– Israel risikerer krig i Libanon for Netanyahus politiske overlevelse

0
Harrison Mann i intervju med Democracy now!

Den tidligere amerikansk etterretningsanalytikeren major Harrison Mann advarer om at Israel risikerer krig i Libanon for å sikre at Netanyahu overlever politisk.

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 2. juli 2024.

Den tidligere amerikanske major Harrison Mann fra hæren, trakk seg fra Pentagons Defense Intelligence Agency (DIA) tidligere i år, på grunn av USAs støtte til den israelske nedslaktingen av palestinere i Gaza, og har uttalt seg mot president Bidens helhjertede politiske støtte til Israel.

I kommentarer til The Guardian sa Mann: «Vi vet spesielt at den israelske statsministeren må fortsette å være en krigstidsleder hvis han ønsker å forlenge sin politiske karriere og holde seg utenfor retten, så den motivasjonen er der».

Hans kommentarer er et ekko av en rapport fra The Washington Post som ble publisert i begynnelsen av året. Den sa at amerikanske tjenestemenn var bekymret for at Netanyahu kunne se krig i Libanon som nøkkelen til sin politiske overlevelse.

Mann sa at han forventer at Israel vil angripe boligområder i Sør-Libanon ved en full krig, en taktikk kjent som Dahiya-doktrinen, oppkalt etter et nabolag i Beirut som Israel bombarderte i 2006.

«Det er ikke en faktisk skriftlig doktrine, men jeg tror vi kan være veldig sikre med å vurdere at bombing av sivile sentre, som en måte å presse fienden på, helt klart er en akseptert og delt oppfatning i IDF og det israelske lederskapet. Vi har nettopp sett dem gjøre det i Gaza de siste ni månedene», sier Mann.

Han advarte om at Hizbollah ville være i stand til å slå hardt tilbake mot Israel. «De har sannsynligvis evnen til, i det minste delvis, å overvelde Israels luftforsvar, angripe sivil infrastruktur rundt om i landet, og påføre Israel et nivå av ødeleggelse som jeg ikke er sikker på at Israel virkelig har opplevd i sin historie – absolutt ikke i sin nyere historie», sa han.

Mann sa at det tunge bombardementet av israelske byer ville gjøre det mer sannsynlig at USA ville bli direkte involvert.

«Vår minst eskalerende deltakelse vil muligens være å angripe forsyningslinjer eller tilknyttede mål i Irak og Syria, for å bidra til å kutte kommunikasjonslinjer og våpen som strømmer til Hizbollah», sa han. «Men det i seg selv er risikabelt, for hvis vi begynner å gjøre det, kan noen av menneskene vi treffer være Hizbollah, men de kan også være IRGC [Irans islamske revolusjonsgarde]».

Iran har advart Israel om at et fullt angrep på Libanon vil føre til en «utslettende krig» i regionen. Det er uklart om Iran vil gripe inn direkte, men det er sannsynlig at de allierte sjiamilitsene i Irak og Syria vil bli involvert.

Mann sa at han ikke forventet at Biden-administrasjonen ville velge å ramme Iran direkte, men advarte om at risikoen for en direkte krig mellom USA og Iran ville øke betydelig. «Jeg stoler på at administrasjonen ikke gjør det, men jeg tror at mellom oss eller israelerne som angriper iranske mål utenfor Iran, vil risikoen for eskalering også bli mye høyere», sa han.

USA hevder de jobber hardt for å unngå en krig i Libanon, men de fortsetter å gi sterk støtte til Israel, noe som kan oppmuntre Netanyahu til å eskalere situasjonen. Middle East Eye rapporterte nylig at USA har formidlet til Libanon at de til slutt vil støtte Israel hvis det bryter ut full krig.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War.

Former US Intelligence Analyst Says Israel Risking War in Lebanon for Netanyahu’s Political Survival

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Se også:

Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Forrige artikkelNår man trodde «ekspertene» ikke kunne bli villere
Neste artikkelKrigen i Den demokratiske republikken Kongo
Dave DeCamp
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.