Iran vil støtte Hizbollah med ‘alle midler’ hvis Israel angriper Libanon

0
Kamal Kharrazi, utenriksrådgiver for Irans øverste leder. Foto: Times of Israel.

Kamal Kharrazi, utenriksrådgiver for Irans øverste leder ayatollah Ali Khamenei, sa til Financial Times at dersom Israel angriper Libanon vil ikke Iran «ha noe annet valg enn å støtte Hizbollah med alle midler». Men han føyde til at «Utvidelsen av krigen er ikke i noens interesse – ikke Irans og heller ikke USAs».

Kamal Kharrazi advarte om at hvis Israel starter en allsidig offensiv mot Hizbollah i Libanon, vil Iran og «motstandsaksen» støtte den libanesiske motstandsbevegelsen med «alle midler», rapporterte Financial Times (FT) 2. juli.

Kamal Kharrazi, utenriksrådgiver for ayatollah Ali Khamenei, sa til FT at Iran «ikke var interessert» i en regional krig og ba USA om å utøve press på Israel.

Israelske ledere har framsatt krigerske trusler om å invadere Libanon i flere måneder. Truslene, som å ødelegge Beirut slik israelske styrker i stor grad har ødelagt Gaza, har økt i frekvens de siste ukene.

18. juni godkjente hæren en krigsplan for en mulig invasjon av Libanon.

På spørsmål om Iran vil støtte Hizbollah militært i tilfelle en full krig med Israel, sa Kharrazi: «Alle libanesiske folk, arabiske land og medlemmer av motstandsaksen vil støtte Libanon mot Israel».

Motstandsaksen består av Hamas og palestinsk islamsk jihad i Gaza, Ansarallah i Jemen, den islamske motstanden i Irak, Hizbollah i Libanon og den islamske revolusjonsgarden i Iran.

«Det ville være en fare for utvidelse av krigen til hele regionen, der alle land, inkludert Iran, ville bli engasjert», sa Kharrazi.

«I den situasjonen ville vi ikke ha noe annet valg enn å støtte Hizbollah med alle midler».

Han la til: «Utvidelsen av krigen er ikke i noens interesse – ikke Iran eller USA».

Det har vært nesten daglige trefninger mellom Hizbollah og Israel siden 8. oktober, dagen etter at Israels krig mot Gaza startet. Imidlertid har konflikten stort sett forblitt begrenset til områder nær den libanesisk-israelske grensen.

Som svar på israelske trusler om en fullskala invasjon, advarte Irans misjon til FN fredag ​​om en «utslettende krig», og sa at «alle alternativer» var på bordet.

Legg merke til at Iran her ikke truer med å angripe Israel, men prøver å få USA til å stanse Israels planer om å angripe Libanon. Samtidig gjør han oppmerksom på at dersom Israel skulle finne på å angripe Libanon vil verken Iran eller andre deler av motstandsaksen ha noe annet valg enn å gi Libanon full støtte og dermed også gå aktivt inn i krigen. Dette vil åpenbart også trekke inn USA, med konsekvenser vi ikke har oversikt over.

Dette er interessant også fordi Irans nyvalgte president, reformisten Masoud Pezeshkian, sier at han søker å reparere bånd med vesten og etablere forbindelser med USA.

Men dersom USA verken kan eller vil hindre Netanyahu i å angripe Israel, vil det bli en katastrofe for regionen – og for Israel.

Hizbollah har nylig gitt enda et bevis på at de er i stand til å ramme alt Israel har av strategiske områder:

Forrige artikkelViktor Orbán: NATO blir stadig mer en aktiv deltaker i krig – det vil vi ikke være med på
Neste artikkelHold deg fast! 13-15% prisvekst på strøm per år???
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.