Russland advarer: USA nær ved å gjøre «fatale» feilberegninger om Ukraina

0
Sergej Rjabkov / Tass

Russlands viseutenriksminister sier USA må ta hensyn til Putins advarsler om at Ukraina angriper russisk territorium med amerikanske våpen

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 3. juni, 2024.

Mandag advarte Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov USA om å lytte til advarsler fra Russlands president Vladimir Putin om å la Ukraina angripe russisk territorium med amerikanskproduserte våpen.

«Jeg vil advare amerikanske myndigheter mot feilberegninger som kan få fatale konsekvenser. Av en eller annen ukjent grunn undervurderer de alvoret i svaret de kan få», sier Rjabkov ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS.

«Jeg oppfordrer disse tjenestemennene som tilsynelatende ikke er plaget av noe, til å ta en pause fra dataspillene, som tilsynelatende er det de gjør, gitt deres lettbeinte tilnærming til alvorlige problemer, og se nærmere på hva Putin sa, spesielt på en pressekonferanse etter samtaler i Tasjkent», la han til, med henvisning til en advarsel Putin kom med under et nylig besøk i Usbekistan.

Putin sa at det ville få «alvorlige konsekvenser» for ethvert Nato-land som tillot Ukraina å ramme russisk territorium med sine våpen. «Denne konstante eskaleringen kan føre til alvorlige konsekvenser. Hvis disse alvorlige konsekvensene oppstår i Europa, hvordan vil USA oppføre seg, med tanke på vår jevnbyrdighet på området strategiske våpen? Vanskelig å si. Ønsker de global konflikt»? sa Putin.

Rjabkov kalte Putins kommentarer «en svært betydelig advarsel, og den bør behandles med største alvor».

Russland har også tidligere advart Storbritannia om at de vil angripe britiske militære anlegg i Ukraina «og videre» dersom britiske våpen blir brukt på russisk territorium.

Amerikanske og andre vestlige tjenestemenn har trukket på skuldrene av advarslene, til tross for den store risikoen for eskalering. «Dette er ikke noe nytt. Det har … Det har lenge vært slik at hver gang Nato-allierte gir støtte til Ukraina, prøver president Putin å true oss til ikke å gjøre det», sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg fredag.

Til tross for Stoltenbergs kommentarer, er risikoen for russisk gjengjeldelse svært høy siden Putin har en historie med å eskalere krigen i Ukraina som direkte svar på angrep på russisk territorium. Russland startet for eksempel ikke store angrep på ukrainsk infrastruktur, før etter den første bombingen av Krim-broen i oktober 2022.

Putin har også sagt at landets nye offensiv i Kharkov er et svar på ukrainske angrep på Russlands Belgorod oblast, som grenser til Kharkov. Han sa at hensikten med offensiven var å skape en «buffersone» for å hindre angrep på Belgorod.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War.

Russia Warns US Close To Making ‘Fatal’ Miscalculation Over Ukraine

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Se også:

Forrige artikkelWHO: – En omfattende pakke reguleringer er vedtatt
Neste artikkelTeatrene, kulturlivet og den kulturelle kollapsen
Dave DeCamp
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.