Politi bruker tåregass mot demonstranter i Nairobi

0
Fra protestene i Nairobi 20. juni

Kenyanere har reist seg i protest mot regjeringas nye skattelov. Tusener av mennesker gikk ut i gatene torsdag og støtte sammen med politiet i Nairobi mens demonstrasjonene fortsetter over hele landet, melder ABC News.

Det kontroversielle lovforslaget – kjent som Finance Bill 2024 – har utløst misnøye i hele den østafrikanske nasjonen siden det første gang ble presentert i parlamentet i mai. Det nye lovforslaget foreslår en økning i en rekke skatter og avgifter for kenyanere.

Regjeringa planlegger å hente inn 2,7 milliarder dollar i tilleggsskatter for å redusere budsjettunderskuddet. Demonstrantene sier at skatteøkningene vil skade økonomien og øke levekostnadene for kenyanere som allerede sliter med å få endene til å møtes.

Det var også demonstrasjoner i Kenyas hovedstad Nairobi tirsdag, og væpnet politi kastet tåregassbeholdere og brukte vannkanoner mot demonstranter som hadde samlet seg i Nairobis sentrale forretningsdistrikt. Det meldes om liknende demonstrasjoner over hele Kenya.

Under demonstrasjonene onsdag ble over 200 arrestert, skriver AfricaNews.

Noen av skatteforslagene ble trukket tilbake tirsdag etter møte mellom presidenten og regjeringspartiet, deriblant skatteøkninga på brød.

President Ruto i lomma på USA

I mai roste Joe Biden president Ruto for hans «modige lederskap» i forbindelse med at Kenya sendte politistyrker til Haiti. Og sammen erklærte de at de ville «forsvare demokratiet» i Afrika. Ruto oppfattes som et redskap for USA og med nærheten til Rødehavet og Afrikas horn er det klart at for USA har dette også militærstrategisk betydning. Økonomisk fører Ruto en nyliberal politikk som altså forsvares med vold.

Forrige artikkelIDF: Netanyahus mål om å eliminere Hamas er uoppnåelig
Neste artikkelFN: Israelske myndigheter ansvarlig for forbrytelser mot menneskeheten