Oljefondets vei inn i kapitalismens mørkeste hjerte

0
Georg Scholz: Zeitungsleute, 1921

Denne kronikken er refusert av Klassekampens debattredaktør.

Av Øyvind Andresen.

Børshaiene på Wall Street har med sine spekulasjoner flere ganger utløst finanskriser som har kastet menneskeheten ut i elendighet og krig. Men nå er mange av de mest kyniske spekulantene ikke lengre på børs på Wall Street. De er nå bare haier og velger heller å investere i hedgefond eller aktive fond («private equity») der reguleringene er minimale, honorarene er skyhøye og skattene redusert ned mot null via skatteparadis.

Flere av disse dollarmilliardærene og fondsforvalterne holdt foredrag på Oljefondets årlige investeringskonferanse i Norges Banks lokaler i Oslo 23. april. Dagens tema var: Hvordan bli en bedre investor? Hvem er så disse som skal lære den norske finanseliten å drive god business, og hva representer de?

En av foredragsholderne var Marc Rowan, medgrunnlegger og administrerende direktør for Apollo Global Management som er et gigantisk investeringsfond med blant annet hedgefond og private equity i porteføljen. Rowan er god for 6,6 milliarder dollar. Han og kona hans støttet Trumps valgkamp i 2020 med en million dollar. 

På Oljefondets nettsider har de fjernet alle opplysninger om at Rowan er en av Israel-lobbyens mektigste støttespillere i USA. Rowan ledet blant annet kampanjen for å presse ut rektor ved universitetet i Pennsylvania, Liz Magill, fordi hun hadde tillatt at en stor palestinsk litteraturfestival ble arrangert på universitets område. Rowan karakteriserte protestbølgen mot Israels krig på amerikanske universiteter med følgende ord: “It’s not antisemitism. It is anti-Americanism”.

Her er et typisk eksempel på Apollos virksomhet: I 2015 ble Verallia, verdens tredje største flaske- og flakongprodusent, kjøpt opp av Apollo. Resultatet ble oppsigelser, slutt på nødvendige investeringer, børsintroduksjon og 2,9 milliarder euro i gevinst for Apollo.

Rowan grunnla Apollo sammen med Leon Black (formue 14,4 milliarder dollar) som måtte gå som sjef i 2021 fordi det ble avslørt at han var i den pedofile seksualforbryter og menneskesmugler Jeffrey Epsteins indre krets og overførte honorarer til Epstein på totalt 158 millioner dollar – 1,4 milliarder kroner – over en årrekke, angivelig som betaling for «gode, private råd innen skatt og eiendom», ifølge DN 22/9 -23.

En annen innleder var Greg Jensen, investeringsdirektør for Bridgewater Associates, som er verdens største hedgefond. I fjor publiserte finansjournalisten Rob Copeland  «The Fund» som gir et avslørende bildet av arbeidsforholdene i Bridgewater. En anmelder kalte boka «A hedge fund horror story«.

Fondets stifter Ray Dalio og hans nærmeste medarbeider Greg Jensen har skapt en fryktkultur i Bridgewater. Copelands bok avslører også Jensens seksuelle trakassering av en underordnet ansatt, Samatha Holland, i 2012.  I 2014 måtte Bridgewater betale en million dollar til Holland som var presset ut av selskapet etter forholdet til Jensen. Det samme året tjente Jensen 400 millioner dollar.

En tredje innleder var Ole Andreas Halvorsen (formue $7,2 milliarder) som er sjef og medgrunnlegger av hedgefondet Viking Global Investors. «Viktig å gi miljøet i Norge en boost, og du er helten over alle helter», skreiv oljefondsjef Nicolai Tangen i en epost til Halvorsen i forkant av samlingen, ifølge DN. Halvorsen tjente 36 millioner kroner hver dag, skreiv bladet Kapital i 2021.

Tangen er bare smågutten i sammenlikning med Halvorsen. Som hedgefondforvalter før han ble oljefondsjef, tjente han 3,7 millioner kroner hver dag, skriver Dagens Næringsliv 25/10 – 2018.

En rekke andre innledere kom fra diverse oppkjøpsfond, basert på unotert aksjer. De opererer alle fra skatteparadis, i stor grad fra staten Delaware i USA, et eldorado for postboksselskaper. USA som helhet regnes nå som det mest hemmelige skatteparadiset globalt, ifølge Financial Secrecy Index 2022.

Fondene forvaltes av noen av verdens rikeste mennesker som tjener mer på en dag enn en arbeider i løpet av flere år, ja, et helt liv. De investerer i alle mulige objekter som aksjer, valuta, råstoffer, gjeld, eiendommer, obligasjoner – og derivater (derivatmarkedet er nå fem ganger større enn verdens samlede BNP).

De kjøper opp levedyktige bedrifter, omstrukturer og slakter dem eller flytter produksjon til lavkostland og selger restene etter noen år til skyhøye gevinster. Tilbake står ruinerte lokalsamfunn og folk uten arbeid.

De tjener grovt på å spekulere i virksomheter med fallende kurs for valutaer og aksjer (såkalt short-salg). De har en sverm rundt seg av betalte advokater, politikere, tenketanker og konsulentbyråer som beskytter deres interesser.

Det er som nevnt et typisk trekk ved utviklinga av kapitalismen globalt at slike spekulative oppkjøpsselskaper har ekspandert. Dette er disse fondene Ida Wolden Backe og Nicolai Tangen lovpriser og vil trekke oljefondet mer inn i. Det er veien inn i kapitalismens mørkeste hjerte.

Vi lever i en verden der en håndfull mennesker eier mer enn den fattigste halvdelen av menneskeheten. Og hvorfor er det slik? Du finner svaret  på Oljefondets investeringskonferanser.

Les også:

Oljefondet: Europas største investor på den okkuperte Vestbredden

Forrige artikkelTraoré: – Vi vil bryte alle bånd som lenket oss til slaveri
Neste artikkelStorkrig mellom Russland og NATO?
Øyvind Andresen
Øyvind Andresen er pensjonert lektor og fagbokforfatter. Han publiserer Andresens blogg.