Netanyahu planlegger ulovlig utvidelse av bosetninger på Vestbredden

0
Israelsk bulldozer ødelegger palestinsk infrastruktur på Vestbredden.

«Den høyreorienterte, ekstremistiske Netanyahu-regjeringen bryter ikke bare folkeretten i Gaza, de gjør det samme på Vestbredden, der de arbeider for ulovlig annektering med makt,» sier senator Bernie Sanders.

Av Jake Johnson.

Common Dreams – 17. juni 2024.

Israelske topptjenestemenn diskuterte søndag planer om å utvide ulovlige bosetninger på den okkuperte Vestbredden, som en gjengjeldelseshandling mot land som nylig sluttet seg til flertallet av det internasjonale samfunnet i å anerkjenne palestinsk statsdannelse.

Kontoret til Israels statsminister Benjamin Netanyahu ga en uttalelse på søndag, som kunngjorde at regjeringsrepresentanter «diskuterte skritt for å styrke bosetningene i Judea og Samaria, blant annet som svar på landene som ensidig anerkjente en palestinsk stat etter den 7. oktober, samt en rekke svar mot [de palestinske myndighetene] etter dens handlinger mot Israel i [internasjonale] organer».

«Forsvarsministeren og justisministeren ba om ytterligere tid til å kommentere flere av de foreslåtte klausulene», heter det i uttalelsen.

Regjeringens kunngjøring ble utgitt bare timer før Netanyahu oppløste Israels krigskabinett og kommer midt i en uforlignelig bølge av bosettervold mot palestinere på Vestbredden – vold som israelske soldater har støttet og ofte sluttet seg til. Bosettere og israelske styrker har revet hjem, rasert flyktningleirer, satt fyr på biler og bedrifter, og utført summariske henrettelser av innbyggere på Vestbredden – inkludert barn – i de åtte månedene siden Israel startet sitt angrep på Gaza.

Israels finansminister Bezalel Smotrich, som høylytt har støttet etnisk rensing av palestinske territorier, truet nylig med at Israels militære ville gjøre Vestbredden til «ødelagte byer som på Gazastripen».

CNN bemerket søndag at Smotrich i forrige måned foreslo at «Israel burde godkjenne 10.000 bosetninger på Vestbredden, etablere en ny bosetning for hvert land som anerkjenner en palestinsk stat, og kansellere reisetillatelser for palestinske myndighetspersoner».

«Dette er hva total ukontrollert straffrihet høres ut som», skrev forsker Abe Silberstein på sosiale medier etter de siste nyhetene om Israels utvidelsesplaner for bosetninger. «Netanyahu vet at Biden ikke vil gjøre noe, og at han faktisk vil stoppe andre fra å gjøre noe».

Biden-administrasjonen, som tidligere i år erkjente at israelske bosetninger er «uforenlige med folkeretten», har sanksjonert en håndfull bosettere, samt en enhet anklaget for å drive pengeinnsamling for dem, men kritikere sier at handlingene i stor grad var et PR-stunt.

«Netanyahu bør stå overfor alvorlige konsekvenser for disse bruddene, og ikke motta en invitasjon til å tale til en felles sesjon i Kongressen».

I mai – samtidig med voksende globalt raseri over Israels brutale behandling av palestinere i Gaza og på Vestbredden – kunngjorde Norge, Irland og Spania sin beslutning om formelt å anerkjenne palestinsk statsdannelse, og fikk en rasende respons fra Israels høyreorienterte regjering, som advarte om «alvorlige konsekvenser» for denne handlingen.

Tidligere denne måneden stemte Slovenias parlament med overveldende flertall for å anerkjenne Palestina, og ble foreløpig det siste europeiske landet som gjorde det.

I mellomtiden står israelske ledere – deriblant Netanyahu og forsvarsminister Yoav Gallant – overfor muligheten for arrestordre fra Den internasjonale straffedomstolens øverste anklager, som i forrige måned søkte om arrestordrene mot israelske embetsrepresentanter og Hamas-ledere.

En FN-rapport publisert i forrige uke fant at israelske styrker på Vestbredden har «begått handlinger av seksuell vold, tortur og umenneskelig eller grusom behandling og overgrep mot personlig verdighet, som alle er krigsforbrytelser».

«Videre», ifølge rapporten, «tillot, fostret og satte israelske styrker i gang en kampanje av bosettervold mot palestinske samfunn på Vestbredden».

Den amerikanske senatoren Bernie Sanders (I-Vt.) sa i en uttalelse fredag at «mens verden forståelig nok er fokusert på ødeleggelsene som utspiller seg i Gaza, bør vi ikke miste av syne hva som skjer på Vestbredden – handlinger som er i strid med både amerikansk og internasjonal lov».

«La det være klart: Den høyreorienterte, ekstremistiske Netanyahu-regjeringen bryter ikke bare folkeretten i Gaza, de gjør det samme på Vestbredden, der de forfølger ulovlig annektering med makt», sa Sanders. «Netanyahu bør stå overfor alvorlige konsekvenser for disse bruddene, og ikke motta en invitasjon til å adressere en fellessesjon i Kongressen».


Denne artikkelen ble publisert av Common Dreams

‘Total Unchecked Impunity’: Netanyahu Plots Illegal Settlement Expansion in West Bank

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Se også:

Resistance in Rafah inflicts heavy losses on Israeli military, with Jon Elmer (youtube.com)

Forrige artikkelNorsk politimann: – Dødelige Covid-19 vaksiner og myndighetenes juks med statistikk
Neste artikkelPolitikere som ikke sender sine egne barn til fronten i Ukraina kan trekke seg eller holde kjeft
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.