NATOs lefling med atomvåpen                                                                

0
Av Håkon Lutdal.

Det er lenge siden man ble overrasket over NATOs fremferd i forbindelse med krigen i Ukraina, men når generalsekretær Jens Stoltenberg «minner om» at også Vesten har atomvåpen er det sjokkerende og en dumhet så stor at man ikke trodde det var mulig. I sin vane tro når USA, nå ved forsvarsministeren, har brakt noe på bane skal generalsekretæren øyeblikkelig gjenta det samme. Det virket allerede før krigen som Stoltenberg har misforstått sin rolle, og vil fremstå som «tøff i trynet». Noen andre tanker enn mer krig og å pøse på med våpen, i «demokratiets» navn, har han åpenbart ikke heller under krigens gang.    

Ingenting burde forresten overraske lenger, det er ikke mange ukene siden at generalsekretæren, selvfølgelig i kjølvannet av USA, erklærte at Ukraina nå har full adgang til å bruke våpen fra NATO-land mot mål i Russland, noe som åpner muligheten for en enorm eskalering av krigen. Om det ikke var tydelig før ble det det nå, krigen er egentlig en krig mellom Russland og Vesten.

Putins utilgivelige aggresjon og angrep skal utnyttes til det fulle. Selv om det ikke er noe spesielle tegn i den retning, så er det opportunt å tillegge ham ambisjoner om å skaffe Russland et imperium. Anført av USA kjører NATO på med sin skremselspropaganda, «storkrig truer så her må det opprustes så det monner».  To nye medlemsland som gjør Norden til en enhet er selvfølgelig helt greit, men den halsløse styrkeoppbygning er det slett ikke, og bidrar i førte rekke til å øke spenningen og faren for større krig. Verden trenger noe helt annet enn en polarisering og kappopprustning.

Vesten virker svært komfortabel med tingenes tilstand og utvikling, Russland skal svekkes, vestlige forsvar styrkes og ikke minst, USA får økt sitt militære fotfeste i svært mange land, også Norge.

Det hele er så ille at Einar Gerhardsens sterke ønske om en nordisk forsvarsunion, og hans frykt for at NATO skulle bli for mye dominert av stormaktene, renner en i hu.  At NATO skulle bli totalt dominert av USA drømte vel ikke engang han om, der landet får viljen sin i ett og alt, og betrakter organisasjonen som sitt eget fremskutte forsvar. Dette tok for alvor løs rundt årtusenskiftet, da en rekke østblokkland ble innlemmet, til tross for noen spede motstemmer, blant andre Norges.  

At Ukraina blir mer og mer ødelagt som krigen skrider frem, og med uendelig mange tapte liv synes ikke å bekymre Vesten det minste. Det virker greit å føre krig via stedfortreder, som ved sin aktive president, med skuespillerbakgrunn og veltalenhet, får alt det han peker på.  

Med en helt annen vestlig holdning og tilnærming kunne krigen vært unngått, og etter hvert redusert og stoppet. Men nei, ingen andre vurderinger, det er bare våpen og mer krig som gjelder, og Ukraina dynges ned av krigsmaskiner, dollar og vestlig valuta.

Jens Stoltenberg bør ikke være stolt av sin innsats som NATOS sjef, der han som den rene nikkedukke har bidratt til å føre verden mot alvorlig blokkdannelse, vanvittig våpenopprustning og fare for storkrig. Den amerikanske presidenten skulle ønske Stoltenberg ble i stillingen ti år til, slik at det minste amerikanske vink fortsatt kunne bli fulgt opp. Følgelig, akk og ve, stormaktene er i ferd med å velge en ny lakei, en kopi. Dette til stor skuffelse for alle oss som håpet at det nå skulle komme en voksen generalsekretær, med evne til selvstendig tenkning, og med den faste holdning «at krig er ei det beste».

Forrige artikkelCNN: Full panikk blant Demokratene etter debatten mellom Trump og Biden
Neste artikkelIsraelske fengsler: bruk av utsulting som torturmetode