Mislykket kuppforsøk i Bolivia

0
President Acre konfronterer den mislykte kuppgeneralen. Skjermdump fra video.

Boliviansk general arrestert etter mislykket kuppforsøk.

Ledet av en toppgeneral som lovet å «gjenopprette demokratiet» kjørte pansrede kjøretøy inn gjennom dørene til Bolivias regjeringspalass onsdag og deretter trakk de seg raskt tilbake. Dette skriver AP.

I løpet av få timer så et land med 11 millioner mennesker et scenario der troppene så ut til å ta kontroll over regjeringa til president Luis Arce. Han sverget imidlertid å stå fast og utpekte en ny hærsjef, som umiddelbart beordret troppene til å trekke seg tilbake.

Snart trakk soldatene seg tilbake og avsluttet opprøret etter bare tre timer. Hundrevis av Arces støttespillere stormet deretter ut på torget utenfor palasset, viftet med bolivianske flagg, sang nasjonalsangen og jublet.

Soldatenes retrett ble etterfulgt av arrestasjon av hærsjef general Juan José Zúñiga, etter at statsadvokaten åpnet en etterforskning.

Sjøl om kuppforsøket ser ut til å være kvelt i fødselen advarer analytikere i Bolivia om at tentaklene bak de mislykte kuppmakerne fortsatt eksisterer og at de kan slå til igjen.

Den politiske analytikeren Hugo Moldiz sier til Prensa Latina at etterforskningen må være dyptgående og den må søke Zúñigas forbindelser med interne politiske aktører og også i utlandet.

«Uten å anklage noen, viser historien oss at i Latin-Amerika og Karibia, der hvor det er et statskupp, finner vi også USA, og da er ikke faren over».

24. juni advarte det bolivianske utenriksdepartementet USAs chargé d’affaires, Debra Hevia, om uttalelser og handlinger utført av personell ved USAs ambassade som anses som innblanding i interne anliggender.

«Den flernasjonale staten Bolivia fremmer en utenrikspolitikk basert på prinsippene om likhet, ikke-innblanding og respekt for suverenitet, innenfor rammen av folkerettens normer som regulerer diplomatiske forbindelser», heter det i uttalelsen som ble publisert forrige mandag.

Utenriksdepartementet i Bolivia forsikret at landet «avviser enhver type handling som fremmer innblanding i landet vårt».

President Acre sier at kupprosøket er rettet mot Bolivias «suverene, anti-hegemoniske og multipolare kurs».

Bolivia har utviklet et godt forhold til Kina og Russland. Landet undertegnet nylig en stor avtale med Russland om utvinning av litium. Og president Acre talte 7. juni på Saint Petersburg International Economic Forum og møtte president Vladimir Putin. Bolivia har også nylig brutt forbindelsen med Israel.

Ingen har foreløpig trukket strekene mellom disse punktene, så det gjenstår å se hvem som faktisk sto bak kuppforsøket.

Bolivia er en flernasjonal stat med 11 millioner innbyggere. Sosialisten Evo Morales vant valget i 2005 med 54% av stemmene. Morales var den første indianske presidenten i Sør-Amerika. Den 1. mai 2006 nasjonaliserte Bolivia landets olje- og gassfelt gjennom en ordre til hæren om å okkupere feltene. De tidligere eiere ble kjøpt ut i en nasjonaliseringsprosess. Statens andel av oljeinntektene steg fra 13% til 84%. Morales satt som president til 2019. I presidentvalget i oktober 2020 fikk tidligere finansminister Luis Arce fra Movimiento al Socialismo rent flertall. Acre har erklært at han vil fortsette den politikken som Morales begynte. Han har også sagt at Bolivia er interessert i å slutte seg til BRICS.

Forrige artikkelKvadratmeterprisen på boliger i Oslo doblet på ti år
Neste artikkelStordalen gir opp Freia-boikotten. For DNT en skam å snu?