Jemenittiske missiler traff hangarskipet USS Eisenhower

0
Skjermdump fra video som skal vise angrepet på USS Eisenhower.

Amerikanske og britiske krigsfly drepte 16 jemenitter og skadet flere titalls andre i angrep på landets hovedstad og andre byer 30. mai. Jemen svarte med å angripe det amerikanske hangarskipet USS Eisenhower.

Av nyhetsdesken i The Cradle.

Jemens væpnede styrker kunngjorde i en uttalelse 31. mai at de angrep hangarskipet USS Eisenhower i Rødehavet som svar på luftangrepene fra USA og Storbritannia mot Jemen som førte til dusinvis av ofre dagen før. 

«Som svar på disse forbrytelsene … gjennomførte missilstyrken og marinestyrken til de jemenittiske væpnede styrker en felles militæroperasjon rettet mot det amerikanske hangarskipet Eisenhower i Rødehavet. Operasjonen ble utført med en rekke bevingede og ballistiske missiler, og treffet var nøyaktig og direkte», sa hærens talsmann brigadegeneral Yahya Saree. 

«De jemenittiske væpnede styrkene vil ikke nøle med å svare direkte og umiddelbart på hver ny aggresjon på jemenittisk territorium», la Saree til. 

USS Eisenhower ble opprinnelig utplassert til regionen 13. oktober, bare dager etter Hamas’ operasjon Al-Aqsa Flood. 

Hangarskipet trakk seg kort tid etter fra Rødehavet i april før det returnerte tidligere denne måneden. Det har vært dypt involvert i arbeidet med å avskjære Jemens kontinuerlige pro-Palestina operasjoner rettet mot israelsk-tilknyttede fartøyer og skip på vei til israelske havner. 

Amerikanske og britiske krigsfly utførte intense luftangrep rettet mot flere jemenittiske provinser 30. mai, og ødela sivil infrastruktur. Angrepene drepte 16 mennesker og skadet 41 til. 

Ifølge Sarees uttalelse er det totale antallet sivile og militært personell drept og såret siden starten av den USA-ledede kampanjen mot Jemen nå 58. 

Luftangrepene kom to dager etter at de jemenittiske væpnede styrkene kunngjorde at de hadde skutt ned en amerikansk MQ-9 Reaper-drone verdt 30 millioner dollar, og markerte den sjette av sitt slag skutt ned siden november. 

Washington og London har siden januar ført en brutal kampanje med luftangrep mot Jemen som svar på de pro-palestinske marineoperasjonene som Ansarallah-bevegelsen og den jemenittiske hæren startet i november i fjor. 

Starten på den USA-ledede krigen mot Jemen fikk jemenittiske styrker til å begynne å angripe amerikanske og britiske fartøyer sammen med de som var knyttet til eller på vei til Israel.

Den vestlige kampanjen har ikke gjort noe for å avskrekke jemenittene. Amerikanske og EUs maritime arbeidsstyrker har ikke klart å komme videre med å forhindre angrep på skip i Rødehavet, Arabiahavet, Indiahavet og andre steder, noe som har resultert i en belastning for både den israelske økonomien og internasjonal skipsfart som helhet. 

Tjenestemenn i Sanaa har gjentatte ganger uttalt at de ikke vil stoppe sine angrep før det er en våpenhvile i Gaza og en opphevelse av den israelske beleiringen. 

Forrige artikkelVibeke Løkkeberg om Gaza
Neste artikkelKina med sterk støtte til etablering av et uavhengig Palestina
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.