Heleren er like god som stjeleren

0
Bill Browder

Civita, Helsingforskomiteen og Oslo Freedom Forum.

Jeg har tidligere sagt at amerikanske Bill Browder kan være århundrets svindler og intet har fått meg til å skifte mening siden jeg først sa det.

Av Lars Birkelund.

Hva sier det om de som igjen inviterte Browder til Oslo, nemlig Civita, Den norske Helsingforskomité og årets Oslo Freedom Forum? For svindelen har vært kjent siden 2016.

I 2019 var det de samme som inviterte Browder, men da med Tankesmien Agenda, som medarrangør i stedet for Civita. Formålet var da å få Norge til – i likhet med USA, Canada, Storbritannia og EU – å innføre såkalte Magnitskij-sanksjoner, som i navnet skal «gjøre det mulig for Norge å innføre sanksjoner mot personer som står bak alvorlige menneskerettighetsbrudd».

Men det skinner i gjennom at det særlig er russere de ønsker å straffe. Bill Browder ble invitert fordi han hadde «vitnet i USAs Kongress flere ganger, og bidratt til å få igjennom Magnitskij-lovene i USA, Canada og Storbritannia», het det i invitasjonen fra Helsingforskomiteen.

Norge innførte sanksjonene året etter. Arrangørene oppnådde dermed det de ønsket. Da het det fra regjeringen Solberg at «inspirasjonen kommer fra en lov som ble vedtatt i USA i 2012, der formålet opprinnelig var å straffe russiske tjenestemenn som USA holdt ansvarlige for drapet på den russiske skatteadvokaten Sergej Magnitskij i et fengsel i 2009».

Jeg har skrevet en del om Browder før, med utgangspunkt i en svært fascinerende dokumentarfilm og om hvordan den har blitt (forsøkt) sensurert i Norge. Her fra en upublisert tekst fra 2022:

Noen ganger er det som ikke sies vel så viktig som det som sies. Det samme kan sies om en del av de filmene og dokumentarene som IKKE blir vist på norske TV-skjermer. Blant filmene NRK aldri har sendt er The Magnitsky Act – behind the Scenes. Dette til tross for at NRK kjøpte retten til å vise den og til tross for at produksjonen fikk millioner i støtte fra norske myndigheter, ifølge Dagbladet, som også skrev at «anerkjente norske og russiske aktører» sto bak produksjonen (25. mai 2016).

Kan NRKs vegring skyldes at dokumentaren endte med en annen konklusjon enn NRK, norske myndigheter og deres allierte i USA, NATO og EU regnet med? En konklusjon som er til Russlands fordel og til ulempe for USA/NATO/EU, og som dessuten røper en svindel i milliardklassen, en svindel som førte til sanksjoner mot Russland?

Noe av det som fascinerer med dokumentaren er hvordan fortellerstemmen, Andrej Nekrasov, beskriver at saken han undersøker ikke er slik han trodde den var på forhånd. Bill Browder, som skulle være filmens helt, viste seg å være skurken.

NRKs unnskyldninger for ikke å vise filmen er i det hele tatt ikke troverdige og har dessuten variert over tid. Bill Browder har truet dem som viser den med søksmål. Men de som har vist filmen, blant annet en filmfestival i Bergen, har ikke blitt rammet av søksmål. Browders trussel er altså tom. Så hva venter NRK på?


Fritt Ord ved Knut Olav Åmås og norske Pen ved William Nygaard var blant de som i 2016 skrev under på et opprop der de oppfordret til visning av filmen, slik at publikum sjøl kan ta stilling til filmen. Men NRK vil altså ikke at det norske folk skal få se filmen.

Her fra noe jeg skrev på Facebook 23. oktober 2019:

Andrei Nekrasov og det norske filmselskapet Piraya Film har etter alt å dømme avslørt noe som kan være dette århundrets største svindel. Svindleren heter Bill Browder og bæres på gullstol av blant annet Helsingforskomiteen, Tankesmien Agenda og Oslo Freedom Forum.

Jeg var sjøl tilstede på et arrangement i mai der de tre organisasjonene hadde invitert Browder. Mega-svindleren Browder var altså invitert for å forelese om korrupsjon og menneskerettighetsbrudd. Det eneste kritiske spørsmålet Browder fikk kom fra meg i salen. Men dessverre først etter at han hadde gått, da arrangørene ikke tillot spørsmål så lenge han var der.

Helsingforskomiteens Gunnar Martin Ekeløve-Slydal og Bjorn Engesland misliker at svindleren deres har blitt avslørt. Derfor angrep de Nekrasov i en artikkel med typiske hersketeknikker som at dokumentarfilmen «gjengir Kremls versjon» når sannheten er at utgangspunktet for filmen var det motsatte, at Nekrasov/Piraya skulle granske det som så ut som drap i regi av russiske myndigheter.

Nekrasovs føler seg ærekrenket og svarte slik: «Gjennom hele produksjonen av The Magnitsky Act – Behind the Scenes mottok vi bare lovord fra vår involverte stab av researchere, klippere og fra redaktørene hos ZDF/Arte, NRK og andre TV-kanaler som observerte arbeidet vårt mens vi utforsket emnet. Nå sier NHK i praksis at vi driver med desinformasjon og propaganda, men uten å nevne et eneste konkret eksempel».

Browder har også vært involvert i svindel i Danmark. I Troldmannen, en bok om svindelen, sies det i bokas undertittel at Browder er «mannen som bedro verden». Boka ble skrevet av Lars Abild og Birgitte Dyrekilde, med forord av Flemming Rose. Her en kort video som presenterer boka: «Troldmanden – historien om Danske Bank, hvidvask og manden, der bedrog verden».

YouTube player

Årets Oslo Freedom Forum pågikk fra 3. til 5. juni. Hva gjorde så Bill Browder i Oslo denne gangen?

Du som leser har kanskje hørt om USA og EUs planer om regelrett å stjele Russlands valutareserver i vestlige banker, til sammen 300 milliarder dollar. Dette for å gi pengene til Ukraina, eller rettere sagt til USAs marionetter i Kiev, for at de lettere skal kunne fortsette krigen mot Russland.

Dette er naturligvis omstridt og til og med IMF har advart mot det. Ikke desto mindre hadde Civita, Den norske Helsingforskomité og Oslo Freedom Forum invitert Browder til Oslo for at han skulle komme med tips om hvordan dette kan gjøres.

Jeg har sett arrangementet, som ble filmet. Etter vel 28 minutter sier Browder at han var overrasket over at vestlige regjeringer var negative til hans forslag om å stjele pengene. Mot slutten sa han imidlertid at han var glad for at de nå hadde kommet på gli for nettopp å stjele pengene, noe som nå synes nærmest å være vedtatt av NATO/EU-landene, eller i hvert all de fleste av dem, inkludert Norge. 

Scott Greytak, som er advokat og som var Browders makker under arrangementet, representerer Transparency International USA, som skal bekjempe korrupsjon. Også han støttet prosjektet med å stjele Russlands 300 milliarder dollar og var opptatt av å finne lovlige måter å gjøre det på. Tyveri er kanskje ikke korrupsjon?

Heleren er som kjent ikke bedre enn stjeleren. Civita, Helsingforskomiteen, Oslo Freedom Forum og Eirik Løkke, som var konferansier, har i sannhet frekkhetens nådegave. Og det at de operer åpent viser at de vet at de slipper unna med det, fordi ‘noen har pratet sammen’ og bestemt at det skal være sånn.

De norske sponsorene til årets svært påkosta «frihetsforum» – med mange deltagere fra hele verden – var i tillegg til arrangørene: Utenriksdepartementet, Oslo kommune, Stiftelsen Fritt Ord, LIM (Likestilling, Integrering, Mangfold) og Amnesty International. https://oslofreedomforum.com/supporters/

Fra venstre: Scott Greytak, Bill Browder, Eirik Løkke.

Her mer om årets forum: «I et åpent brev retter aktivister skarp kritikk mot Human Rights Foundation og Oslo Freedom Forum. De hevder at organisasjonen tar parti med Israel og straffer aktivister som tar til motmæle». (Klassekampen).

«Med menneskerettar som forkleding». I denne pamfletten fra 2014 ga Latin-Amerikagruppene i Norge en samlet oversikt over de latinamerikanske personene som har gjesta Oslo Freedom Forum fra oppstart i 2009 til årets forum i 2014. Konklusjonen er at disse personene omfatter kuppmakere og er mer opptatt av å gjennomføre høyrepolitikk enn å arbeide for menneskerettigheter.

I 2018 inviterte «frihet og menneskerettighetsforumet» en paneldeltager, Garry Kasparov, som tok til orde for å bombe Syria. 

Les også:

Forrige artikkelMultipolaritet, suveren likhet og avvisning av universalisme
Neste artikkelDa tigeren felte elefanten