Fredskonferansen i Sveits var en flopp

0
Deltakerne på møtet i Sveits.

Til tross for at Ukrainas president Volodymyr Zelensky erklærte på fredskonferansen om Ukraina-krisen at samlingen var en «suksess» og kunne «skape historie», var det tydelig for de fremmøtte utenlandske representantene og media at møtet ikke var så vellykket som hevdet av analytikere på søndag. Store land som Kina, India, Brasil, Mexico og Pakistan glimret enten med sitt fravær eller med å unnlate å signere sluttkommunikeet. Det samme gjaldt blant annet Saudi-Arabia, Tyrkia, Indonesia, Thailand og Sør-Afrika. Og sjøl om USA deltok, valgte Joe Biden å ikke være til stede.

Noen BRICS-land sendte diplomater på relativt lavt nivå, noe som ytterligere kastet skygge over innsatsen for å få støtte fra de globale sør-nasjonene.

I tillegg har de nylige militære tilbakeslagene satt Ukraina i ei knipe, og konflikten i Gaza har avledet den globale oppmerksomhet fra landet, bemerket observatører overfor det kinesiske Global Times.

Lørdag kunngjorde USAs visepresident Kamala Harris at USA vil gi mer enn 1,5 milliarder dollar i bistand til Ukrainas energisektor og for å lette landets humanitære situasjon, meldte Reuters lørdag.

Men bare timer etter at kunngjøringen ble gjort, dro Harris til USA før skjema. Den nasjonale sikkerhetsrådgiveren i Det hvite hus, Jake Sullivan, var den eneste som ble igjen for å representere USA på konferansen, ifølge Reuters. 

Amerikanske Bloomberg skrev at konferansen ble lite imponerende: Ukraine Bid for Global South Support Falters at Swiss Summit.

Søndag, den andre dagen av konferansen, søkte vestlige makter og andre nasjoner en konsensus om å fordømme Russland og understreket konfliktens menneskelige kostnader, rapporterte Reuters. Noen ledere dro imidlertid tidlig, og samtalene på søndag dreide seg om å utarbeide en felles posisjon om behovet for atom- og matsikkerhet, og retur av krigsfanger og barn som er fordrevet fra Ukraina under konflikten, ifølge mediene.

«Spørsmål inkludert flyktninger og matsikkerhet er sekundære … Hovedkonflikten handler om fred og territorielle spørsmål, og å ikke ta opp dem vil bare forsinke fredssamtalene og føre til større tap, forlenge og eskalere konflikten», sa Zhang Hong, som er stipendiat ved instituttet for russiske, østeuropeiske og sentralasiatiske studier ved det kinesiske akademiet for samfunnsvitenskap til Global Times søndag.

– Det er vanskelig å stoppe vannstrømmen uten å skru av kranen, sa Zhang og understreket viktigheten av å samle begge direkte involverte parter – Russland og Ukraina – for ekte fredssamtaler.

«Fredssamtaler krever at begge parter setter seg ned og forhandler. Hvordan kan det bli samtaler når Russland er fraværende»? spurte Zhang.

Noen deltakere på konferansen uttrykte også lignende standpunkter. 

«Fredskonferansen ville vært «mer resultatorientert» dersom Russland hadde deltatt i samtalene»,» sa den tyrkiske utenriksministeren Hakan Fidan under toppmøtets plenum på lørdag, ifølge The Kyiv Independent. 

På konferansen understreket Saudi-Arabias utenriksminister, prins Faisal bin Farhan Al Saud, at enhver prosess som skal føre til fred i Ukraina vil trenge Russlands deltakelse, og at det vil innebære vanskelige kompromisser, rapporterte Saudi Gazette. 

– Ukrainas ensidige propaganda og Russlands fravær gjør at sanne fredssamtaler fortsatt er langt unna, sa Zhang, som mener møtet ikke resulterte i noe gjennombrudd.

Stemningen på dette møtet innfridde over all forventning, sa Jonas Gahr Støre til NTB på vei hjem fra Sveits. Da må han ha hatt lave forventninger.

Forrige artikkelEuropas økonomier fortsetter å tape terreng
Neste artikkelIDF: – Israel må avslutte Rafah-angrepet for å konfrontere Hizbollah i nord