Zelensky: «Ekstremt vanskelig på Donetsk-fronten»

0
Illustrasjonsfoto / Sputnik

Etter to år med noe nær stillstand langs frontlinjene tyder mye på at den ukrainske hærens forsvarslinjer i øst er i ferd med å kollapse. Kiev frykter at den russiske hæren skal erobre den strategiske byen Chasov Yar, noe som etter mange analytikeres mening vil åpne veien helt fram til Djepr. Samtidig melder både Moskva og Kiev at Russland har erobret landsbyer i Kharkov oblast, nord for Ukrainas nest største by.

Kyiv Independent skriver: Zelensky: Ukraine defends in northern Kharkiv Oblast, ‘extremely difficult’ situation in Donetsk Oblast.

Kiev Post skriver det samme og forsikrer sine lesere om at den ukrainske hæren tar igjen: Russians Take Several Border Villages Near Kharkiv: Ukrainians Halt Attack, Inflicting Heavy Losses.

New York Times: Russian Attacks Open a New Front in Ukraine.

It’s Possible Russia Is Tricking Ukraine With A Fake Offensive – Forbes

Dagsrapporten fra det russiske forsvarsdepartementet omtaler de samme begivenhetene slik:

Som et resultat av offensive operasjoner har enheter fra Sever-styrken frigjort Borisovka, Ogurtsovo, Pletenevka, Pylnaya og Strelechya (Kharkov-regionen).

Russiske tropper har beseiret mannskap og maskinvare fra 23. og 43. mekaniserte brigader, 120. og 125. brigader av AFU og den 15. statlige grenseovervåkningsstyrken nær Volchansk, Vesyoloye, Glubokoye, Neskuchnoye og Krasnoye (Kharkov-regionen).

Fiendens tap var opptil 170 tropper, tre pansrede kampvogner og fire motorkjøretøyer.

Vi tar ikke stilling til tallene. Krigen føres også politisk og psykologisk.

Men hvis tallene i den russiske rapporten er noe i nærheten av sannheten omfattet de ukrainske tapene i går 1620 døde og/eller hardt sårede, 21 beltevogner og stridsvogner, 30 lastebiler, 47(!) artillerienheter av forskjellige typer, 4 dyre luftvernsystemer og 6 stk. feltammunisjonslagre. 35 ukrainske soldater ble tatt til fange.

Hva betyr denne offensiven?

Det er utvilsomt åpnet en ny front nord for Kharkov, men hva betyr dette? Avisene i Kiev stiller også dette spørsmålet. Er hensikten å forsøke å erobre Kiev, omringe byen eller få Ukraina til å trekke sine styrker vekk fra fronten ved Chasov Yar?

Moon of Alabama tolker det slik:

Åpningen av en ny front mot Kharkov-regionen kan ha ett eller flere av tre formål.

Å omringe og til slutt ta Kharkov by, den nest største i Ukraina. Å opprette en buffersone langs grensen for å forhindre ukrainske angrep på russisk grunn. For å avlede ukrainske reserver og hindre dem i å bli med i den intensivere kampen i Donbas-regionen.

Til 1: Kharkov har mer enn en million innbyggere. Å omringe og til slutt ta den ville kreve en styrke på mer enn 100.000 soldater. Det er ingen observasjoner eller rapporter om russiske styrker av den størrelsen i nærheten av det større omlandet.

Til 2: Det er mye som taler for denne hensikten. Den 18. mars, etter flere angrep fra Ukraina mot Belgorod, hadde president Putin kunngjort at en buffersone til slutt ville være nødvendig:

«Vi vil på et tidspunkt, når vi anser det som nødvendig, bli tvunget til å opprette en viss «sanitær sone» på territoriene kontrollert av den (ukrainske regjeringen), sa Putin sent søndag.

Denne «sikkerhetssonen», sa Putin, «ville være ganske vanskelig å trenge gjennom ved å bruke de utenlandskproduserte angrepsmidlene som står til fiendens disposisjon».

Til 3: Å avlede fiendtlige styrker fra hovedaksen er alltid en fordel når intense kamper pågår. I dette har operasjonen mot Kharkov allerede vært vellykket. Ukrainerne har beordret sine reserver å flytte inn i Kharkiv-regionen. I gårsdagens kveldstale sa den ukrainske presidenten Zelensky:

«Vi sender flere tropper til Kharkov-frontene. Både langs vår statsgrense og langs hele frontlinjen vil vi alltid ødelegge inntrengerne for å forstyrre russiske offensive intensjoner».

Kharkov-offensiven ser derfor ut til å skape en buffersone, kanskje 10 kilometer dyp, på ukrainsk land langs den nordlige grensa til Russland. At den avleder ukrainske styrker fra andre steder og posisjonerer dem i stort sett åpent land for deres eventuelle ødeleggelse er bare en velkommen bieffekt.

Samtidig svekkes NATOs front: Italy calls for Ukraine truce, peace talks with Putin – newspaper.

Italias forsvarsminister Guido Crosetto sier at sanksjonspolitikken mot Russland har mislykkes og at NATO nå bør forhandle med Russland for å søke en fredsløsning.

Se også:

Forrige artikkelNGOene fortsetter demonstrasjonene i Georgia
Neste artikkelUSAs militære «hjelpebrygge» i Gaza får problemer