USAs militære «hjelpebrygge» i Gaza får problemer

0
USAs flytebrygge. / Foto: US Army

Amerikanske militære ingeniørstyrker har begynt å bygge det store bryggeanlegget på kysten av Gaza som angivelig skal brukes til hjelpesendinger, men som alle vet er et militæranlegg, en flytende base.

Dette kommer veldig klar fram i en artikkel i amerikanske Military.com: Gaza Pier Construction Begins Amid Concerns over Attacks on Troops and Aid Workers.

Nettavisa The Cradle skriver:

Amerikanske tjenestemenn frykter at de kan bli utsatt for motstandsangrep, ettersom oppstillingsplassen for bryggeprosjektet nylig har blitt truffet av mortere og raketter.

Et amerikansk skip som frakter bistand til Gazastripen har forlatt Kypros, men Washingtons «flytebrygge» er ennå ikke klar til å losse forsyningene, sa Pentagon 9. mai. 

Pentagon-talsmann generalmajor Patrick Ryder sa torsdag ettermiddag at selv om bygginga av brygga nesten er fullført, gjør værforholdene utlasting av hjelpemidler «utrygt». 

Lasten på det amerikanske Sagamore-fartøyet vil til slutt bli lastet på et annet amerikansk skip som ligger til kai ved Israels Ashdod-havn, som deretter vil frakte det til bryggesystemet – kjent som Joint Logistics Over the Shore (JLOTS) – så snart det er ferdig installert og forholdene er riktige, sa Ryder. 

«Selv om jeg ikke kommer til å gi en spesifikk dato, forventer vi at disse midlertidige bryggene blir satt på plass i nær framtid, i påvente av passende sikkerhet og værforhold», la han til. 

Ifølge CNN kan effektiviteten til brygga fortsette å bli svekket av vær- og sjøforhold selv når den er i full drift. 

«JLOTS-operasjoner, som må ta hensyn til både sikkerhets- og gjennomstrømningskrav, må ofte vente på gunstige vær- og sjøtilstandsforhold», rapporterte Israels Marine Data Center. Kaia kan bare betjenes trygt med maksimalt 3-fots bølger og vind mindre enn 15 miles per time. 

En amerikansk forsvarstjenestemann sa til CNN at slike begrensninger i bryggesystemet er «nøyaktige».

«Konklusjonen – tung sjø har en effekt på evnen til å utføre JLOTS-oppdraget … Hvis vinden eller bølgene er sterkere, blir lasting og lossing ved hjelp av JLOTS-brygga farlig», sa tjenestemannen. 

Amerikanske tjenestemenn uttrykte også sikkerhetsbekymringer over tidspunktet for bryggeoperasjonen, som sammenfaller med Israels operasjon i Rafah og nådeløse, vilkårlige bombardement av byen. Den planlagte oppsamlingsplassen for bryggeoperasjonen har blitt truffet av motstandens mortere og raketter flere ganger de siste ukene, og en potensiell israelsk utvidelse av operasjonen i Rafah kan gjøre spenningene verre. 

Forrige artikkelZelensky: «Ekstremt vanskelig på Donetsk-fronten»
Neste artikkelBløffen om Tangens store kunstgave