Støres inhabilitet

0

Åpent brev til Kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Av Marius Reikerås.

Vedr: Støres habilitetssaker.

Det siste året har det flommet over av habilitetskandaler i norsk politikk og Kontroll- og konstitusjonskomiteen har behandlet saker mot fem toppolitikere: Tonje Brenna, Anette Trettebergstuen, Ola Borten Moe, Anniken Huitfeldt og Erna Solberg.

Jeg stiller spørsmålet hvorfor ikke statsminister, Jonas Gahr Støre inngår i den porteføljen, og la meg forklare noe nærmere:

1. I oktober 2022 kjøpte Statskog (altså staten) eiendommen Meraker Brug for 2.65 milliarder kroner. Nest høyeste bud, var én milliard kroner lavere.

Astrup Fearnley Museet på Tjuvholmen i Oslo hadde samme eiere som Meraker Brug, og det var for å sikre kapital til driften og for å kunne handle mer kunst, at Meraker Brug ble lagt ut for salg:

– Vi vurderer et salg for å få betydelig kapital til drifta av museet, sa styreleder Richard Arnesen i Stiftelsen Hans Rasmus Astrup til NRK den 10. juni 2022.

Støre visste at formålet med salget var å sikre kapital til å drifte museet der hans gode venn og forlover, Knut Brundtland sitter i styret.

Likevel ble aldri Støres habilitet vurdert i forkant av milliardkjøpet

2. Støres rolle i forkant av utnevnelsen av Jens Stoltenberg som sentralbanksjef vinteren 2022.

Støre har erkjent at han snakket om Stoltenbergs kandidatur med oljefondssjef Nicolai Tangen i en middag hjemme hos Knut Brundtland i januar 2022.

Hendelser som reiste spørsmål knyttet til hans habilitet da Støre fungerte som utenriksminister:

3. Da Hillary Clinton var på ett av sine flere Norges-besøk sommeren 2012 og besøkte sin gode venn, daværende utenriksminister, Jonas Gahr Støre, ble hun innvilget inntil 500 millioner kroner til et helseprosjekt hun ønsket å fremme.

Heller ikke her ble Støres habilitet vurdert.

4. Jonas Gahr Støre (Ap) skal i 2007 ha grepet personlig inn for å få omgjort en beslutning i miljøverndepartementet i en omstridt sak om oljeomlasting.

Presset fra daværende stabssjef Karl Eirik Schjøtt-Pedersen ved Statsministerens kontor og daværende utenriksminister Støre skal ha ført til at daværende miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) snudde i en klagesak som involverte rederiet til Støres barndomsvenn, Felix Tschudi.

Daværende Statens forurensingstilsyn hadde to ganger sagt nei til omlasting av gasskondensat i Bøkfjorden i Sør-Varanger kommune fordi den er en nasjonal laksefjord med spesielt vern mot risiko for farlig forurensing.

Men etter Schjøtt-Pedersen og Støres involvering, snudde miljøverndepartementet og ga Kirkenes Transit og Tschudi Shipping Company den omstridte tillatelsen. Senere ga Støre og UD totalt seks millioner kroner i støtte til stiftelsen til Felix Tschudi.

Støres habilitet ble heller ikke her vurdert.

5. Minner også om at Støre og Stoltenberg i sin tid forsøkte å få sin venn, Jan Erik Larsen som ny toppsjef i det som den gang het A-pressen.

Bergen, den 22.5.24

Marius Reikerås

Forrige artikkelWorld Economic Forums grunnlegger Klaus Schwab går av
Neste artikkel«Filippinene en brikke i USAs spill»