Regjeringa med enda flere milliarder til våpenindustrien

0
Det står milliarder bak ham.

Regjeringa Støre vil framskynde støtten til Ukraina med 7 milliarder kroner. – Økningen blir fordelt på 6 milliarder kroner til militær støtte og 1 milliard kroner til den sivile delen av programmet, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Støre hevder at dette vil styrke Ukrainas forsvarslinje og muligheten til å beskytte byer, sykehus og sentral infrastruktur og sier at hoveddelen går til luftvern, og Norge skal samarbeide med Tyskland, USA og andre land for å finne luftvernammunisjon og tiltak for bedre beskyttelse av Ukraina.

Støre understreker at luftvernet allerede er produsert, og at det kan bli tilgjengelig for ukrainerne på kort tid.

På godt norsk betyr dette at seks milliarder kroner skal tas fra norske skattebetalere og bli overført til våpenindustrien for å kjøpe deres våpen til leveranse i Ukraina.

Norge er blant de landene i verden som gir aller mest penger til Ukraina i forhold til bruttonasjonalprodukt.

Totalt blir støtten gjennom det som fornærmelig nok kalles Nansen-programmet til Ukraina på 22 milliarder kroner i 2024, ifølge forslaget.

Venstre-leder Guri Melby har tatt til orde for at Norge burde gi atskillig mer, og har vist til at Danmark har en totalramme på 130 milliarder kroner i sitt program.

KrF-leder Olaug Bollestad sier at hun forventer at det kommer økte bevilgninger utover det regjeringen fremskynder fra rammen av den nåværende Nansen-pakken.

Guri Melby er den på Stortinget som kanskje også overgår Rødt når det gjelder entusiasmen til å øse norske skattemilliarder over våpenindustrien for å støtte Vestens krig mot Russland i Ukraina. Bollestad viser sitt kristne sinnelag ved å innbille sine velgere at dette kommer til å gå til «humanitær hjelp».

Den brutale sannheten er at denne krigen er tapt for Vesten. Det eneste de oppnår med å sende mer våpen er at krigen kan vare litt lenger og at enda flere titusener av ukrainere blir drept.

De eneste som tjener på disse norske milliardene er våpenindustrien og ukrainske oligarker som plyndrer så mye av den sivile støtten som det er mulig å karre til seg.

Vi har ikke sett en eneste politiker på Stortinget som har avslørt noen form for innsikt i hva denne krigen handler om. Det dreier seg i veldig stor grad om sinnelagsposering gjennom å gjøre det norske politikere er aller best på, nemlig å gi bort nasjonalformuen til internasjonal storfinans.

Ukrainakrigen vil prege revidert nasjonalbudsjett

Krigen i Ukraina vil sette et klart preg på regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Regjeringen jobber i disse dager med forslaget til revidert nasjonalbudsjett. Detaljene blir lagt fram 14. mai, men allerede nå er Støre tydelig på at krigen i Ukraina vil sette sitt klare preg på prioriteringene i budsjettet, skriver Aftenposten.

Statsministeren sier at det man kan kalle Ukraina-relaterte utgifter, vil være på over 50 milliarder kroner i 2024. Det inkluderer både militær og sivil støtte, samt mottaket av ukrainske flyktninger her hjemme.

– Det er penger vi kunne brukt på andre ting, men det er helt nødvendig å gjøre dette nå, sier Støre.

Og der slapp katta ut av sekken.

Gavene til våpenindustrien kommer til å bety mindre penger til velferd i Norge, mindre penger til helsevesen, skoler, veier og infrastruktur. Det vil ikke lenger bli mulig for partiene på Stortinget å late som om krigspolitikken ikke betyr å ta penger fra vanlige folk i Norge for å gi dem til krig.

Vil de fortelle velgerne sine dette i festtalene på 1. mai? Neppe!

Dette er klassekamp og omvendt Robin Hood-politikk: Man tar fra de fattige og gir dem til våpenindustriens eiere.

Og hvem eier våpenindustrien?

Forrige artikkelAstraZeneca innrømmer at deres Covid-vaksine kan forårsake sjeldne bivirkninger
Neste artikkelUkrainakrigens ABC
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).