Problemet er ikke sivil ulydighet – problemet er sivil lydighet

0

Vårt samfunn har ikke ei antisemittismekrise. Det har ikke ei krise med ekstrem venstreradikalisme, islamistisk ekstremisme, støtte til terrorisme eller oppildning til dissens fra fremmede makter.

Av Caitlin Johnstone.

Vårt samfunn har ei moralsk krise. Ei grusomhetskrise. Ei imperialismekrise. Ei militarismekrise. Ei propagandakrise. Ei uoppriktighetskrise. Ei dumhetskrise. Ei lydighetskrise.

Imperiumforvaltere og imperialistiske spinndoktorer prøver å late som om det er en grufull eksistensiell nødsituasjon som involverer hat mot jøder eller kjærlighet til Hamas eller noe annet latterlig tull i samfunnet vårt, fordi imperiet også er i en krisetilstand. Folk våkner opp fra dens vuggevise av propaganda og avviser dens narrative manipulasjon som aldri før, og det er grunnen til at i stedet for å gi etter og akseptere imperiets ødeleggelse av Gaza, blir motstanden mot det bare sterkere.

Så de autoriserte vokterne av keiserlige fortellinger flakser rundt og prøver desperat å gjenvinne litt kontroll ved å spinne all den sivile ulydigheten vi ser på en måte som får det til å virke som et slags problem som må fikses. Men som Howard Zinn sa: «Sivil ulydighet er ikke vårt problem. Problemet vårt er sivil lydighet».

Problemet vårt er ikke at flere og flere mennesker motsetter seg Israels imperiumstøttede grusomheter i Gaza med mer og mer aggresjon, problemet vårt er at folk ikke motarbeider det aggressivt nok. Problemet vårt er at for mange mennesker fortsatt har tankene sine limt fast i det vanlige verdensbildet og ignorerer det mest presserende spørsmålet i vår tid, lar tankene sine være opptatt av useriøst søppel og stoler på at våre ledere gjør det som er best for oss.

Mainstream-kulturen er så grunn, tåpelig og idiotisk at når en artist rappet om dette spørsmålet uten sidestykke, inkluderte han linjen “I want a ceasefire, fuck a response from Drake” – og alle visste hva han mente. Han mente mainstream-kulturen er fiksert på falske offentlige krangler mellom millionærpopstjerner mens det amerikanske imperiet sender utslettelsesvåpen inn i Israel for å bli kastet i en gigantisk konsentrasjonsleir full av barn. Det sier så mye om denne uredelige dystopien vi lever i at noe slikt må sies. Men det gjorde det.

Problemet er ikke at folk blir for ulydige, problemet er at folk forblir for lydige. Problemet er ikke at folk blir for radikaliserte mot regjeringen deres, problemet er at folk ikke er radikalisert nok. Problemet er at freakene som hersker over oss ikke er tilstrekkelig redde for oss. Problemet er at vi ennå ikke har kommet til den kollektive erkjennelsen at det er mange flere av oss enn det er av dem, og at vi faktisk ikke trenger å tåle at de gjør gale og onde ting rett foran ansiktene våre.

I stedet sitter folk og sikler med blikket festet på skjermer fulle av uendelig avledning mens barn blir revet i filler av vestlige militære eksplosiver uten annen grunn enn fordi de tilfeldigvis tilhører feil etnisk gruppe.

Det er den virkelige krisa i samfunnet vårt. Ikke en imaginær antisemittismeepidemi. Ikke høyskolebarn som ikke adlyder autoritetsfigurer. Ikke venstreorienterte. Ikke anarkister. Ikke islam. Ikke Hamas.

Den virkelige krisa i vårt samfunn er at for mange mennesker fortsatt er blindt lydige mot et morderisk og tyrannisk imperium som bør hakkes i stykker og spres for vinden.


Denne artikkelen ble publisert på bloggen til Caitlin Johnstone.

Filmskaperen Oliver Stone republiserte Johnstones innlegg på X med følgende kommentar:

Legger ut en strålende redaksjonell uttalelse fra Australian @caitoz, som er en av de fornuftigste journalistene som vi har igjen. Er 100% enig med henne, og jeg vil inkludere vårt uttalte ønske om å destabilisere Russland. Hvorfor starter Biden, Jake Sullivan, Anthony Blinken og hele gjengen dette? Hvorfor rev vi opp den anti-ballistiske våpentraktaten i 2002 og trakk oss ensidig fra Intermediate Nuclear Forces Treaty (INF) i 2019? Skjønner vi ikke faren? Russland er virkelig bekymret for denne aggresjonen på sine grenser. Det ville vi også vært hvis Russland sendte raketter til Mexico (eller Canada) for å skyte inn i USA.

Forrige artikkelWHOs forhandlere klarte ikke å utarbeide en pandemitraktat
Neste artikkelStoltenberg ypper til full krig mot Russland
Caitlin Johnstone
Caitlin Johnstone er en australsk journalist og blogger. Hun skriver på sine nettsider at artikelene hun signerer stort sett er blitt til i dialog og samarbeid med ektemannen Tom Foley. "Det virker ganske åpenbart for meg at arten vår er på vei mot katastrofe hvis vår oppførsel i stor skala forblir diktert av systemer der mennesker og nasjoner konkurrerer med hverandre om makt og profitt i stedet for å samarbeide med hverandre til beste for alle. Jakten på profitt for sin egen skyld dreper biosfæren vår og agendaen for unipolar dominans driver oss stadig nærmere atomkrig, så jeg finner det ingen overdrivelse å si at selve vår overlevelse avhenger av å forlate kapitalismen og imperialismen til fordel for samarbeidsbaserte samfunnsmodeller."