Nedtellingen begynner for Russlands Ukraina-offensiv

0
Russisk missil/ Foto: Sputnik.

En studie fra Harvard Business School i eksperimentell psykologi knyttet til folks tendens til å «skyte budbringeren» kom med et oppsiktsvekkende funn at slik menneskelig atferd delvis stammer fra et ønske om å forstå tilfeldige prosesser. 

Av M. K. Bhadrakumar.

Enkelt sagt, å motta dårlige nyheter aktiverer ønsket om å gi mening, og i sin tur øker aktivering av dette ønsket tendensen til å mislike de budbringerne som kommer med dårlige nyheter.

I den nåværende striden rundt Ukrainakrigen passer Frankrikes president Emmanuel Macron og Storbritannias utenriksminister David Cameron beskrivelsen av budbringere med ondsinnede motiver – Macron gjentar stadig kjæledyrideen sin om utplassering av kampstyrker fra europeiske land i Ukraina og Cameron argumenterer for eskalering av krigsteatret til russisk territorium. 

Moskva mislikte dem begge som bærere av dårlige nyheter. Men hvis ytterligere bevis var nødvendig, ga den amerikanske nasjonale sikkerhetsrådgiveren Jake Sullivan «det store bildet» på FT Weekend Festival i Washington sist lørdag da han uttrykte håp om at Kiev ville ha kapasitet til å «holde linjen» ut dette året, og forventer at det ukrainske militæret vil sette i gang en ny motoffensiv i 2025. 

Sullivan vil ikke utelukke «russiske fremskritt på slagmarken i den kommende perioden», fordi «du kan ikke vri om bryteren umiddelbart», men insisterte på at Ukraina hadde til hensikt å «gå fremover for å gjenerobre territoriet som russerne har tatt fra dem». 

FT la til en fin liten advarsel «Hans [Sullivans] kommentarer om en potensiell motoffensiv fra Ukraina representerer Det hvite hus sin klareste formulering av hvordan det ser på konflikten som utvikler seg hvis president Joe Biden blir gjenvalgt i november». Nå, slik situasjonen er, er det et stort «hvis», er det ikke?

I mellomtiden rapporterte Bloomberg 3. mai at USA «leder samtaler blant G7-nasjonene for å utvikle en militær hjelpepakke til Ukraina verdt opptil 50 milliarder dollar, som vil bli «finansiert av fortjenesten generert av påløpte renter på frosne russiske eiendeler». 

USA beregner at de russiske eiendelene anslått til å være rundt 400 milliarder dollar, inkludert eiendeler som tilhører oligarker, hovedsakelig i EU-landene, vil generere uventede overskudd årlig, noe som vil tillate tilbakebetaling ettersom vestlige allierte gir ytterligere bistandsfinansiering til Ukraina. 

Den amerikanske Kongressen vedtok forrige måned lovverk kjent som REPO-loven som vil tillate administrasjonen å beslaglegge russiske eiendeler i amerikanske banker og sende dem til Ukraina. Moskva har gjentatte ganger advart om at det kan senke nivået på diplomatiske forbindelser med USA hvis Washington beslaglegger russiske eiendeler. 

Hvis man tar alle disse fiendtlige vestlige grepene i betraktning, er den kommende russiske militærøvelsen som holdes for å øve på bruk av ikke-strategiske atomvåpen alt annet enn en spontan reaksjon på noen provoserende bemerkninger fra Macron og Cameron. 

Den russiske ambassadøren i USA Anatoly Antonov kalte treningsaktiviteten «et påtvunget tiltak som svar på den arrogante og aggressive politikken til det ‘kollektive Vesten’… visse villstyringer av noen strateger i Washington og deres satellitter i Europa må forstå at den eskaleringen de står for ansporer Russland til bruke alle midler for å beskytte sin suverenitet og territorielle integritet. Vesten kan ikke spille et spill med ensidig eskalering». 

Det russiske utenriksdepartementets uttalelse 6. mai fokuserte på USAs intensjon om å påføre Russland et «strategisk nederlag» og kunngjorde et passende svar når det gjelder å trappe opp oppgraderingen og produksjonen av mellom- og kortdistanseraketter og avslutte Moskvas «ensidige moratorium» på utplasseringen av disse våpensystemene, så vel som den fremtidige utplasseringen av disse våpensystemene «etter vårt skjønn». Uttalelsen så på overføringen av F-16 til Ukraina som en bevisst provokasjon, siden det er et «dobbelt-kapabelt» fly som kan bære både konvensjonelle våpen og atomvåpen. 

Uttalelsen fremhevet at Moskva har lagt «spesielt merke til modellene av USA-produserte ATACMS-missiler, som nylig har blitt sendt til Ukraina og er i stand til å nå mål inne i Russland».

Uttalelsen konkluderte med at den kommende treningsøvelsen vil formidle «et nøkternt signal» – til USA og dets allierte om at deres fiendtlige grep «skyver situasjonen stadig nærmere det eksplosive vippepunktet». 

Kjernen i saken er at USA og deres G7-partnere er i panikkmodus. De mangler tro på Ukrainas evne til å stanse momentumet til en stor russisk offensiv som er forventet til sommeren. Det er til og med en følelse av et mørkt forvarsel om at det ukrainske militæret ganske enkelt kan klappe sammen i løpet av de kommende månedene. 

Forsvarsminister Sergej Sjoigu sa i forrige uke at russiske styrker har full kontroll over slagmarkssituasjonen og går jevnt frem langs frontlinjen. I Sjoigus estimering var Kievs militære tap på 111.000 i løpet av de fire første månedene i år.

I virkeligheten tyder derfor fakta på bakken på at Macron og Camerons bemerkninger mer er å oppfatte som desperasjonen til to regjeringer som stirrer inn i det forestående nederlaget for deres Ukraina-politikk. 

I en realitetssjekk fra den fremtredende sveitsiske militæranalytikeren, oberst Alexander Votraver, som også er assisterende stabssjef for sjefen for de sveitsiske væpnede styrkers militær-strategiske stab og sjefredaktør for den prestisjetunge Swiss Military Review (RMS+), satte saken i perspektiv da han snakket på den franske TV-kanalen:

«Spørsmålet må stilles: er den franske hæren tilstrekkelig utstyrt når det gjelder trening med moderne våpen til å bidra til offensive operasjoner mot en overlegen fiende? 

– Styrkene vi vil kunne flytte er to brigader på 5000-6000 soldater, med en utplasseringsvarighet på maksimalt 1-3 måneder. Men hvis vi snakker om på lengre sikt, som åpenbart i tilfellet med Ukraina, er det bare 2 bataljoner, som i dag er i de baltiske statene og i Romania. Den dårlige nyheten er at disse styrkene er absolutt utilstrekkelige til å konfrontere en halv million mann sterk russisk hær».

Vet ikke Moskva allerede hva den sveitsiske obersten avslørte med brutal åpenhet? Når det gjelder Cameron, var hans ukarakteristiske krigerske bemerkning om å føre krigen inn i Russland tilsynelatende et publisitetsstunt koreografert av 10 Downing Street, Foreign Office og Reuters i forkant av Putins åpningsseremoni i Kreml 7. mai, og selv om resultatene strømmet inn fra lokalvalget i Storbritannia som ga et historisk nederlag for det konservative partiet, og med et stort valg som nærmer seg, blir nederlaget sett gjennom et nasjonalt prisme. 

Etter at utenriksdepartementets talskvinne i Moskva Maria Zakharova fortalte Tass at Russland har rett til å angripe britiske anlegg i Ukraina eller andre steder hvis Londons trusler om ukrainske angrep med britiske våpen på russisk territorium ble realisert, reagerte Hans majestets regjering med å utvise Russlands forsvarsattaché, og innførte nye restriksjoner på russiske diplomatiske visum og fjerning av diplomatisk status fra noen russiske eiendommer! 

Men innenriksminister James Cleverly kunngjorde i parlamentet at Storbritannia forsøkte å «sørge for at vi beskytter vår evne til å ha kommunikasjonslinjer med Russland, selv i disse mest utfordrende tider, kanaler for deeskalering, feilunngåelse og unngåelse av feilberegninger som veldig viktig». For en ydmykende retrett!

I forkant av tidevannet på slagmarken i Ukraina der Moskva er i føringen, kunngjorde det russiske forsvarsdepartementet onsdag militære fremskritt i Kharkov-regionen. 

RT kommenterte at «Utviklingen signaliserer tilsynelatende en intensivering av kampene på Kharkov-aksen, der frontlinjen … har holdt seg stort sett statisk i flere måneder». Den endelige nedtellingen for Russlands sommeroffensiv ser ut til å ha begynt. 


Denne artikkelen ble publisert på bloggen til M. K. Bahdrakumar.

Forrige artikkelUkraina mobiliserer fanger til fronten
Neste artikkelInflasjon og tapet av kjøpekraft ga oss ny fattigdom!
M. K. Bhadrakumar
M. K. Bhadrakumar er en pensjonert indisk karrierediplomat. Han har blant annet tjenestegjort i Sovietunionen, Pakistan, Iran og Afghanistan. Han skriver Indian Punchline, der han analyserer verdensbegivenhetene sett fra et indisk perspektiv.