Kina svartelister Boeing for våpensalg til Taiwan

0
Foto: Boeing Defense, Space & Security

Washington ruster i det stille opp Taipei til tennene med brodd mot Beijing.

Kina kunngjorde 21. mai at de hadde svartelistet flere amerikanske våpenprodusenter, inkludert produsentene av Abrams stridsvogner, Reaper og Predator-droner, på grunn av deres salg til Taiwan, rapporterte ABC News.

Kina har plassert Boeing Defence Space & Security, General Atomics Aeronautical Systems og General Dynamics Land Systems på listen over «upålitelige enheter». Betegnelsen blokkerer ledere fra disse firmaene fra å reise til Kina og foreta ytterligere investeringer i landet.

Dette trekket er en del av en bredere innsats fra Beijing de siste årene for å frikoble seg fra USA økonomisk, finansielt og teknologisk. 

Kina kvitter seg nå raskt med dollaren i sin utenrikshandel.

General Atomics bygger dronene MQ-1 Predator og MQ-9 Reaper. General Dynamics produserer M1 Abrams og Sør-Koreas K1/Type88 hovedstridsvogner og Stryker-familien av lette pansrede kjøretøy.

USA har forsøkt å selge Abrams-stridsvognene og andre våpen til regjeringa i Taiwan, angivelig for å beskytte mot en mulig invasjon fra fastlands-Kina.

Nesten alle land i verden anerkjenner Taiwan som en del av Kina. Formelt gjør også USA det.

Taiwans nye president, Lai Ching-te, har lovet å øke regjeringas innenlandske militærindustri og å kjøpe mer avanserte våpen fra utlandet.

I november signerte USAs president Joe Biden et bevilgning på 80 millioner dollar til Taiwan for å kjøpe amerikansk militærutstyr.

BBC bemerket den gang at «USA bevæpner Taiwan stille til tennene.»

«For første gang på mer enn 40 år bruker Amerika sine egne penger til å sende våpen til et sted de offisielt ikke anerkjenner. Dette skjer under et program kalt utenlandsk militær finans (FMF)», la BBC til.

Wang Ting-yu, en taiwansk lovgiver, sier at 80 millioner dollar er toppen av det som kan bli «et veldig stort isfjell» på opptil 10 milliarder dollar i løpet av de neste fem årene.

FMF har blitt brukt til å sende milliarder i amerikansk militærhjelp til regjeringene i Ukraina, Israel, Egypt og andre amerikanske allierte. 

Foreløpig er det våpenseksjonene i Boeing som blir sanksjonert av Kina, men underteksten er at hele selskapet kan bli stengt ute fra det kinesiske markedet. Og det markedet er ganske enkelt verdens største.

Kinesiske flyselskaper vil trenge 8.700 nye fly fram til 2040, heter det i en rapport fra Boeing. Dette markedet vil være verdt 1,47 billioner dollar (tusen milliarder sollar) basert på listepriser, sa den amerikanske flyprodusenten i en uttalelse. Det er dette markedet Boeing risiskerer å stenge seg sjøl ute fra.

Forrige artikkelBenjamin Netanyahu – et ferskt skoleeksempel på kriger- og overmenneskementaliteten i oss
Neste artikkelSlovakiske medier antyder en ukrainsk forbindelse til attentatet mot Robert Fico