Ikke glem at de forbød 17. maitog

0
Kinara Lundberg: 17. Mai 2021

Erna Solberg er den eneste statslederen i Norge som har forbudt 17. maitog i fredstid. Forrige gang det skjedde var under Vidkun Quisling og de nazistiske okkupasjonsmyndighetene.

Vi vet nå, som vi visste det den gangen, at forbudet var totalt meningsløst. Det visste de ansvarlige myndighetene også. Det fantes ingen fare for at offentlige møter eller feiringer skulle spre noe luftveisvirus, og det finnes ingen presedens for den diktatoriske lockdownpolitikken som Solberg & co gjennomførte med støtte fra alle partiene på Stortinget.

Nedstengningen av Norge var i strid med Grunnloven, ifølge jussprofessor Eirik Holmøyvik, som har utredet lovbruken for Koronakommisjonen.

Denne Grunnloven er det vi feirer i dag, og blant talerne er de politikerne som brøt så kapitalt med den.

17. mai 2021 forsøkte ei større gruppe mennesker å gjennomføre et fredelig 17. maitog på Karl Johan, i pakt med de beste norske tradisjonene. De ble stoppet av uniformert politi.

Denne historiske hendelsen er gjengitt av kunstnere Kinara Lundberg på maleriet over disse linjene.

Dette var uhørt. Det burde ha ført til avsettelse og straff for statsministeren. I stedet prøver hun som kjent å bli gjenvalgt.

Før Solberg og tyskerne var det som kjent svenskene og Karl Johan som stanset 17. maimarkering i Kristiania:

Torgslaget er betegnelsen på hendelsene i Christiania (Oslo) 17. mai 1829, som ledet til at militære styrker angrep en folkemasse på Stortorget. På denne tiden hadde man i Norge så smått begynt å markere 17. mai som nasjonaldag, men kong Karl Johan var sterkt imot dette og hadde forbudt feiringer på denne dagen.

Forrige artikkelDen rettferdige krigen
Neste artikkelDrapsforsøket mot Robert Fico skjedde etter en lang periode med hetskampanjer