En hær og et land på sammenbruddets rand

0

For Ukraina og Vesten er situasjonen på østfronten mer alvorlig enn på noe tidspunkt tidligere i krigen. I Kiev frykter man at fronten ved Kharkov bryter sammen uten at Ukraina og deres vestlige allierte kan forhindre det.

Signaturen Moon of Alabama har denne vurderinga:

Stephen Byren skriver, helt riktig, at formålet med den russiske offensiven mot Kharkov er å oppløse den ukrainske hæren:

Etter min mening er Russlands mål å tvinge Ukrainas hær til å jage etter invaderende russiske enheter. Tanken er å forårsake store skader på ukrainsk side og, hvis alt går etter planen, enten å dele Ukrainas hær i to, eller desintegrere den helt.

På en slik måte er ideen ikke bare å ta territorium, men å ødelegge Ukrainas evne til å gjøre motstand. Det er mange indikatorer på at Russland har suksess i den pågående operasjonen.

General Kyrylo Budanov, sjefen for det ukrainske militære etterretningsbyrået, (som inkluderer fremmedkrigere og nazistiske enheter), er enig i det. Han maler et dystert bilde:

Som de fleste ukrainske tjenestemenn og militæreksperter sa general Budanov at han tror de russiske angrepene i nordøst er ment å strekke Ukrainas allerede tynne reserver av soldater og avlede dem fra å slåss andre steder.

Det er akkurat det som skjer nå, erkjente han. Han sa at den ukrainske hæren prøvde å omdirigere tropper fra andre frontlinjeområder for å styrke forsvaret i nordøst, men at det hadde vært vanskelig å finne personellet.

«Alle våre styrker er enten her eller i Chasiv Yar», sa han, med henvisning til en ukrainsk høyborg omtrent 120 mil lenger sør som russiske tropper har angrepet de siste ukene. «Jeg har brukt alt vi har. Dessverre har vi ingen andre i reservene».

Det ukrainske militæret har trukket ut deler av ulike brigader som er engasjert i øst og flytter dem nordover mot Kharkov-regionen. Dette vil være et sammensurium av delvis fylte bataljoner uten en enhetlig kommando og med ingenting igjen for å fylle hull andre steder.

Budanov frykter riktig at Russland kan og vil gjenta dette spillet andre steder:

General Budanov sa at han forventet at angrepene i Kharkov-regionen vil vare i ytterligere tre eller fire dager, hvoretter russiske styrker forventes å gjøre et hardt fremstøt i retning Sumy, en by omtrent 90 mil nordvest for Kharkov. Ukrainske tjenestemenn har tidligere sagt at Russland hadde samlet tropper over grensen fra Sumy.

Pavlo Velycho, en ukrainsk offiser som opererer nær den russiske grensen i Sumy-regionen, sa at russisk beskytning av utkanten av Sumy nylig hadde økt.

De russiske styrkene kan lett komme videre fordi pengene som ble bevilget til festningsverk i Kharkov- og Sumy-regionene ble betalt til fiktive selskaper uten at det noen gang ble bygget noen skyttergraver (maskinoversettelse):

Multi-million kontrakter for bygging av festningsverk, som de brukte totalt 7 milliarder hryvnia for der, ble overført til tomme skall av noen selskaper og så forsvinne.

USA frykter åpenbart at den ukrainske hæren ikke vil være i stand til å holde linjene. I dag kom utenriksminister Anthony Blinken på et uanmeldt besøk i Kiev for å styrke moralen, eller sannsynligvis for å arrangere en endring i Ukrainas lederskap:

Blinken, som ankom Kiev med tog tidlig tirsdag morgen, håper å «sende et sterkt signal om trygghet til ukrainerne som åpenbart er i et veldig vanskelig øyeblikk», sa en amerikansk tjenestemann som orienterte journalister som reiste med Blinken på betingelse av anonymitet.

«Utenriksministerens oppdrag her er egentlig å snakke om hvordan vår tilleggshjelp skal utføres på en måte for å hjelpe til med å styrke deres forsvar (og) gjøre dem i stand til i økende grad å ta tilbake initiativet på slagmarken», sa tjenestemannen.

Blinken og Biden trenger at den ukrainske hæren holder ut til valget i november er over. Det er usannsynlig at de kan nå det målet. En pause på slagmarken ville nå vært praktisk, men det krever at de blir kvitt Zelensky.

Les også: SITREP 5/14/24: Putin Cleans House as Volchansk Comes to the Brink

Vi minner om at vi har advart mot denne krigen fra den startet i 2014. Krigen kunne ha vært unngått på en rekke tidspunkter, men NATOs arroganse og hybris førte fram til at Ukraina nå blir slaktoffer for en mislykket vestlig strategi.

Forrige artikkelPanikk i Kiev, Kharkov-fronten vakler
Neste artikkelSterkt urovekkende