USA truer med å stanse LNG-gassen fra Sibir

0
Ny skipstype for frakt av LNG. Vil kunne overflødiggjøre bruk av isbrytere i hvert fall i noen situasjoner.

En offisiell tjenestemann i USA sier at en ny arktisk gassrørledning er «dødsdømt».

Av Kyle Anzalone.

En topp tjenestemann fra det offisielle USA erklærer at Washington bruker økonomisk krigføring for å hindre at Russland skal greie å fullføre en ny rørledning for flytende naturgass (LNG) i Arktis. Offisielle tjenestemenn i Washington truet Nord Stream-rørledningen, før eksplosjonene som ødela tre av fire rørledninger som skulle overføre energi fra Russland til Tyskland.

På mandag forklarte USAs utenriksminister for energiressurser, Geoffrey Pyatt, at USA har sanksjonert Moskva i et forsøk på å hindre fullføringen av en ny russisk gassrørledning i Arktis, et prosjekt kalt LNG2.

(Geoffrey Pyatt var USA-ambassadør i Kiev i 2014 og sto sentralt i koordineringa av statskuppet 22. februar det året og det som skjedde etterpå, red.)

Ligger ved utløpet av den store Sibir-elva Ob

«Vår rolle er å sørge for at Arctic LNG2 er et dødfødt prosjekt», sa han.

«Vi er svært fokuserte på å sørge for at Russland ikke vil være i stand til å utvikle et nytt prosjekt for å omdirigere gassen de tidligere sendte til Europa», fortsetter Pyatt.

«Vi i G7-landene er absolutt enige om å gjøre alt vi kan for å hindre Russlands framtidige energiinntekter».

Mens Det Hvite Hus sier at deres korstog er å kutte Russlands energieksport for å hjelpe Ukraina.

Å opprettholde etterspørselen etter amerikansk LNG har vært en viktig politisk sak i Washington.

Les: I nord skjer en stor russisk økonomisk oppbygging.

Speakeren i Representantenes Hus i kongressen, Mike Johnson, forhandler nå med Det Hvite Hus for å kunne  skaffe de 61 milliarder dollar Biden vil ha til proxy-krigen i Ukraina i bytte med at Biden-administrasjonen gjør slutt på LNG-eksporten.

Pyatts bemerkning er ganske like de truslene president Joe Biden og daværende undersekretær i utenriksdepartementet Victoria Nuland kom med i i 2022 før Russland invaderte Ukraina. 

En måned før Russlands invasjon av Ukraina sa Nuland: «Jeg gjør det helt klart for dere i dag. Dersom Russland invaderer Ukraina, vil ikke Nord Stream 2 kunne fullføres».

I en avlyttet telefonsamtale fra 2014 kan man høre Pyatt og Nuland planlegge å styrte den valgte ukrainske regjeringen og installere nye herskere i Kiev. 

I disse områdene har den arktiske kulden sterke grep. Her kreves isbrytere og lastskip med forsterket skrog.

Ledere med ultra-nasjonalistiske synspunkter.

I september 2022 ble så tre av de fire Nord Stream-rørledningene ødelagt av en serie undervanns-eksplosjoner. 

Flere land har stått for etterforskningen. Men det har ikke resultert i at noen er blitt stilt ansvarlig for dette. Kun få detaljer er blitt offentliggjort etter nesten to år. Noen vestlige etterretningstjenester peker på en liten gruppe ukrainere som hadde leid en yacht for å plassere eksplosivene.

Mens gravejournalisten Seymour Hersh har publisert en artikkel der han anklager Det Hvite Hus for å ha beordret og planlagt ødeleggelsen av Nord Stream. Den russiske presidenten Vladimir Putin har kunngjort at Moskva vil forsterke sin skipsbyggings-kapasitet som svar på at USA nå har sett seg ut LNG2 som målskive. 

I forrige uke undertegnet han et direktiv der han bestilte produksjon av flere skip, der han legger vekt på at disse kan eksportere russiske produkter.   

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst for Derimot.no.

https://libertarianinstitute.org/news/us-official-says-new-russian-arctic-pipeline-dead-in-the-water

Forrige artikkelForeign Affairs skriver om diplomatiets «skjulte historie» som kunne ha avsluttet krigen
Neste artikkelVårt daglige og skadelige (?) brød Del II
Kyle Anzalone
Kyle Anzalone er nyhetsredaktør for Libertarian Institute, meningsredaktør for Antiwar.com og medvert for Interessekonflikter sammen med Will Porter og Connor Freeman.