Tsjads regjering truer med å sparke ut amerikanske tropper

0
Fra universitetet i Tsjads hovedstad N'Djamena. / N'Djamena Actu

USA risikerer å miste sin militære tilstedeværelse i enda et afrikansk land ettersom regjeringa i Tsjad har sendt et brev der de truer med å avslutte en viktig sikkerhetsavtale, ifølge fire amerikanske kilder, et trekk som truer med å avgi mer amerikansk innflytelse i regionen til Russland.

Dette skriver den amerikanske kanalen CNN.

Tsjad ligger i Sahel og er naboland til Niger som inngår i alliansen av Sahel-land, AES, som nylig har sparket ut eller er i ferd med å sparke ut amerikanske tropper.

Tsjad er et av de alternativene USA ser på etter at de er blitt tvunget til å forlate Niger.

Les: USA tvunget til å forlate Niger

CNN skriver videre:

I et brev sendt til den amerikanske forsvarsattachéen i forrige uke, truet tsjadiske tjenestemenn med å kansellere Status of Forces Agreement, eller SOFA, som bestemmer reglene og betingelsene for amerikansk militærpersonell kan operere i landet. Selv om brevet ikke direkte beordret det amerikanske militæret til å forlate Tsjad, sa tjenestemennene til CNN at de sa at alle amerikanske styrker ville måtte forlate den franske basen i N’Djamena.

Brevet nevnte spesifikt US Special Operations Task Force (SOTF) ved basen, et viktig knutepunkt for US Special Operations Forces i regionen, sa to av kildene. Men arbeidsstyrken er ikke den eneste kontingenten av amerikansk militærpersonell ved basen, ettersom alle amerikanske tjenestemedlemmer i Tsjad befinner seg i N’Djamena.

I stedet var brevet fra Chief of Air Staff of Chad, Idriss Amine, sa etterretningskildene, en uvanlig måte å overføre en så viktig melding på. Brevet ble skrevet på fransk, et av Tsjads offisielle språk, og skrevet på Amines offisielle brevpapir.

Brevet ble ikke sendt gjennom offisielle diplomatiske kanaler, ifølge en av tjenestemennene, som er standardmåten for å håndtere disse problemene. De to kildene advarte om at brevet kan være en forhandlingstaktikk fra regjeringen i Tsjad for å få en ny avtale som bedre favoriserer deres interesser.

Det nøyaktige antallet amerikanske soldater i landet er ikke klart, men en amerikansk tjenestemann sa at det er færre enn 100 soldater der.

Landene i Sahel hjelper hverandre

Vestlige medier fokuserer på Sahel som et oppmarsjområde mellom stormaktene. Men de ser ikke at det nye som skjer i Sahel er at landene som bryter forbindelsen med de gamle kolonimaktene og USA først og fremst hjelper hverandre, slik som Niger nå hjelper Tsjad og Mali med vannforsyninger.

Tsjad er et kjempestort land og med sine 1 284 000 km² er det verdens 21. største land og det femte største i Afrika. Det er en tidligere fransk koloni og har den nykoloniale CFA-francen som valuta.

Petroleum er nå Tsjads viktigste eksportartikkel. ExxonMobil leder et konsortium av Chevron og Petronas, som har investert 3,7 milliarder dollar til utvinningen av anslagsvis en milliard fat olje i den sørlige delen av landet.

Forrige artikkelKrigsdagbok del 106 – 12. til 18. februar 2024
Neste artikkelFolkehelse er blitt butikk, en vare som kan omsettes i et marked