NATO 75 år – og hevet over kritikk

0

Medieovervåkerne episode 8

Av Terje Alnes og Lars Birkelund.

4. april er det 75 år siden NATO ble grunnlagt, og i denne episoden tar vi for oss hvordan NATO behandles i norske medier. Gjest er Kristine Mollø-Christensen, nestleder i Stopp NATO.

Produksjon av NATO-enighet synes å være en hovedoppgave for norske massemedier, der vi nærmest marineres i NATO-propaganda. Når så du sist kritikk av NATO i norske medier?

NATO-journalistikken er refererende og servil, og stiller seg alltid på samme side som den mektigste militæralliansen i verden. Særlig ille har det blitt etter at Jens Stoltenberg ble generalsekretær. Pressen opptrer som heiagjeng og behandler ham nærmest som en nasjonalhelt.

Du må lete helt andre steder enn i de store norske mediene for å finne kritikk av NATOs folkerettsstridige kriger, eller av NATOs atomvåpenpolitikk. Det er også tabu å påpeke NATOs løftebrudd til Sovjetunionens siste ledere, om at alliansen ikke ville bevege seg en tomme østover etter den kalde krigens slutt. Nå kappes mediene om å fremme NATOs nye fiendebilde, der Kina er lansert som den nye trusselen.

Her gjør vi et forsøk på å kontre litt av den NATO-propagandaen som vil spres i mediene i anledning 75-års jubileet.

Her er Stopp NATOs «NATO-guiden» i digital versjon.


Denne artikkelen ble publisert av Spartakus.


Og vi unner jo våre lesere dette møtet med ham Pepe Escobar kaller «a tawdry piece of Norwegian wood» (billig og skammelig):

Forrige artikkelWHO – Konsekvenser av lovendringer!
Neste artikkelIran: «Det er grenser for vår tålmodighet»