Indias avmålte behandling av Ukrainas utenriksminister

0
Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba møter Indias utenriksminister Dr S Jaishankar.

Kuleba vil kalle det en betinget suksess.

Av M. K. Bhadrakumar.

Den ukrainske utenriksministeren Dmytro Kulebas samtaler i New Delhi på fredag ​​dreide seg i hovedsak om møter med bare to indiske tjenestemenn – hans indiske motpart S. Jaishankar og nestleder nasjonal sikkerhetsrådgiver Vikram Misri. Statsminister Narendra Modi mottok ikke Kuleba. Til sammen tok vertslandet en utstudert lavmælt tilnærming til Kulebas besøk.

I likhet med Banquos spøkelse ved Macbeths bankett for de skotske lordene i Shakespeares skuespill, dramatiserte det grufulle terrorangrepet mot rådhuset i Moskva 22. mars Kulebas besøk. 

I denne situasjonen var balansen og verdigheten som Jaishankar opptrådte med som den urokkelige verten bemerkelsesverdig. I motsetning til Macbeth som var så fortvilet at lordene ble bedt om å dra mens han bestemte seg for å besøke heksene neste dag, var Jaishankar den fullkomne diplomaten, selv om grenseoverskridende terrorisme – spesielt den statsstøttede varianten – er et svært sensitivt tema for indere.   

Ikke før de siste nyhetene fra Crocus rådhus nådde Jaishankar mens han reiste gjennom Singapore på en ASEAN-turné, snakket han om Indias dype forhold til Russland. Jaishankar understreket hvorfor India bør og vil se på forholdet til Russland fra sitt perspektiv. 

«Så fortell meg har Russland hjulpet oss eller skadet oss? Har Russland i avgjørende øyeblikk bidratt eller hindret? Gå videre og svar på om det er gevinster å hente fra Russland, eller er det bare ulemper som vil komme utav det»? spurte Jaishankar. 

Han la til, «Så hvis jeg gjør mine beregninger fra mitt perspektiv og mine erfaringer, vil jeg få svaret. Og svaret i denne saken er at Russland er et land som vi alltid har hatt et positivt forhold til».

«Både India og Russland har tatt ekstra godt vare på hverandres interesser. Så jeg tror vi bør ha den tilliten når vi går fremover».

Jaishankars kommentarer satte faktisk tonen for Kulebas besøk en uke senere. Det var noe usammenhengende med tidspunktet for Kulebas besøk. Mens han holdt samtaler i Delhi, kom beskjeden fra Moskva om at de russiske etterforskerne av Crocus City Hall-hendelsen nærmer seg for å gi grunnlag for bevisene på ukrainske nasjonalisters medvirkning til hendelsen. Fredag ​​hadde de samlet bevisene for at gjerningsmennene ble betalt i kryptovaluta. 

Kulebas oppdrag var først og fremst rettet mot å få India om bord på et sannsynlig «fredstoppmøte» i Sveits til sommeren forankret på den såkalte «formelen for fred» som president Vladimir Zelensky hadde lagt frem i november 2022 og ba om blant annet tilbaketrekking av Russiske styrker fra sine nye territorier Donbass, Zaporozhye og Kherson oblaster og Krim-halvøya. Før Kulebas ankomst til Delhi, ringte Zelensky statsminister Narendra Modi for å oppfordre ham til å delta i «fredstoppmøtet». Modis svar var imidlertid begrenset til å bekrefte den «konsekvente støtten fra India for all innsats rettet mot å oppnå fred og avslutte konflikten så snart som mulig».

Det merkelige med fredstoppmøtet er Vestens plan for å holde Russland utenfor møtet for å utvikle en løsningssplan og først etterpå gjøre Moskva kjent med deres avgjørelse. Tanken er å isolere Russland. 

Haken her er at Zelensky har vedtatt en lov som uttrykkelig forbyr ham å delta i fredssamtaler med Russland. Han gjorde dette tilsynelatende for å berolige USA og Storbritannia! På den annen side befinner Ukraina seg i dag i en mye svakere posisjon. Vesten er ikke lenger sikre på at Russland kan bli beseiret i krigen. 

Zelenskys formel for fred får ikke gjennomslag i det globale sør. Det er her Kina og Indias eventuelle deltakelse i det planlagte toppmøtet i Sveits blir sett på av Ukraina og dets vestlige mentorer som en potensiell «game changer». 

India assosierte seg med prosessen på de tidligere møtene i Saudi-Arabia og Tyrkia, mens det ikke markerte noen endring i den indiske holdningen til Ukraina-spørsmålet som sådan. India følger nøye med i Kinas fotspor i slike trapesøvelser, og Beijing har allerede signalisert at de vurderer å delta i det kommende fredstoppmøtet, samtidig som det legger til et forbehold om at alle interesserte parter, inkludert Russland, må involveres i å løse den ukrainske krisen. Delhi vil sannsynligvis etterligne Beijings holdning. 

Mens han var i Delhi, var Kuleba ukarakteristisk tilbakeholden med hensyn til det forbudte området i Indias forhold til Russland. Men glimt av hans skarpe vidd ble vist i et separat intervju med Financial Times, en avis som han, som en skarp observatør av Washington-politikk, visste står eksepsjonelt nær Biden-administrasjonen. 

Kuleba utfordret åpent Jaishankars uttalelser i Singapore ved å si til FT at «samarbeidet mellom India og Russland er i stor grad basert på den sovjetiske arven. Men dette er ikke arven som vil bli bevart i århundrer; det er en arv som fordamper».

I god grad, la Kuleba til, «Det kinesisk-russiske forholdet bør være av spesiell oppmerksomhet for India i lys av landets nasjonale sikkerhetsprivilegier». De umotiverte bemerkningene avslørte en følelse av frustrasjon. 

Selvsagt noterte FT at «Kyiv har kjempet for å vinne sympati fra India og mange andre land i det såkalte globale sør. Disse statene har stort sett unngått å ta parti i en krig de ser på som virksomheten til rike nasjoner, og hvis økonomiske pris de har betalt i forstyrret handel og høyere kostnader».

«Ukrainernes press for en potensiell ombalansering av båndene mellom New Delhi og Moskva vil neppe få noen kjøpere i et land som er stolt av sin uavhengige utenrikspolitikk og har et mange tiår gammelt nært forhold til Russland… Statsminister Narendra Modi uttrykte tidligere denne måneden «varme gratulasjoner» til Putin etter hans gjenvalg i et valg som opposisjonen ikke hadde noen meningsfull sjanse til å bestride». 

Konklusjonen er imidlertid at Delhi kan sende en representant til toppmøtet i Sveits, men at de neppe vil endre sin opprinnelige holdning til behovet for å løse konflikten på bilateral basis. Så Delhis representant, mens han registrerer sin tilstedeværelse i Sveits, vil holde øynene og ørene åpne, men kommer ikke til å melde seg på noe som tråkker på Russlands følsomhet og kjerneanliggender. 

Likevel kan Kuleba hevde å ha hatt suksess for sitt oppdrag til Delhi i den grad han kan tolke indisk deltakelse på toppmøtet og fremstille det som en storstilt begivenhet som også involverer den ikke-vestlige verden. 

Delhi er godt klar over den høye sannsynligheten for at Ukrainakrigen kan eskalere etter terrorangrepet på Moskvas Crocus City Hall. Biden-administrasjonen er fullstendig uinteressert i alle fredssamtaler med Russland – i hvert fall ikke før valget i november. 

Dette er tydelig i det fristende hintet gitt av styrelederen for US Joint Chiefs General CQ Brown torsdag om at det å gi langdistanse ATACMS-missiler til Ukraina som kan nå Moskva, ikke nødvendigvis vil bety å krysse Kremls ‘røde linje’. Ifølge magasinet Defense One har Russlands dempede respons på en rekke nylige ukrainske angrep godt innenfor russisk territorium oppmuntret Pentagon til å trekke en så dristig konklusjon.    


Denne artikkelen ble publisert på bloggen til M. K. Bhadrakumar.

Forrige artikkelNetanyahu har med vilje stoppet gisselforhandlingene
Neste artikkelKina krever «kritiske» reformer i IMF for å gjenspeile økonomisk styrke
M. K. Bhadrakumar er en pensjonert indisk karrierediplomat. Han har blant annet tjenestegjort i Sovietunionen, Pakistan, Iran og Afghanistan. Han skriver Indian Punchline, der han analyserer verdensbegivenhetene sett fra et indisk perspektiv.