Europeiske land avviser Kievs krav om mer luftvern – eksperter i USA frykter en kollaps

0
Vesten har ingen muligheter til å innfri Zelenskys bønner.

Zelensky kritiserer Ukrainas vestlige allierte for å «vende det blinde øyet til» etter ødeleggelse av det største kraftverket i hovedstadsregionen, skriver The Irish Times.

Europeiske hovedsteder har avvist krav fra Kiev om å sende sine luftforsvarssystemer til Ukraina etter ei uke med nådeløse missil- og dronebombardementer fra Russland som ødela kritiske energianlegg i det krigsherjede landet.

Ukraina har lenge advart om at de trengte akutte luftforsvarsforsyninger for å beskytte seg mot et overveldende antall russiske raketter rettet mot landets kraft- og varmeinfrastruktur.

President Volodymyr Zelensky trappet opp sine krav denne uka om amerikanskproduserte Patriot-batterier, og kritiserte sine vestlige partnere for å ha «lukket det blinde øyet» da hovedstadsregionen opplevde ødeleggelsen av sitt største kraftverk.

Da han talte på Three Seas-toppmøtet i Litauens hovedstad Vilnius torsdag, sa han at Ukraina hadde falt inn i en «rutine» der landet lider under russiske luftangrep, og ber deretter om mer luftvern fra vestlige partnere som lover å gi dem, men som ikke har klart å levere.

Zelensky er heller ikke så optimistisk i dette intervjuet:

Vestalliansens neste store nederlag blir Chasov Yar

Ukrainas hærsjef mener at Russland vil prøve å erobre byen Chasov Yar innen Seiersdagen 9. mai. Nyhetene fra fronten tyder på at det kan gå raskere enn som så. USAs kanal Radio Free Europe skriver:

Ukrainske styrker er utmattet, utsultet på artillerigranater, desperate etter forsterkninger og rotasjoner, og sliter med å holde tilbake Russlands offensiv flere steder over den 1200 kilometer lange frontlinjen. Etter tapet av den større byen Avdiyivka i februar, er Chasov Yar den neste smeltedigelen, for Ukrainas tropper og for Vestens vilje til å bevæpne og støtte dem.

«Kampen om Chasov Yar … er en lakmusprøve for begge sider», ifølge Frontelligence Insight, en ukrainsk åpen kildekodeforskningsorganisasjon drevet av en ukrainsk reserveoffiser som analyserte 64. brigades dronevideo. «Hvis Ukraina skulle miste kontrollen over Chasov Yar, kan det få alvorlige konsekvenser ettersom det ville gi en direkte rute for den russiske hæren til å rykke frem mot sentrale byer i Donbas, som Kostyantynivka og Kramatorsk».

Dystre toner fra USAs toppgeneral i Europa

General Christopher Cavoli, sjefen for USAs europeiske kommando, sa til komitéen for de væpnede styrkene i Representantenes hus 10. april at «alvorlighetsgraden av situasjonen i Ukraina ikke kan overvurderes» ettersom tropper på slagmarken mangler ammunisjon og fordi landets luftforsvarsevner er oppbrukt. Dette skriver Radio Free Europe.

«Ukraina kan ikke opprettholde denne kampen alene. USA, våre allierte og partnere må fortsette å gi Ukraina ammunisjon, våpen og materiell, sa Cavoli.

Ukrainske tropper har rasjonert ammunisjon mens russiske styrker avfyrer dem med en hastighet på omtrent 5-til-1, sa han til komiteen.

«Det vil umiddelbart gå til 10-til-1 i løpet av noen uker. Vi snakker ikke om måneder. Vi snakker ikke hypotetisk… Vi snakker om uker», sa Cavoli.

Flere vestlige militæreksperter advarer om at når den ukrainske kollapsen kommer kan sammenbruddet komme fort.

The possibility of Ukraine’s army collapsing cannot be ruled out a US official has warned, report says

Se også kommentaren fra Alexander Mercouris:

Forrige artikkelHellas: plutselige dødsfall øker og fruktbarheten er rekordlav
Neste artikkelCass-rapporten: knusende dom over «behandlingsopplegg» for unge med kjønnsforvirring