Verdensdomstolen beordrer Israel til å lette grepet om Gaza-hjelpen

0
Palestinere får matvarehjelp på et distribusjonssted i sentrum av Gaza, 29. februar 2024. (Kreditt: Anadolu Agency / Ali Jadallah)

Barn sulter i hjel i Gaza, Sør-Afrika ber ICJ om en presisering av den tidligere dommen mot Israel. ICJ beordrer Israel til å slippe inn mer humanitær hjelp.

Av Will Porter.

Libertarian Institute – 22. mars 2024.

Den internasjonale domstolen (ICJ) har beordret Israel til å lempe på blokaden av hjelpesendinger til Gaza, og sier at Tel Aviv må slutte å blande seg inn i leveranser ettersom palestinerne står overfor alvorlig mat- og medisinmangel.

I en rettskjennelse utstedt på torsdag, pekte ICJ på «spredningen av hungersnød og sult» på Gazastripa, og observerte at krisen var resultat av Israels «omfattende restriksjoner på innreise og distribusjon av humanitær bistand og kommersielle varer».

Domstolen beordret Tel Aviv til å tillate forsyninger inn i territoriet «uhindret» og «i fullt samarbeid med FN», og forbød «enhver handling» som ville hindre hjelpeleveranser.

Rettskjennelsen understreket også et «presserende behov for å øke kapasiteten og antallet krysningspunkter over grensen inn i Gaza, og å holde dem åpne», da det «ikke er noen erstatning for landruter og inngangspunkter fra Israel til Gaza, for å sikre effektiv levering av mat, vann og medisinsk og humanitær bistand».

Den siste kjennelsen kom på forespørsel fra Sør-Afrika, som i fjor anla en sak for ICJ der de argumenterte for at Israels angrep på Gaza hadde brutt konvensjonen om folkemord. Selv om domstolen utstedte en foreløpig kjennelse som beordret Tel Aviv til å ta alle skritt for å forhindre et folkemord, ba Pretoria senere domstolen om å klargjøre og styrke sin beslutning i lys av raskt forverrede forhold i Gaza.

Sør-Afrika bemerket at minst 15 palestinske barn allerede hadde dødd av sult den første uken i mars, og foreslo en umiddelbar slutt på alle israelske restriksjoner på bistand. ICJ aksepterte at den forverrede krisen berettiget en modifisert ordre, men adopterte ikke det sterkere språket som ble brukt av Pretoria.

I tillegg til den stramme blokaden av humanitær bistand, har israelske styrker blitt anklaget for bevisst å ramme hjelpesendinger – inkludert et angrep i forrige måned som drepte mer enn 100 palestinere som sto i kø for forsyninger. I en annen hendelse i februar, ble en konvoi av matbiler med FN-insignier tvunget til å snu etter at et israelsk marinefartøy bombarderte et av kjøretøyene, som fikk et direkte treff som ødela mye av lasten.

Israelske stridsvogner og bulldosere har også ødelagt store områder av palestinsk jordbruksland, og angivelig ødelagt rundt en fjerdedel av Gazas dyrkbare land i perioden mellom oktober og desember 2023.

Drivhus, olivenlunder og andre landbruksanlegg har også gjentatte ganger blitt rammet gjennom hele konflikten, noe som har fått FNs menneskerettighetssjef Volker Turk, til å antyde at Israels handlinger kan utgjøre krigsforbrytelser.


Denne artikkelen er hentet fra Libertarian Institute.

World Court Orders Israel to Ease Grip on Gaza Aid

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Om Will Porter

Will Porter er assisterende nyhetsredaktør ved Libertarian Institute og en fast bidragsyter ved Antiwar.com. Finn mer av hans arbeid på Consortium News og ZeroHedge.

Forrige artikkelUSA sverter forfatter av FN-rapport om Israels folkemord, som antisemittisk
Neste artikkelUSA har godkjent våpen verdt 2,5 milliarder dollar til Israel
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.