Valg i Russland

0
Russisk valgurne. Foto: Sputnik
Av Frode Bygdnes.

Valget i Russland manglet motkandidater pga. fengsling av opposisjonelle og forbud av antikrigslister. Likevel uteble de store markeringene mot Putin som fikk 87% av stemmene. I mangel på opposisjon i Russland måtte media hos oss vise demonstrasjonene mot Putin i vår vestlige verden. Også jeg hadde håpet på en tydelig opposisjon til makteliten i Russland slik jeg ønsker en tydelig opposisjon her heime.

Vesten har sjøl svekka opposisjonen i øst. Norge kastet ivrig ut kunstnerne, vitenskaps- og idrettsfolk som var i landet da Ukrainakrigen startet. Kommunene sa opp vennskapsavtaler med byer i Russland. Vi brøt «Folk til Folk»-samarbeidet. En høyreordfører i Sør-Varanger har mest markert seg med provokasjoner mot naboen i øst. Våre havner og verksteder ble stengt for russiske fiskere.

Alt dette gjorde myndighetene for å demonstrere mot Putin. Men da mistet vi en mulighet til å kommunisere og samarbeide med en opposisjon i Russland. Det er disse folkene vi må komme i tale med for å kunne støtte opp om en opposisjon. Maktendringene i øst må komme fra folket sjøl. Vi kan ikke eksportere våre verdier med hjelp av våpen via Ukraina.

Kriger samler folket i øst slik det samler folket i vest. Slike knep har regjeringer brukt for å holde på makta både i øst og i vest. Slik får de folk til å stå mot en annen på hver side av det nye jernteppet. Får denne holdninga fortsette er det den sikre vegen til ny krig. Derfor bør folk begynne å løfte fram en fredsbevegelse både i øst og i vest. Det krever kommunikasjon og samarbeid folk til folk.

Vesten kritiserer valget i Russland, men hvordan står det til med det kommende valget i USA, Vestens høyborg? Også USA har sørget for at England har fengsla den største kritikeren av amerikansk krigføring, Julian Assange. Også USA har sitt KGB med CIA/FBI som driver et skittent spill rundt om i verden, også i vest. Folket i Amerika har kun to kandidater å velge mellom, to kandidater som kan utløse en borgerkrig. Folket i USA har nå bare et valg mellom pest og kolera. De stemmer ikke for noe, men mot den andre. Mangelen på alternativer er farlig.

Forhåpentligvis er det lettere å nå en opposisjon i USA. Jeg anbefaler derfor nettsida «Democracy at Work» til Richard Wolff og podcasten til Chris Hedges. De har et klassekampperspektiv om verdenssituasjonen som få andre medier har.

Frode Bygdnes

Forrige artikkelSjokkskadd etter møte om monstermaster i Knarvik
Neste artikkelVet de hva de sier når de roper «Slava Ukraini»?