Mer enn ti måneder inn i krigen i Sudan har lokale kilder over hele landet fortalt Middle East Eye at folk dør av sult hver dag. Krigen i Sudan er den glemte krigen som aldri når overskriftene i de store mediene.
Av Mohammed Amin, Middle East Eye.
Den humanitære situasjonen er alvorlig, med de sudanesiske væpnede styrkene (SAF) og dens fiende, Rapid Support Forces (RSF) paramilitære, som anklager hverandre for å hindre bistandsleveranser og kutte tilgangen til internett.
I slutten av januar rapporterte Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) at 10,7 millioner mennesker har blitt fordrevet av konflikter i Sudan, ni millioner av dem inne i landet. Dette vil etterlate Sudan med den høyeste frekvensen av intern fordrivelse i verden, og til og med overgå Syrias 7,2 millioner.
Befolkningens behov er enormt mye større enn den tilgjengelige finansieringen. FN-byråer sier at Sudan trenger 2,7 milliarder dollar i bistand i år. Så langt er mindre enn fire prosent av dette gitt av donorer.
Bare 43 prosent av fjorårets plan ble finansiert, og flere kilder har fortalt MEE at Sudan sliter med å få internasjonal oppmerksomhet sammenlignet med konflikter i Ukraina og Gaza.
På bakken dreper underernæring barn. En rekke sykdommer, inkludert kolera – det er nå mer enn 10.000 mistenkte tilfeller i Sudan – har brutt ut. Leger, sykehus og akuttmottakere som yter hjelp i lokale nabolag har blitt angrepet. Innhøstingssesongen har mislyktes.
Den hærjusterte regjeringen står overfor konkurs og har ikke klart å gi skikkelig humanitær støtte, mens RSF har blitt anklaget for å hindre bistand i å nå områdene den kontrollerer.
FNs World Food Programme sier at «minst 25 millioner mennesker sliter med skyhøye rater av sult og underernæring», og at 3,8 millioner barn under fem år er underernærte.
Barn som dør hver dag
Flere kilder over hele Sudan fortalte MEE at barn dør hver dag av sult.
Tre medlemmer av det landsomfattende nettverket av gjensidig hjelpegrupper kjent som nødhjelpsrom (ERR) fortalte MEE at i hovedstaden Khartoum dør folk stille i hjemmene sine på grunn av sult.
I det sørlige Khartoums Kalakla-nabolag sa en akuttmottaker:
«Vi fant tre personer som hadde dødd av sult i hjemmet sitt. Naboene deres begravde dem stille. Det ser ut til at de ikke hadde mat, ingen penger og var redde for å gå ut på grunn av den kontinuerlige beskytningen».
Andre legevaktmedlemmer fortalte MEE at det samme skjedde i Omdurman, Khartoums vennskapsby og stedet for en nylig hæroffensiv.
En lege i delstaten Kassala, øst i Sudan, sa at mange barn der døde av underernæring.
«Barn i de avsidesliggende områdene Talkok, Allafa og andre landsbyer dør av underernæring», sa legen til MEE. «Da noen av dem ankom Kassala sykehus var de alvorlig underernært og vi klarte ikke å redde livene deres».
Situasjonen er kanskje verst i Darfur, den enorme vestlige regionen som fungerer som RSFs maktbase. Der står sudanesere som er fordrevet på grunn av flere tiår med kamp og lever i leire for internt fordrevne (IDP) hungersnød, underernæring og mye mer.
Hjelpeorganisasjonen Medicins Sans Frontieres (MSF) har anslått at i Zamzam, en leir i Nord-Darfur, dør ett barn annenhver time og rundt 13 dør hver dag.
«Det vi ser i Zamzam-leiren er en absolutt katastrofal situasjon. Vi anslår at minst ett barn dør annenhver time i leiren», sier Claire Nicolet, leder for Leger Uten Grensers beredskap i Sudan.
«De med alvorlig underernæring som ennå ikke har dødd har høy risiko for å dø innen tre til seks uker hvis de ikke får behandling. Tilstanden deres kan behandles hvis de kan komme seg til et helseinstitusjon. Men mange kan ikke».
Adam Rigal, en talsmann for de som bor i leirene for internt fordrevne, sa at barn, gravide kvinner og eldre døde hver dag i leire over hele regionen.
«Vi lever under katastrofale og enestående humanitære forhold som er pålagt oss av begge parter i konflikten ettersom titalls barn, gravide kvinner og eldre internt fordrevne dør daglig på grunn av akutt underernæring, mangel på mat, medisiner og drikkevann», sa han til MEE.
«Helsesituasjonen i Darfur, spesielt i flyktningleirene, er katastrofal», la Rigal til, og påpekte at barn ikke hadde tilgang til mat, medisiner eller husly.
Flere titalls millioner i nød
Nesten 25 millioner sudanere trenger nå hjelp, ifølge FN.
«For tiden står nesten 18 millioner mennesker overfor akutt matusikkerhet i Sudan, hvorav nesten fem millioner er ved nødnivåer av sult (IPC4)», har organisasjonens World Food Program (WFP) sagt.
«Det internasjonale samfunnet bør gi mer oppmerksomhet og støtte til den humanitære krisen i Sudan, gitt alvorligheten av landets situasjon», heter det.
Sudans finansminister Gibril Ibrahim har innrømmet at landet står overfor «alvorlige økonomiske utfordringer, med mer enn 80 prosent av inntektene tapt på grunn av krigen».
På en pressekonferanse i Port Sudan på tirsdag, advarte Ibrahim at innhøstingssesongen hadde sviktet i forskjellige stater på grunn av usikkerhet forårsaket av krigen.
«Vi vet at folket vårt lider av høye priser og mangel på varer, men vi må være tålmodige og jobbe sammen for å avslutte krigen ved at hæren vår vinner. Jeg tror alle disse problemene vil bli løst», sa Ibrahim.
Den sudanesiske organisasjonen Fikra for Studies and Development har rapportert at Sudans innenlandske matproduksjon har falt betydelig på grunn av krigen.
«Bare 37 prosent av Sudans jordbruksareal har blitt dyrket i forhold til tidligere år. Dessuten har Sudans nasjonale hveteproduksjon redusert med 70 prosent», sa organisasjonen i en pressemelding.
Blame Game
Midt i denne uroen har de to stridende partene byttet beskyldninger om hvem som er ansvarlig.
Hæren har anklaget RSF for å kutte landets tilgang til internett, mens RSF har anklaget hæren for å blokkere strømmen av bistand til Darfur.
Mange flere påstander har blitt fremsatt, ettersom hver side forsøker å vinne informasjonskrigen som har rast siden kampene startet 15. april i fjor.
Det hærtilknyttede utenriksdepartementet har avvist å blokkere bistand som kommer inn til Darfur fra Tsjad, og sier at dette er en av hovedrutene for militære forsyninger til RSF.
Middle East Eye har tidligere rapportert om RSFs forsyningslinjer, som går inn i Darfur fra Tsjad og Den sentralafrikanske republikk, og ofte har sin opprinnelse i De forente arabiske emirater.
I juni i fjor fortalte lokale vitner til MEE at RSF sto bak plyndringen av WFPs lager i el-Obeid. Markeder oppkalt etter den paramilitære lederen, Mohamed Hamdan Dagalo , har dukket opp over hele Sudan og solgt plyndrede varer.
«RSF plyndret ikke lagre for humanitær bistand i områdene under vår beskyttelse, ettersom nødhjelp ikke nådde disse fasilitetene i utgangspunktet», sa Rapid Support Forces i en uttalelse.
«I tillegg er styrkene våre forpliktet til å beskytte og levere humanitær hjelp til sivile i alle områder, i henhold til de permanente ordrene gitt til dem av RSF-ledelsen i denne forbindelse».
Sudan har vært under en internettblokade i mer enn en måned, noe som har fått tusenvis av mennesker til å bruke Elon Musks Starlink satellitt-internett for å kommunisere og bruke bankapper.
For å prøve å samle ytterligere internasjonal støtte i Sudans mørkeste time, har Fikra for Studies and Development lansert en global oppfordring for kunngjøring av hungersnød i Sudan av hjelpeorganisasjoner.
«Den humanitære situasjonen i Sudan, spesielt i Khartoum, har blitt kraftig forverret etter kuttet i telekommunikasjonen. Krisekjøkkenene som drives av legevaktene har stanset arbeidet på grunn av mangel på dagligvarer», sa organisasjonen.
«Det ser ut til at det internasjonale samfunnet har mistet interessen for å hjelpe Sudan, så la oss i dette øyeblikk heve stemmene våre for å si at sudaneserne ikke bare dør på grunn av kuler, men heller at de også dør av sult og sykdom».