Russland produserer nesten tre ganger flere granater enn USA og EU til sammen

0
FILFOTO: Et lager av 155 mm artillerigranater blir sett mens amerikanske marinesoldater gjennomfører øvelser ved Marine Corps Air-Ground Combat Center, Twentynine Palms, California, 21. januar 2021. (Foto: US Marine Corps / Lance Cpl. Brian Bolin Jr.)
Av Will Porter.

Libertarian Institute – 12. mars 2024.

Russlands forsvarsindustri produserer nesten tre ganger flere artillerigranater enn sine amerikanske og europeiske kolleger, ifølge en etterretningsrapport fra NATO, innhentet av CNN. Vestlige makter har forsøkt å trappe opp produksjonen ettersom ukrainske tropper står overfor alvorlig ammunisjonsmangel.

Mens USA og Europa har kapasitet til å produsere til sammen 1,2 millioner granater årlig, har Russlands produksjon nå nådd 3 millioner, heter det i NATOs anslag. Selv om Washington har som mål å øke produksjonen til 100.000 155 mm granater hver måned innen 2025 – opp fra bare 28.000 i september i fjor – kan dette målet bare oppfylles med en gjenopptakelse av amerikansk bistand til Kiev, og fortsatt vil USAs produksjon være mindre enn halvparten av Moskvas.

Ifølge amerikanske embetsrepresentanter avfyrer Russland rundt 10.000 granater per dag, noe som langt overgår Ukrainas daglige gjennomsnitt på bare 2000. Det estiske forsvarsdepartementet har anslått at Kiev vil trenge 200.000 granater hver måned for å matche Russlands ildkraft.

EU har også kappes om å trappe opp granatproduksjonen for å bidra til å lukke gapet, og lovet i fjor å sørge for 1 million granater innen mars. Imidlertid erkjente unionen senere at den bare ville klare under halvparten av dette, og anslo at den ville levere litt over 500.000 innen fristen.

Selv om Europas produksjonskapasitet har haltet etter for å møte Ukrainas behov, har en gruppe vestlige stater angivelig blitt enige om å kjøpe 800.000 artillerigranater som kan «leveres innen uker», ifølge Bloomberg. Tsjekkia vil fungere som mellommann i avtalen, mens Canada, Danmark, Frankrike, Tyskland, Latvia, Litauen og Nederland forventes å betale regningen.

Vedvarende ammunisjonsmangel bidrar sannsynligvis til å forklare de siste tilbakeslagene på slagmarken for ukrainske styrker, inkludert en tilbaketrekning fra den viktige Donbass-byen Avdeevka, samt en laber sommeroffensiv som ikke klarte å oppnå betydelige gevinster.

Selv om USA har forsynt Kiev med mer enn 2 millioner 155 mm-runder og et stort utvalg av annen ammunisjon siden 2022, har amerikansk militærbistand i stor grad tørket inn takket være Kongressens fastlåste situasjon over den siste loven om bistand. Som del av en større utgiftspakke, som vil levere våpen til Israel og andre amerikanske partnere, er $ 60 milliarder til Ukraina fortsatt blokkert av republikanerne i Representantenes hus, som har krevd reformer av amerikansk grensepolitikk (det vil si grensa mot Mexico), o.a. før de godkjenner ytterligere bistand.

Pentagon kunngjorde at de hadde gått tom for penger til Ukraina i desember i fjor, mens en senior forsvarsrepresentant nylig fortalte Politico at Washington allerede skylder $ 10 milliarder, og er ute av stand til å fylle opp amerikanske lagre med mindre den nye bistandsloven blir vedtatt.

Med den russisk-ukrainske krigen som nå er i sitt tredje år, ser Kievs utsikter stadig dystrere ut, der troppene slår retrett over en enorm frontlinje, og pådrar seg store tap i prosessen. Nesten helt avhengig av utenlandsk givervilje, vil landets skjebne sannsynligvis bli avgjort i vestlige hovedsteder, hvor offentlig støtte til fortsatt bistand har falt betydelig siden starten av konflikten.


Artikkelen er hentet fra Libertarian Institute.

Russia Producing 3 Times More Shells Than US, Europe Combined – Report

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Om Will Porter

Will Porter er assisterende nyhetsredaktør ved Libertarian Institute. Finn mer av hans arbeid på Antiwar.com, Consortium News og ZeroHedge.

The Duran: Det franske militæret forteller Macron at krigen er tapt:

YouTube player

The Duran: CNN forteller at Russlands produksjon av artillerigranater langt overgår USA og EU:

Dialouge Works: Oberstløytnant Larry Wilkerson om NATO, Gaza og USA:

Danny Haiphong intervjuer professor i økonomi, Michael Hudson:

Forrige artikkelDet store kraftsviket – rapport fra uke 10, 2024
Neste artikkelSvar til Marius Reikerås fra Statkraft
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.