En australsk gigant lover grønne jobber i en kommune med fallende folketall. Hjørnesteinsbedriften frykter dyr strøm og dystre utsikter.
I Bremanger kommune i Vestland fylke planlegger den australske jernmalmgiganten Fortescue en storsatsing på hydrogen og ammoniakk, skriver E24.
Dette er enda et tilfelle av at utenlandsk kapital vil plyndre et lokalsamfunn for billig norsk vannkraft i et spekulativt og svært lite meningsfullt prosjekt.
E24 skriver:
Fra 2027 kan dette bli en ny stor kraftforbruker i Norge, på lik linje med datasentre, olje- og gassbransjen, transportsektoren og ny industri.
Krever svært mye kraft
Planene fører til bekymringer rundt naturinngrep, lyd- og lysforurensing og ulykkesrisiko.
Prosjektet trenger enormt mye kraft, og vil påvirke kraftbalansen i området.
Sveinulf Vågene, rådgiver i Motvind Norge, skriver i en kronikk som er publisert på nettsidene deres:
Hydrogen- og ammoniakkfabrikker er de nye «utenlandskablene»
«Ammoniakk lages av hydrogen og begge produktene har til felles at de er energibærere som krever store mengder strøm i produksjonen. Det er i realiteten et stort energisløseri for å lage svært kostbare drivstoff. For såkalt grønt hydrogen til transportformål får man bare tilbake cirka en tredjedel av strømmen som brukes i elektrolyseproduksjonen. For ammoniakk med samme formål er gevinsten enda mindre. Man får bare tilbake cirka 17 prosent av energien som brukes.
Det virker som om mange av næringslivets ledere raver bedøvet rundt i sitt eget ekkokammer når de jubler over hydrogen- og ammoniakkfabrikker.
En mengde hydrogen- og ammoniakkanlegg er likevel under utvikling rundt om i landet. De fleste av disse er så store at hvert av dem potensielt kan legge beslag på opptil flere prosent av hele landets strømproduksjon i et jafs (Fortesque i Bremanger ca. 2 prosent og Yara i Porsgrunn ca. 3 prosent). I Kvinesdal jobbes det nå med flere hydrogenprosjekt, som til sammen kan sluke opptil fem prosent av strømmen vår».
Samfunnsmessig og miljømessig meningsløst
Å bruke rein og billig vannkraft til å produsere hydrogen eller ammoniakk for så å bruke disse som energibærere har ingen samfunnsmessig nytte eller lønnsomhet. Miljømessige er det også både unyttig og skadelig.
Finansinstitusjoner eier 54% av aksjene i Fortescue Ltd, så selskapet er attraktivt for de store investorene, skriver Yahoo Finance. På aksjonærlista finner vi både Vanguard, State Street og BlackRock. Same old!