Hvem sto bak Crocus City Hall-terroristene?

0
Blomsterhavet ved Crocus-hallen i Moskva i sorg over de drepte og skadde etter terroren. / Sputnik

Terrorangrepet på konsertstedet Crocus i Moskva drepte rundt 140 mennesker og skadet omtrent like mange. Hvem sto bak denne terrorhandlinga? I vestlige hovedsteder og main stream media var man raske med å peke ut ISIS-K som de ansvarlige. Eksperter på terrorisme peker imidlertid på at ISIS-K er skapt av USA i Afghanistan som et våpen mot Taliban. Så hvem sto virkelig bak terroren? Vi kan foreløpig ikke legge fram noen definitiv dokumentasjon, så vi venter med å trekke noen konklusjon.

Men vi noterer oss det kommentatoren Gilbert Doctorow skriver når han viser til uttalelser fra Alexander Bortnikov, direktør for Russlands innenriks sikkerhetstjeneste FSB:

Bombe. Hvem sto bak Crocus City Hall-terroristene? Uttalelse fra Alexander Bortnikov, direktør for Russlands FSB.

På en pressekonferanse i Moskva sa Bortnikov: USA, Storbritannia og Ukraina står bak terrorhandlingen begått av islamistiske ekstremister.

Bortnikov sa at de foreløpige funnene tyder på at de fire gjerningsmennene til terroren ble ført med bil mot grensa til Ukraina hvor de ble ventet på den andre sida.

Han forklarte veldig rolig at involvering av fremmede makter er i ferd med å avklares og at han ikke vil si noe basert på ren følelse nå, men vil vente på at fakta er samlet inn og dokumentert før de blir presentert.

Ikke desto mindre var det en nyhetssak at han utpekte USA, Storbritannia og Ukraina som de sannsynlige bakmennene for terrorhandlingen. La oss huske at etter bombingen av Nord Stream-rørledningene, det mest betydningsfulle angrepet på kritisk sivil infrastruktur globalt de siste 50 årene, pekte ikke russiske tjenestemenn direkte på noe land. Det var antydninger, men ingen direkte anklager som vi hørte fra Bortnikov på pressekonferansen.

Det langvarige forholdet mellom ukrainske nazister og jihadister

Så langt Doctorow og Bortnikov. Så til spørsmålet om jihadister i Ukraina. Det er ikke så overraskende som man skulle tro. Vi har for lenge siden domumentert forbindelsen mellom Azov og grupper av jihadister.

I 2015 kunne vi vise til en artikkel i New York Times om dette:

Ukraina bruker jihadister og nazister mot Donbass

På østfronten i Ukraina kjemper tre bataljoner av frivilllige jihadister sammen med de fascistiske stykene til Høyresektoren. Det er New York Times som melder dette, og forholdet er vel kjent i Ukraina, ikke minst på Mariupol-fronten der begge sider forbereder seg på større kamper.

I en artikkel med tittelen Islamic Battalions, Stocked With Chechens, Aid Ukraine in War With Rebels skriver Andrew E. Kramer 7.7.2015 at det finnes tre batalsjoner av frivillige jihadister i Ukraina.

In Ukraine, the Dzhokhar Dudayev and Sheikh Mansur units are mostly Chechen, but they include Muslims from other former Soviet areas, such as Uzbeks and Balkars. The third unit, Crimea, is predominantly Crimean Tatar.

Kramer skriver også at jihadistene samarbeider godt med de nazistiske og fascistiske frivillige bataljonene i Ukraina:

Right Sector, for example, formed during last year’s street protests in Kiev from a half-dozen fringe Ukrainian nationalist groups like White Hammer and the Trident of Stepan Bandera. Another, the Azov group, is openly neo-Nazi, using the “Wolf’s Hook” symbol associated with the SS. Without addressing the issue of the Nazi symbol, the Chechen said he got along well with the nationalists because, like him, they love their homeland and hate the Russians.

Den polske filmskaperen Marcin Mamon pekte på forbindelsen mellom oligarken Ihor Kolomoiski og jihadistene:

Kolomoisky helped create the first volunteer battalions — the Dnipro and Dnipro-1 — each with about 500 people. For several months, he also financially supported several other battalions, including Azov, Aidar, Donbass, and Right Sector battalion. … These were the first private armies in post-EuroMaidan Ukraine. This was only the start. Then the Ukrainian oligarch “invited the Chechens, hoping they would protect his businesses and factories, if needed.

Det er ikke første gang jihadister slåss for NATOs agenda i Europa. JIhadister med støtte fra Saudi Arabia deltok i Kosovo-krigen mot Serbia i 1999.

Allerede våren 2014 kom det meldinger om at jihadister hadde kommet til Ukraina for å delta i angrepen på separatistene i Donetsk. 4. mai 2014 meldte Fars News:

A large number of terrorist Takfiri fighters in Syria, who bear Saudi and Chechnian nationalities and receive financial and military backup from the Saudi intelligence agency, have been transferred to the Ukrainian capital, Kiev, on several planes to help the Ukrainian army in its fight against the pro-Russian population,» an Arab security official told FNA on Sunday on the condition of anonymity due to the secrecy of the issue.

«The forces have been immediately dispatched to Kramatosk city in Eastern Ukraine, and are now fighting beside the Ukrainian army forces against the pro-Russians under the name of militias who support the government», the source added.

Grupper med tilknytning til al-Qaida har kommet med oppfordringer til sine tilhengere om å føre hellig krig i Ukraina.

Nettmagasinet The Intercept skriver om jihadister som kjemper som frivillige i de private militsene i Ukraina. De er erfarne krigere og ser på dette som en del av sin globale jihad. 

Jihadistenes rolle i krigen mot Donbass er også omtalt i en artikkel av Solveig Avelsgaard Lien i Klassekampen 28.02.2015.

USA brukte jihadister mot serberne i Kosovo-krigen, og derfra er det også kommet fightere for å slåss sammen med fascistene i Ukraina.

Dette betyr at det å peke på ISIS-K eller andre jihadister ikke sier noe om hvem som er de egentlige bakmennene.

Forrige artikkelKraftsluket i Svelgen
Neste artikkelPå seg sjøl kjenner man andre