Charles de Gaulles nye klær

0
Vladimir Putin og Charles de Gaulle

Forleden dag holdt jeg en forelesning om Charles de Gaulle. Først kommenterte jeg til studentene at Charles de Gaulle minte meg om Vladimir Putin. Etterhvert ble jeg overrasket over antall likhetstrekk mellom disse to statsoverhodene, både i tenkemåte og politiske veivalg.

Av George Chabert.

Da den amerikanske ambassadøren sa at han kjente Frankrike godt fordi han hadde levd der i 20 år, svarte de Gaulle: “Jeg har levd her i to tusen år». Da reporteren Tucker Carlson spurte Putin om dagens konflikt i Ukraina, følte Putin behov for å ta et skritt tilbake; et skritt på 800 år.

Kjernen av de Gaulles Frankrike – storhet, uavhengighet og makt – er flettet inn i hverandre: Frankrike er en selvstående sivilisasjon. Det krever selvstendighet, og selvstendighet kan ikke opprettholdes uten makt. Derfor utviklet Frankrike sitt eget atomarsenal. Putins Russland er en multinasjonal sivilisasjon der enhver trussel som setter landets integritet i fare alene rettferdiggjør bruk av atomvåpen. “Det er klart at det ville være en global katastrofe for menneskeheten, en katastrofe for hele verden; som borger av Russland og leder av den russiske staten må jeg spørre meg selv: Hvorfor skulle vi ønske oss en verden uten Russland”?

Etter nederlaget mot tyskerne i 1940 ønsket de Gaulle å gi Frankrike på nytt troen på fremtiden; i 2000 begynte Putins kamp for å gi russerne på nytt troen på fremtiden. De Gaulle ville være den privilegerte samtalepartneren for den tredje verden; Putin var sentral i dannelse av BRICS. De Gaulle førte Frankrike ut av den integrerte ledelsen i NATO; Putin inngår forsvarsavtaler med andre makter, men vil ikke danne militærallianser. De Gaulle kritiserte dollaren som internasjonal valuta; Putin vil erstatte dollaren som internasjonal valuta. De Gaulle kritiserte USA, Storbritannia og Israel, og det gjør også Putin.

Men det er en stor forskjell mellom de to. De Gaulle klarte ikke å motsette seg USA og klarte heller ikke å samle 50 millioner franskmenn. I 1965 vant de Gaulle presidentvalget med knapp margin, men fire år senere tapte han en folkeavstemning og gikk av på dagen. Putin nøler ikke å motsette seg USA, og har klart å samle 150 millioner russere som aldri før. Etter to tiår ved makten vant han presidentvalget med nesten 88 prosent oppslutning.

Kort sagt, Vladimir Putin er en vellykket Charles de Gaulle. Derfor er han så forhatt i Vesten.

Forrige artikkelFakler, lenker og svarte kapper
Neste artikkelWHO bekymrer seg for ytringsfriheten fremskynder pandemitraktat!