USA avviser Putins siste tilbud om forhandlinger om Ukraina

0
Faksimile fra New York Times

Biden-administrasjonen har avvist ideen om diplomati med Russland siden den russiske invasjonen av Ukraina for snart to år siden.

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 11. februar 2024.

USA har avvist Russlands president Vladimir Putins siste tilbud om forhandlinger for å få slutt på krigen i Ukraina, og Biden-administrasjonen har konsekvent frarådet diplomati i de nesten to årene siden Russland startet sin invasjon.

Putin kom med tilbudet under et intervju med tidligere Fox News-vert Tucker Carlson, som ble publisert på Carlsons nettside og X-konto forrige uke.

«Vi er villige til å forhandle», sa Putin. Med henvisning til den amerikanske regjeringen la den russiske lederen til: «Du bør be det nåværende ukrainske lederskapet om å stoppe og komme til forhandlingsbordet».

En talsperson for Det hvite hus nasjonale sikkerhetsråd sier til The New York Times at USA ikke har noen grunn til å tro at Putin mener alvor.

«Både vi og president Zelensky har flere ganger sagt at vi tror denne krigen vil ende gjennom forhandlinger», sier talspersonen. «Til tross for Putins ord, har vi ikke sett noen handlinger som tyder på at han er interessert i å avslutte denne krigen. Hvis han var det, ville han trekke styrkene sine tilbake og stoppe sine uopphørlige angrep på Ukraina».

USAs siste avvisning av diplomati med Russland kommer samtidig som det er klart at Ukraina ikke har noen sjanse til å slå Russland på slagmarken, og ukrainske soldater ved frontlinjen står overfor mangel på våpen og personell.

En ukrainsk bataljonskommandant ved frontlinjen beskrev den dystre situasjonen og sa til The Washington Post: «Det er ingen positive utsikter. Absolutt ingen. Det kommer til å ende i mye død, en global fiasko. Og mest sannsynlig, tror jeg, vil fronten kollapse et sted, som den gjorde for fienden i 2022, i Kharkiv-regionen».

NSC-talsmannen uttalte til Times: «I siste instans er det opp til Ukraina å bestemme sin kurs for forhandlinger». Zelensky har ikke vist noen interesse for diplomati med Moskva og fremmer fortsatt sin «fredsformel» som en plan for å avslutte krigen, som inkluderer en full russisk tilbaketrekning, at Russland gir opp Krim, krigsforbryterdomstoler og Russland betaler erstatninger.

Russland og Ukraina var engasjert i fredssamtaler i de første dagene av invasjonen, men disse forhandlingene ble frarådet av Vesten.

David Arakhamia, et medlem av Ukrainas parlament som ledet den ukrainske delegasjonen til Istanbul under fredssamtaler med Russland i mars 2022, sa i november at Russland på det tidspunktet bare ønsket en forpliktelse om ukrainsk nøytralitet for å avslutte krigen.

Arakhamia bekreftet også tidligere rapportering fra Ukrainska Pravda, om at den daværende britiske statsministeren Boris Johnson fortalte Zelensky at selv om Kiev var klar til å signere en avtale med Moskva, var ikke Ukrainas vestlige støttespillere det. «Da vi kom tilbake fra Istanbul, kom Boris Johnson til Kiev og sa at vi ikke kom til å signere noe med dem i det hele tatt, og la oss bare kjempe», sa han.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War.

US Rejects Putin’s Latest Offer for Negotiations on Ukraine

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Se også The Duran og Dialouge Works om Tucker Carlsons intervju med Putin:

Forrige artikkelChris Hedges: La dem spise skitt
Neste artikkelDen nye sveitsergarden
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.