Spania lover å øke støtten til UNRWA

0
Spanias statsminister Pedro Sanchez

Spania har lovt å sende tilsvarende 3,8 millioner dollar i tilleggshjelp til UN Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA), sa utenriksminister Jose Manuel Albares til parlamentet i Madrid 5. februar.  

Utspillet fra Spania kommer etter at vestlige nasjoner, inkludert Australia, Frankrike, Finland, USA og andre bestemte seg for å stanse finansieringen til hjelpeorganisasjonen etter en israelsk rapport som anklager 12 UNRWA-ansatte for å delta i den palestinske motstandsoperasjonen Al-Aqsa Flood 7. Oktober.  

Spania bidro med nesten 20 millioner dollar til UNRWA i 2023, inkludert 10,8 millioner dollar som ble godkjent i desember etter en beslutning om å tredoble utvikling og humanitær bistand til de palestinske områdene.  

Den palestinske statsministeren Mohammad Shtayyeh kunngjorde nylig at fem nasjoner har bekreftet sine intensjoner om å gjenoppta finansieringen til  FN-byrået. Han oppga bare at en av dem var Canada.

Guyana lovet også 150.000 dollar. Den karibiske nasjonen sier at denne økonomiske støtten er i tråd med deres oppfordring til en sterkere internasjonal respons på den pågående humanitære krisen i Gaza.  

Malaysias statsminister Datuk Seri Anwar Ibrahim har sagt at Kuala Lumpur vil fortsette sin støtte til UNRWA og øke finansieringen  om nødvendig. 

«Folk dør, barn dør, kvinner blir drept, og du tar ett eller to tekniske poeng, selv om det skulle finnes noe grunnlag for dem, slutter du ikke å mate babyer», sa statsministeren.

Irland, Belgia og Norge lovte også å fortsette sin økonomiske støtte til UNRWA og bemerket at Gazas humanitære behov må tas i betraktning. 

Medlemmer av flere FN-avdelinger sa tidligere i en uttalelse at «å trekke midler fra UNRWA er farlig og vil resultere i kollaps av det humanitære systemet i Gaza, med vidtrekkende humanitære og menneskerettighetsmessige konsekvenser i det okkuperte palestinske territoriet og i hele regionen». 

Selv om påstander fra Israel mot UNRWA-ansatte blir tatt på alvor, sa UNRWA-generalkommissær Philippe Lazzarini i et intervju med Financial Times at Tel Aviv ikke la fram noe bevis for sine påstander til byrået.  

«Generelt sett liker ingen i Israel UNRWAs mandat, og jo mer dogmatiske de er, jo mer vil de at UNRWA skal elimineres», la Lazzarini til. 

For USAs del har utenriksminister Antony Blinken vist at Washington tar Israels påstander for pålydende, og sa til Times of Israel: «Vi har ikke hatt muligheten til å undersøke [påstandene] selv. Men de er svært, svært troverdige».

Nicaragua vil reise sak mot Tyskland, Canada, Storbritannia og Nederland

Den nicaraguanske regjeringen startet mandag forberedelser til å stille Tyskland, Storbritannia, Nederland og Canada for Den internasjonale domstolen (ICJ) for deres medvirkning til folkemordet mot det palestinske folket i Gaza ved å gi den israelske okkupasjonen våpnene og midlene å utføre den forferdelige handlingen. Dette skriver Al-Mayadeen.

Myndighetene i Nicaragua publiserte en offisiell uttalelse der de advarte regjeringene til de nevnte vestmaktene om at de i fellesskap kan være medskyldige i de «flagrante og systemiske bruddene» på konvensjonen om forebygging og straff av folkemordsforbrytelse og internasjonal humanitær rett på Gazastripen.

I notatet oppfordret Nicaragua de fire statene til umiddelbart å slutte å levere våpen, ammunisjon og teknologier til Israel fordi landet kan bruke dem til å legge til rette for eller begå brudd på folkemordskonvensjonen i Gaza.

 

Forrige artikkelUSAs styrting av Imran Khan   
Neste artikkelEn juksemaker går og en ny juksemaker kommer