Rapport: USA planlegger ukelang bombekampanje mot iranske mål

0
Foto: Spc. Jensen Guillory

Det hvite hus sier at USAs svar på droneangrepet i Jordan ikke vil være et engangstilfelle.

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 31. januar 2024.

Amerikanske embetsrepresentanter fortalte NBC News at USA planlegger å lansere en uke-lang bombekampanje i Midtøsten, som gjengjeldelse for droneangrepet i nordøst-Jordan som drepte tre amerikanske soldater.

Tjenestemennene sa at målene forventes å inkludere iranske mål utenfor Iran, og kampanjen vil involvere angrep og cyberoperasjoner. Andre rapporter har sagt at USA vurderer å angripe iranere i Irak og Syria eller den iranske marinen.

Mens de mulige målene ikke er inne i Iran, kan direkte angrep på det iranske militæret fremprovosere full krig mellom USA og Iran. USA vurderer å ta dette skrittet selv om Pentagon innrømmet at de ikke har bevis for at Iran var direkte involvert i droneangrepet i Jordan.

Pentagon har sagt at Jordan-angrepet hadde «fotsporene» til Kataib Hizbollah, en av de viktigste sjiamilitsene i Irak. USA sier bare at Iran er ansvarlig fordi de bevæpner Kataib Hizbollah og andre sjiamilitser. Amerikanske tjenestemenn fortalte The New York Times at mens Iran bevæpner og finansierer sjia-militsene, er det ingen bevis for at Teheran «tar avgjørelsene».

John Kirby, talsmann for Det hvite hus sitt nasjonale sikkerhetsråd, sa onsdag at amerikansk etterretning antyder at droneangrepet ble utført av Den islamske motstandsbevegelsen i Irak, en lite kjent paraplygruppe for irakiske sjiamilitser.

Den islamske motstandsbevegelsen har tatt æren for mange av de 160 angrepene som har blitt gjennomført mot amerikanske styrker i Irak og Syria siden midten av oktober. Angrepene startet som svar på USAs støtte til den israelske nedslaktingen i Gaza.

Kirby antydet også muligheten for en langtrukken bombekampanje. «Det første du ser vil ikke være det siste», sa han, og la til at det ikke vil være et «engangstilfelle».

Iran har lovet å svare på eventuelle amerikanske angrep på iranere i regionen. «Den islamske republikken vil svare besluttsomt på ethvert angrep på landet, dets interesser og statsborgere, under alle påskudd», sier Amir Saeid Iravani, Irans FN-ambassadør.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War.

Report: US Plans Weeks-Long Bombing Campaign Against Iranian Targets

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Forrige artikkelHvordan påvirker egentlig KI nyhetsdekningen?
Neste artikkelRepresentant Massie truer med riksrett dersom Biden starter en krig med Iran
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.