Irak er rasende på USA – vil ha troppene ut og ikke selge olje i dollar

0
Bombeflyet B1 ble brukt til å bombe områder i Irak og Syria. / US Air Force.

Gjennom sin omfattende bombing har USA gjort Irak rasende. Irak har suspendert eksporten av subsidiert olje til Jordan på grunn av sin deltakelse i luftangrep på irakisk jord, selv om Jordan har benektet sin deltakelse. Den irakiske statsministeren ba også om tre dagers sorg for ofrene for de amerikanske luftangrepene.

Den irakiske hæren er opprørt over USAs angrep på våpenlagre som ble brukt til å bekjempe ISIS, og den amerikanske ambassadøren har blitt innkalt på teppet i Baghdad.

Talsmann for det nasjonale sikkerhetsrådet i USA, John Kirby, sa at amerikanske krigsfly traff «mer enn 85 mål ved sju anlegg», fire i Syria og tre i Irak.

USA stjeler Syrias olje i samarbeid med SDF.

«Disse målene ble nøye utvalgt for å unngå sivile tap», la han til.

Men den irakiske regjeringa sa at sivile var blant minst 16 mennesker drept i vest i landet.

«Dette aggressive luftangrepet vil presse sikkerhetssituasjonen i Irak og regionen til kanten av avgrunnen», sa den irakiske regjeringens talsmann Bassem al-Awadi.

USAs angrep i Syria og Irak er hevnaksjoner etter motstandsaksens mange angrep på USAs baser i de to landene. USAs baser er ulovlige i begge land.

Det irakiske parlamentet har vedtatt å droppe amerikanske dollar for oljehandel

Washington har utøvd streng kontroll over irakiske oljeinntekter de siste to tiårene, men nå vil parlamentet i Irak ha en slutt på det, skriver The Cradle.

Finanskomiteen i det irakiske parlamentet avga en uttalelse 31. januar hvor de ba om salg av olje i andre valutaer enn amerikanske dollar, med sikte på å motvirke amerikanske sanksjoner mot det irakiske banksystemet. 

«Det amerikanske finansdepartementet bruker fortsatt påskuddet om hvitvasking for å innføre sanksjoner mot irakiske banker. Dette krever en nasjonal holdning for å få slutt på disse vilkårlige avgjørelsene», heter det i uttalelsen. 

«Å pålegge sanksjoner mot irakiske banker undergraver og hindrer sentralbankens innsats for å stabilisere dollarkursen og redusere salgsgapet mellom offisielle og parallelle kurser», la den til.

Finanskomiteen bekreftet sin «avvisning av denne praksisen på grunn av deres innvirkning på innbyggernes levebrød», og gjentok sin «oppfordring til regjeringen og Iraks sentralbank om å ta raske tiltak mot dollarens dominans, ved å diversifisere kontantreserver fra utenlandsk valuta».

Washington innførte sanksjoner mot irakiske Al-Huda Bank denne uka, under påstander om hvitvasking av penger for Iran. Flere andre banker har blitt rammet av lignende sanksjoner det siste året.

Forrige artikkelDet er nok nå!
Neste artikkelBRICS skal opprette egen kredittvurdering for å motvirke USAs dominans