Energi og geopolitikk i Rødehavet

0

Jemen er det første arabiske landet siden 1973 som har erklært krig mot Israel. Ansarullah eller houthi-bevegelsen har gitt sin entydige støtte til palestinerne og befolkninga i Gaza og har erklært at så lenge Israel driver sin folkemorderiske krig i Gaza vil de fortsette å angripe skip fra Israel, USA og Storbritannia i Rødehavet. De har også skutt med ballistiske missiler og droner mot Israels havneby Eilat.

Ved å ta kontroll over Rødehavet, Bab el-Mandeb og Adenbukta har houthiene tatt kontroll over en av de viktigste handelsrutene til sjøs i hele verden. Og de har gått til krig mot verdens eneste supermakt, USA.

Det hersker ingen tvil om at Jemen kjemper solidarisk for palestinerne, men det som er mindre kjent er at de også har strategiske egeninteresser å ta vare på.

Strategic Vision institute skriver i en analyse:

Kontrollen over Jemens hydrokarbonressurser er nøkkelfaktoren i den nåværende situasjonen. Disse ressursene er for tiden under kontroll av Emerati-støttede regimestyrker og Political Leadership Council (PLC) ledet av Rashid al-Alimi. De fleste av de olje- og gassproduserende områdene ligger i de sørlige provinsene i Jemen, langs Adenbukta. Marib har olje- og gassfelt, med en rørledning mot Nord-Jemen og hovedstaden Sanaa. Den sørlige provinsen Shabwa har oljebrønner og en rørledning som når Adenbukta.

Den jemenittiske provinsen Hadhramaut er kjent for sine mange oljebrønner og rørledninger og styres av PLC. Imidlertid er havnene i Hadhramaut kontrollert av den Saudi-støttede STC. Rapporter fra PLC tyder på at jemenittisk oljeeksport steg fra 6,672 millioner fat årlig i 2016 til 25,442 millioner i 2021.

Les også: Ansarallah’s Long Game: The Case of HMS Diamond

Hvem plyndrer Jemens olje, og hvor blir verdiene av?

Napoleon Bonaparte sa en gang at en mann vil slåss hardere for sine interesser enn for sine rettigheter. Ansarullah gjør begge deler.

Det føres en skjult krig mot Jemen, et multinasjonalt angrep mot landets vitale naturressurser. I årevis har utenlandske stater og selskaper engasjert seg i ulovlig plyndring av Jemens olje og gass – krigsprofittvirksomhet i den fattigste nasjonen i Vest-Asia. Dette skriver spaltisten Karim Shami i The Cradle.

Krigen i Jemen har forårsaket direkte og indirekte tap på over 45 milliarder dollar for Jemens oljesektor. I mellomtida fortsetter krigskoalisjonen å selge millioner av fat olje gjennom jemenittiske havner med jevne mellomrom.

At krigen i Jemen har utløst en geopolitisk kamp for kontroll og tilegnelse av naturressurser har ofte blitt oversett i mainstream utenlandske medier – til tross for at den er en integrert del av den ødeleggende konflikten – og gjenspeiler lignende brudd sett i andre deler av Vest-Asia, de fleste spesielt i Syria hvor amerikanske militære styrker overvåker den daglige plyndringen av syriske olje- og landbruksressurser.

Etter lanseringa av koalisjonens krig mot Jemen ble imidlertid et hovedmål tvungen stenging av rørledninger som koblet Ansarallah-kontrollerte områder til andre provinser, og effektivt kuttet Sanaas tilgang til landets olje- og gassressurser, sammen med tilhørende inntekter.

Følgelig har dette ført til enorme lidelser for millioner av jemenittiske borgere, spesielt med tanke på at omtrent 80 prosent av befolkningen bor i regioner under Ansarallahs kontroll.

I oktober i 2022 utga Ansarullah detaljert informasjon om tankskip som deltok i plyndringsprosessen. Diagrammet nedenfor viser mengdene olje stjålet i løpet av 2022, og hvilke utenlandsk eide fartøyer det dreide seg om:

Forrige artikkelVær på vakt: WHO-Tedros vil ha mer penger av oss
Neste artikkelDet store bedrageriet: uten PCR-tester ingen pandemi