Amnesty dokumenterer «sjokkerende økning i ulovlig maktbruk» mot palestinere på Vestbredden

0
Rapporten fra Amnesty International

«Hindring av medisinsk hjelp av israelske styrker under operasjoner på [Vestbredden] er en rutinemessig praksis Amnesty International har dokumentert i årevis og er en del av Israels apartheidsystem», sier organisasjonen.

Av Kyle Anzalone.

The Libertarian Institute – 6. februar 2024.

En ny rapport fra Amnesty International dokumenterer at «i løpet av de siste fire månedene har [israelske styrker] sluppet løs en brutal bølge av vold mot palestinere på den okkuperte Vestbredden». Organisasjonen fant at israelske styrker myrdet barn, slo brutalt ned på demonstranter og blokkerte ambulanser fra å nå skadde palestinere for å gi medisinsk behandling. Dødstallet for barn på Vestbredden siden krigsutbruddet i Gaza har nådd 100.

Amnesty-rapporten som ble offentliggjort mandag, etterforsker flere israelske militæroperasjoner på Vestbredden i oktober og november. «Organisasjonen etterforsket fire typiske tilfeller der israelske styrker brukte ulovlig dødelig makt – tre hendelser i oktober og en i november – som resulterte i ulovlig drap på 20 palestinere, inkludert syv barn», sa organisasjonen.

Tel Aviv har slått til på Vestbredden gjennom 2023. Den israelske regjeringen som kom til makten i slutten av desember 2022, ledet av statsminister Netanyahu, ga en enestående mengde makt til to ministre, partilederen for Religious Zionism, Bezalel Smotrich og partilederen for Jewish Power, Itamar Ben Gvir, over sikkerheten på Vestbredden.

Forutsigbart nok førte innflytelsen til Ben Gvir og Smotrich til økt vold mot palestinere på Vestbredden. Tel Aviv gjorde utvidelsen av bosetningene på Vestbredden til en topp prioritet, og Israel trappet opp militære operasjoner der også. Over 180 palestinere ble drept på Vestbredden før angrepet 7. oktober.

Siden Israel begynte sin militære kampanje i Gaza, har Tel Aviv også eskalert raid og luftangrep på Vestbredden og drept 383 palestinere, inkludert 100 barn.

Ifølge Amnesty-rapporten kunne noen av dødsfallene vært forhindret ved å la nødetatene nå skadde palestinere.

«Hindring av medisinsk hjelp av israelske styrker under operasjoner på [Vestbredden] er en rutinemessig praksis Amnesty International har dokumentert i årevis og er en del av Israels apartheidsystem», sa organisasjonen. «I henhold til folkeretten har israelske styrker en forpliktelse til å sikre at alle som er skadet av deres styrker er i stand til å få tilgang til medisinsk behandling».

Amnesty International har etterforsket fem tilfeller der israelske styrker hindret eller forhindret de alvorlig skadde i demonstrasjoner og raid fra å motta kritisk medisinsk hjelp. Artikkelen fortsetter: «De skjøt også på palestinere som prøvde å hjelpe, inkludert helsepersonell som tok seg av de sårede».

For å hindre skadde palestinere fra å få medisinsk behandling, skjøt israelske styrker på ambulanser og skjøt ambulansepersonell.

Rapporten dokumenterte at Israel brukte dødelig makt mot palestinske demonstranter på Vestbredden. Palestinere på Vestbredden har hatt hyppige protester mot folkemordet i Gaza. Det er dokumentert at noen unge menn har kastet stein og brukt fyrverkeri, mens de israelske styrkene har brukt skarp ammunisjon.

«Israelske styrkers bruk av dødelig makt som svar på at ungdom kaster stein, er i strid med retten til liv i henhold til internasjonal lov om menneskerettigheter og internasjonale standarder som regulerer bruk av makt i politiet», forklarer Amnesty. «Dødelig makt i rettshåndhevelse kan bare brukes når det er en overhengende fare for liv, bruken er ikke en forholdsmessig reaksjon på steinkasting».


Originalen til denne artikkelen finner du her:

Amnesty Documents ‘Shocking Spike in Illegal Force’ Against Palestinians in West Bank

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Om Kyle Anzalone

Kyle Anzalone er nyhetsredaktør for Libertarian Institute, opinionsredaktør for Antiwar.com og medvert for interessekonflikter sammen med Will Porter og Connor Freeman.

Forrige artikkelEn vanhellig allianse mellom finanskapital og miljøvernere
Neste artikkelEr det mulig å skape god politikk når man bygger på feil og misforståelser?
Kyle Anzalone er nyhetsredaktør for Libertarian Institute, meningsredaktør for Antiwar.com og medvert for Interessekonflikter sammen med Will Porter og Connor Freeman.