USAs UD nekter å fordømme israelsk skyting av palestinere med hvitt flagg

0

En palestiner ble drept, og USA sier det er opp til IDF å avgjøre om hendelsen skal etterforskes.

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 24. januar 2024.

Utenriksdepartementet nektet onsdag å fordømme skytingen av ubevæpnede palestinske menn som viftet med et hvitt flagg i byen Khan Younis sør på Gazastripen, en scene som ble fanget på video av Storbritannias ITV News.

Opptakene viser et intervju med en gruppe palestinske menn som hadde hendene hevet og sa at de prøvde å finne og redde sine familiemedlemmer. Kameramannen gikk deretter over gaten, og videoen viser mennene som går nedover gaten med hendene fortsatt hevet og en som holder et hvitt flagg.

Mannen kom under ild, og en ble drept. En palestinsk kameramann som var på stedet sier til NBC News at ilden kom fra israelske stridsvogner i nærheten. NBC rapporterte at de så på og verifiserte ni videoer av hendelsen og sa at drapet fant sted i et område Israel utpekte som en «sikker sone».

En reporter for ITV konfronterte utenriksdepartementets talsmann Vedant Patel om drapet og spurte om han ville vurdere det som en mulig krigsforbrytelse. Patel sa at han trengte mer sammenheng.

«Jeg har sett det opptaket, men jeg kommer ikke til å kommentere detaljene rundt det, gitt at jeg ikke er klar over de fulle omstendighetene på bakken,» sa Patel. Han fortsatte med å si at Israels angrep på Gaza ikke er en «amerikansk operasjon», men USA har sørget for ubetinget militærhjelp, etterretningsstøtte og politisk dekning for nedslaktingen, som har drept over 25.000 palestinere.

På spørsmål om han vil støtte en etterforskning av drapet, sa Patel at det var opp til det israelske militæret. «Det er opp til IDF å gjennomføre og avgjøre, basert på omstendighetene i den situasjonen,» sa han.

Patel ble også spurt om den israelske stridsvognbeskytningen av et FN-tilfluktsrom i Khan Younis, som skjedde onsdag. Han hevdet at USA «tar sterk avstand» fra angrepet, men nektet å si om USA ville diskutere det med Israel. «Jeg kommer ikke til å lese opp hver eneste samtale vi har med israelerne,» sa han.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War.

State Department Refuses to Condemn Israel Shooting Group of Palestinians Waving White Flag

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Forrige artikkelHvordan Jemens ‘asabiyya’ omformer geopolitikken
Neste artikkelNorge må støtte Sør-Afrika i ICJ
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.