USA nekter å si om de vil respektere ICJs avgjørelse i folkemordsaken mot Israel

0

Den internasjonale domstolen (ICJ) har publisert sin midlertidige avgjørelse om Sør-Afrikas anklager om folkemord mot Israel. Domstolen anerkjenner at det er en sannsynlig risiko for folkemord i Gaza og ber Israel om å iverksette tiltak for å unngå folkemord. Forut for dommen nektet USA å si om de ville respektere en kommende kjennelse i domstolen, skriver Dave DeCamp. Artikkelen er skrevet før kjennelsen forelå.

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 26. januar 2024.

USA nekter å si om de vil respektere en kommende kjennelse fra FNs internasjonale domstol (ICJ) om Sør-Afrikas folkemordsak mot Israel, som kan beordre en stans i Israels angrep på Gaza.

Avgjørelsen om hvorvidt Israel begår folkemord vil ta år, men Sør-Afrika har bedt ICJ om å utstede en midlertidig ordre til Israel om å stanse sine militære operasjoner. ICJ skal etter planen ta stilling til den midlertidige kjennelsen fredag.

På spørsmål om partene bør overholde den kommende avgjørelsen til ICJ, nektet utenriksdepartementets talsmann Vedant Patel å svare. «Jeg vil ikke uttale meg om noe sånt gitt at dette er en juridisk prosess, og jeg kommer ikke til å legge frem hypoteser eller spekulere i noen form for utfall,» sier han.

Patel gjentok også den amerikanske innvendingen mot saken. «Påstandene om at Israel begår folkemord mener vi er grunnløse,» sier han.

Patel har tidligere kalt ICJ et «viktig rettsorgan» og sagt at den «spiller en viktig rolle i fredelig løsning av tvister».

Hvis ICJ finner at Israel begår folkemord, vil amerikanske tjenestemenn bli implisert på grunn av deres betingelsesløse militære støtte og politiske dekning. ICJ har ikke makt til å håndheve sine avgjørelser, men hvis den beordrer en stans i Israels operasjoner, vil det øke det internasjonale presset på USA og Israel betydelig.

Det hvite hus har stemplet Sør-Afrikas sak mot Israel som «uten grunnlag» til tross for sterke bevis for at Israel begår folkemord. Advokater som representerer Sør-Afrika ved ICJ refererte til masseslaktingen av sivile i Gaza, avskjæringen av mat og andre grunnleggende varer til Gazastripen, og den folkemorderiske retorikken fra israelske embetsrepresentanter som bevis for at Israel begår folkemord.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War.

US Refuses to Say If It Will Respect ICJ Ruling on Genocide Case Against Israel

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp


Sør-Afrika vil stevne USA og Storbritannia for medvirkning til folkemord

Nesten 50 sørafrikanske advokater, ledet av advokat Wikus Van Rensburg, forbereder seg på å reise søksmål mot USA og Storbritannia, og hevder deres medvirkning til israelske styrkers krigsforbrytelser i Palestina, melder Anadolu Agency.

Rensburg, drivkraften bak rettssaken, har som mål å straffeforfølge de som er medskyldige i forbrytelsene gjennom sivile domstoler, i samarbeid med juridiske fagpersoner i USA og Storbritannia.

I et intervju med Anadolu understreket Rensburg behovet for å holde USA ansvarlig for sine handlinger og fremhevet de kommende rettssakene mot Washington og London.

Forrige artikkelDen føderale domstolen i Canada: – Trudeaus bruk av unntaksloven var uberettiget
Neste artikkelICJ om påstander om israelsk folkemord: er glasset halvfullt eller halvtomt?
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.