Ukrainere vender seg mot krigen, men er redde for å si ifra

0
Kilde: Libertarian Institute.

Når krigen i Ukraina nærmer seg slutten av sitt andre år, vender ukrainerne seg mot kamp og i retning diplomati. En tidligere tjenestemann sa at ukrainske soldater nå kjemper og dør for ingenting.

Av Kyle Anzalone,

Libertarian Institute, 2. januar 2024.

The Times rapporterer: «Mange ukrainere begynner å bli trøtte og slitne av krigen. En ukrainsk militærkilde innrømmet at gjennomsnitts-ukrainere snakket om en våpenhvile, men det var spørsmål rundt hva prisen på våpenhvilen ville være.»

De fleste i Ukraina ønsket våpenhvile, men var «redde for å innrømme det for seg selv», sier Mykhailo Chaplyha, politisk kommentator og tidligere viseombudsmann i Ukraina. Det var en atmosfære av «total mistillit og frykt» i Ukraina, og alle som våget å tenke på en våpenhvile ville umiddelbart bli en «utstøtt og en forræder».

Etter at Russland invaderte Ukraina, angrep president Zelensky dissidenter med å bruke sikkerhetsstaten. Ukrainske medier og den viktigste politiske opposisjon mot Zelensky har blitt forbudt. Kiev har angrepet grener av den ortodokse kirken som oppfattes å være for nær Moskva.

En tidligere ukrainsk tjenestemann sa at Zelensky var i ferd med å miste støtte. Han sa at Vesten ba Kiev om ikke å gi opp, men det var ingen krigsstrategi og soldater ble «sendt til frontlinjen for å dø». Embetsrepresentanten fortsatte: «Det er tull å sende inn våre soldater for å dø dersom vi ikke har nok bevæpning og ressurser til å vinne militært. Hva er strategien, for å la oss dø for hva? Og ikke mindre viktig – hvor er vårt diplomati?»

I de første månedene av krigen i Ukraina presset Vesten Kiev til å oppgi samtalene med Moskva. USA og dets allierte lovet Ukraina at de ville gi Kiev all den støtten de trenger for å vinne krigen.

Men nå som krigen nærmer seg sitt tredje år, nærmer de vestlige våpenlagrene seg utarming. Det hvite hus har gått tom for midler til å bevæpne Ukraina, mens fremtidig bistand blir brukt som brekkstang i en innvandringsdebatt.

Siden 7. oktober har Biden-administrasjonen begynt å prioritere å bevæpne Israel fremfor Ukraina. Israel har mottatt titusenvis av 155 mm granater, et etterspurt våpen for både Kiev og Tel Aviv.


Originalen til denne artikkelen finner du her:

Ukrainians Turn Against War But Are Afraid to Speak Out

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Om Kyle Anzalone

Kyle Anzalone er nyhetsredaktør for Libertarian Institute, opinionsredaktør for Antiwar.com og medvert for Conflict of Interest sammen med Will Porter og Connor Freeman.

Forrige artikkelNår man holder de uvaskede massene på en armlengdes avstand
Neste artikkelJemen med Ansarallah (houthiene) står ved sine venner, palestinerne i Gaza
Kyle Anzalone er nyhetsredaktør for Libertarian Institute, meningsredaktør for Antiwar.com og medvert for Interessekonflikter sammen med Will Porter og Connor Freeman.