Stort rakettangrep mot USA-base i Irak – Iraks regjering krever troppene ut

0
Flyfoto som viser skader på Ain al-Asad-basen

Minst 10 raketter av stort kaliber slo ned i Ain al-Assad-basen i Anbar-provinsen i Vest-Irak.

Den irakiske motstandsbevegelsen rettet et omfattende radettangrep mot USAs Ain al-Assad flybase i det vestlige Irak 20. januar og amerikanske soldater som stasjonert der ble skadet. Også Norge har soldater på denne basen. Styrken kalles Norwegian Security Force (NOR SECFOR).

Kilder som snakket med Al-Mayadeen uttalte at minst 10 raketter med stort kaliber traff flybasen.

Et ukjent antall amerikanske tjenestemedlemmer og minst ett irakisk tjenestemedlem ble skadet i et angrep av iransk-støttede militante på en flybase i det vestlige Irak, sa amerikanske tjenestemenn. CENTCOM sier at et antall amerikanske soldater har fått hjerneskader i angrepet.

Angrepet er også omtalt av den iranske kanalen PressTV.ir.

Flybasen ligger i Anbar guvernementet og er en av to amerikansk-opererte flybaser i Irak.

Reuters  siterer en ikke navngitt amerikansk tjenestemann, og rapporterte at basen ble truffet av flere ballistiske missiler og at amerikansk personell ble skadet som følge av lørdagens angrep.

Sabareen News uttalte at 40 Grad-raketter ble avfyrt mot basen, og benektet rapporter om at ballistiske missiler ble brukt i angrepet.

Ain Al-Assad-basen har vært et sentralt strategisk nervesenter for USA etter invasjonen i 2003. Den fungerer som et viktig knutepunkt for amerikanske militæroperasjoner i regionen.

Det amerikanske militæret har vært under konstant angrep i Syria og Irak de siste tre månedene. Ansvaret for flertallet av operasjonene har blitt tatt av den islamske motstanden i Irak, en samling væpnede fraksjoner som forsøker å drive ut amerikanske tropper fra landet.

Ved å angripe Ain al-Asad-basen har motstandsbevegelsen trappet betraktelig opp og rammet et av USAs strategiske støttepunkter. Det viser at den mener alvor og at den er i stand til å påføre USA og deres allierte betydelige tap.

Etter det massive missilangrepet sier Iraks statsminister at Irak vil ha amerikanske tropper raskt ut av landet, og skal ha blokkert nye tropper fra å komme inn.

Al-Sudani: «La oss bli enige om en tidsramme som er ærlig, rask og slik at de ikke blir værende lenge og angrepene fortsetter å skje.»

Irak er fullt av ulovlige amerikanske baser som USA nekter å trekke seg tilbake fra til tross for offisielle irakiske krav. Norge har også nektet å etterkomme kravet fra Iraks regjering, men nå kan det komme til å koste norske soldater dyrt.

En regional storkrig er i emning

Israel fører, med USAs støtte, krig på seks fronter. USAs baser i Irak og Syria er under stadige angrep og houtibevegelsen fortsetter å ramme USAs marine i Rødehavet. Dette begynner med og mer å likne på en større regional krig.

Det er interessant å merke seg at etter at Iran angrep terrorister i Pakistan og Pakistan «slo tilbake» gjennom å ramme terrorister i Iran, sørget begge parter for å raskt reparere forbindelsene seg i mellom.

Den indiske diplomaten M. K. Bhadrakumar skriver:

Ikke overraskende avtar utbruddet av spenninger i de diplomatiske båndene mellom Pakistan og Iran tirsdag etter Teherans luftangrep over grensen mot Baluchistan, noe som vitner om den politiske modenheten til de to landene. Ingen av sidene ønsker spenningen, og begge er skarpsindige observatører av det regionale og internasjonale miljøet. Den veien de har valgt for forsoning blir en modell for andre regionale stater i Sentral-Asia, Sør-Asia og Vest-Asia.

Her ligger det stor problemet for USA og Israel. Regionen samler seg i motstand mot den vestlige imperialismen og land evner å rydde opp i uoverensstemmelser seg i mellom for å stå sammen mot en felles fiende.

Forrige artikkelKampen om utmarka
Neste artikkelRegjering for plagiat og juks