Soros, Facebook og Omidyar-penger bak angrep på tyske bønder

0
Pierre Omidyar, "Correctiv"-grunnlegger David Schraven og Alex Soros

Den utenlandskfinansierte faktasjekkingsorganisasjonen «Correctiv» sprer desinformasjon om tyske bønder.

Gregor Baszak 30. jan. 2024

De protesterende tyske bøndene er «høyreekstreme konspirasjonsteoretikere på linje med Russland», ifølge tyske politikere og media. Bønder er aktive på appen for private meldinger, Telegram, der «ytre høyre»-stemmer dominerer, ifølge en ny rapport fra Correctiv, et nyhets- og «faktasjekkingssted». Bøndene sprer «russisk propaganda» og «desinformasjon om Covid», ifølge artikkelen.

Men bøndene er ikke høyreekstreme. De protesterer mot kutt i subsidiene til landbrukskjøretøy og diesel som mange bønder er avhengige av for å overleve økonomisk. Den gjennomsnittlige tyske bonden tjener bare 33.500 euro per år, en fjerdedel mindre enn gjennomsnittstyskeren. Eventuelle ekstra kostnader kan bety konkurs, spesielt for mindre familieeide gårder.

Det er sant at noen av bekymringene til de tyske bøndene ikke er relatert til subsidiekuttene. Mange bønder er sinte over Covid-restriksjoner, ødeleggelsen av Nord Stream II-rørledningen, som avskar billig naturgass til Tyskland, og stengingen av atomkraftverk. Og mainstream media bemerker at en nynazistisk gruppe støttet bondeprotestene. «Stopp folkets forrædere!» skrev gruppa på sin hjemmeside.

Men den tyske bondeforeningen avviste eksplisitt støtten fra gruppa, og mange tyske bønder viftet med bannere som sa at «landbruk er fargerikt, ikke brunt», i en referanse til brunskjortene til Sturm Abteilungen i Hitlers naziparti.

Mye annet i Correctiv-artikkelen er usant eller misvisende. Artikkelen spesifiserer ikke hvilken «Covid-desinformasjon» bøndene sprer. Den gir heller ikke bevis på bånd mellom bøndene og den russiske regjeringen, bare at «noen X-kontoer» som støtter bøndene skrev innlegg som «falt sammen med metodene til et pro-russisk propagandanettverk».

Correctiv nevner ikke at de verste gjerningsmennene til Covid-desinformasjon var den tyske regjeringen og nyhetsmedier, som hevdet at de vaksinerte ikke ville bli syke eller overføre sykdommen. Og institusjonene med de klareste båndene til den russiske regjeringen var partiene i Tysklands regjerende koalisjon, som helhjertet omfavnet byggingen av Nord Streams naturgassrørledninger.

I dag er bekymringer for energipriser og regjeringens overreaksjon på Covid utbredt blant det tyske folket og neppe «ytre høyre». Tapet av billig kjernekraft og naturgass på grunn av krigen i Ukraina, og ødeleggelsen av rørledningene, har ført til tap av store energiintensive industrier.


Denne artikkelen ble publisert her:

Soros, Facebook, And Omidyar Money Behind Attacks On German Farmers


Om Correctiv

Basert på artikkelen Wer finanziert „Correctiv“?

«Correctiv» hadde sin opprinnelse i 2013. Da grunnla journalisten David Schraven nettverket med oppstartsmidler på tre millioner euro. Pengene kom fra Brost Foundation til hans tidligere arbeidsgiver, mediekonsernet Funke. Til og med 2018 bidro stiftelsen med ytterligere 3,8 millioner euro, men stanset deretter utbetalingene.

Inntil da fant imidlertid «Correctiv» andre givere i inn- og utland. Den største av dem i 2022 – forskningsnettverket har ennå ikke publisert mer aktuell informasjon – var Luminate Foundation til milliardæren og eBay-grunnleggeren Pierre Omidyar med 636.000 euro. Luminate og Pierre Omidyar var forresten en av de viktigste støttespillerne til «Maidan» 2014.

Les: How tech oligarch Pierre Omidyar funds regime-change networks and partners with CIA cutouts

Oppdraget til stiftelsen, grunnlagt i 2018, er å støtte organisasjoner som beskytter «demokratier under angrep». Siden grunnleggelsen har 2,1 millioner euro strømmet inn i forskningsnettverket.

Den amerikanske investoren og filantropen George Soros regnes som et forbilde for Omidyar. Han er også en av sponsorene gjennom sin «Open Society Foundation». Men med 429.000 euro over fem år representerer dette bare en brøkdel av tilskuddene.

Skattepenger for «Correctiv»

Stiftelsen Schöpflin har også vært en langsiktig giver med 1,5 millioner euro siden 2015. Stiftelsens øvrige finansieringsprosjekter inkluderer den politisk relevante sensurorganisasjonen «HateAid». Mercator Foundation – som støtter Agora Energiewende – finansierer også «Correctiv». Siden 2019 har over 500.000 euro strømmet inn.

Med 624.000 euro var den tyske skattebetaleren den nest største støttespilleren for «Correctiv» i 2022. Nærmere bestemt bidro delstaten Nordrhein-Westfalen med imponerende 362.000 euro. Ytterligere 262.000 kom direkte og indirekte fra det føderale budsjettet. Dette inkluderer også tilskudd fra Halle Federal Treasury, som er underlagt Finansdepartementet.

Facebook-inntekter holdt hemmelig

Betalingene fra Facebook er imidlertid ukjente. Fordi «Correctiv» har vært den tyskspråklige faktasjekkeren for sosiale medier-giganten siden 2017. Til tross for å være medlem av Transparent Civil Society Initiative, opplyser ikke forskningsnettverket om denne inntekten. Sammenligninger med britiske og franske motparter antyder imidlertid mellom $900 og $1800 per sjekk. Enorme summer tatt i betraktning det store antallet leveranser.

Oppsummering

Den tyske staten går altså sammen med milliardærene med å sverte det rettferdige tyske bondeopprøret for å stemple det som «høyreekstremt». All opposisjon mot den folkefiendtlige «grønne» politikken til koalisjonen er naturligvis «høyreekstrem». I Tyskland gir det muligheter til å forby slik opposisjon, og dermed også forby bøndenes opprør.

Forrige artikkelVijay Prashad: Hvorfor jeg tror som jeg tror om den kinesiske sosialismen
Neste artikkelNorske medier og politikere har latt seg lure av Zelensky hele tiden
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.