Pentagon innrømmer at de ikke har bevis for at Iran sto bak

0
Pressesekretær Sabrina Sigh, Pentagon

Pentagon innrømmer at de ikke har bevis for at Iran sto bak droneangrepet som drepte 3 amerikanske soldater i Jordan. Pentagon sier at Iran uansett «bærer ansvaret».

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 29. januar 2024.

Pentagon sa mandag at Iran «bærer ansvaret» for droneangrepet i det nordøstlige Jordan som drepte tre amerikanske soldater, men innrømmet at de ikke har bevis for at Iran var direkte involvert.

Pentagon-talskvinne Sabrina Singh sier ansvaret faller på Iran på grunn av deres støtte til irakiske sjiamilitser som USA mener utførte angrepet.

«Når det gjelder ansvaret for angrepet, vet vi at dette er en [Iran]-støttet milits. Det har fotsporene til Kataib Hizbollah, men vi har ikke gjort en endelig vurdering»sa Singh på en pressekonferanse. «Iran fortsetter å bevæpne og utstyre disse gruppene for å starte disse angrepene, og vi vil helt sikkert holde dem ansvarlige».

På spørsmål om USA visste at Iran og iranske ledere «faktisk sto bak dette angrepet, som i planlagt, koordinert eller regissert det», innrømmet Singh at USA ikke hadde noe å vise til.

«Vi vet at Iran absolutt spiller en rolle med disse gruppene, de bevæpner og utstyrer og finansierer disse gruppene. Jeg har ikke mer å meddele om – vilkårene for en etterretningsvurdering av om ledere i Iran regisserte dette angrepet», sier hun.

Singh ble igjen spurt om påstanden om at Iran sto bak angrepet og sa at USA bare vet at «Iran finansierer disse gruppene» og ikke hadde noe mer å legge til. Senere på pressekonferansen sa hun at Iran «bærer ansvaret» for drapet på tre amerikanske soldater.

Også på mandag rapporterte The New York Times at amerikanske etterretningstjenestemenn ikke har noen bevis for at Iran hadde inngående kunnskap om angrepet. «Amerikanske etterretningstjenestemenn sier at mens Iran gir våpen, finansiering og noen ganger etterretning til sine proxy-grupper, er det ingen bevis for at det tar avgjørelsene – noe som betyr at de kanskje ikke på forhånd har visst om angrepet i Jordan», står det i rapporten.

Iran har på det sterkeste benektet at de sto bak angrepet og sa at motstandsfraksjonene var rettet mot de amerikanske styrkene i regionen på grunn av sin støtte til den israelske nedslaktingen i Gaza. Siden midten av oktober har amerikanske baser i Irak og Syria blitt angrepet rundt 160 ganger, og USA har aldri produsert bevis for at Iran ledet operasjonene.

Kommentarene fra Singh kom mens president Biden grubler over hva hans respons vil være på drapet på de tre amerikanske soldatene. Han er under press fra hauker i Kongressen for å bombe Iran direkte, og en tidligere rapport fra Times sa at det er noe administrasjonen ville vurdere som respons på amerikanske troppers død, til tross for risikoen for full krig med Iran.


Om Sabrina Sigh.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War.

Pentagon Admits It Has No Evidence Iran Was Behind Drone Attack That Killed 3 US Troops in Jordan

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Se også The Duran:

USA «tilbød» å gjennomføre ett bombetokt i Iran

Det blir rapportert at USA tilbød seg gjennom den sveitsiske ambassaden til Iran å angripe en av deres baser, men Iran skulle ikke gjengjelde. Dette ville tillate USA å redde ansikt.

«USA har sendt mer enn én melding til Teheran de siste to dagene via tredjeparter. Washingtons meldinger sa at de ikke ønsket en åpen krig og advarte om at utvidelse av krigen ville bli møtt med handlinger fra USA. Teheran avviste Washingtons trusler og sa at å angripe landets territorium er en rød linje, og å krysse linjen ville bli møtt med en passende respons. Teherans melding sa at den heller ikke ønsker en krig med Washington, men landet vil med kraft konfrontere ethvert amerikansk eventyr.»

Det må vel kalles et avslag?

Forrige artikkelWEF-innsider: – Arrester disse folkene umiddelbart!
Neste artikkelNyhetene og sakene i uke 4
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.