Overføringen av F-16 til Ukraina er forsinket i ytterligere seks måneder

0

Av Kyle Anzalone

Libertarian Institute, 8. januar 2024.

Enda en forsinkelse rammer overføringen av F-16 fly til Ukraina. Russland ser på flyene som en nasjonal sikkerhetstrussel, ettersom flyene er i stand til å bære atomvåpen.

Den vestlige planen om å overføre avanserte amerikanskproduserte jagerfly til Ukraina har blitt rammet av en ny forsinkelse og forventes å nå slagmarken i løpet av andre kvartal i år. Washington har sagt at de ikke forventer at krigsflyene vil endre krigens gang. Russland ser imidlertid på F-16-flyene som en nasjonal sikkerhetstrussel ettersom flyene er i stand til å bære atomvåpen.

Den danske avisen Berlingske melder at de seks F-16-flyene Danmark etter planen skulle overføre i starten av 2024, blir forsinket med minst seks måneder. Rapporten ble bekreftet til Newsweek av det danske forsvarsdepartementet. F-16-overføringen «forventes nå å skje i løpet av andre kvartal i 2024», samtidig som det bemerkes at «tidslinjen for donasjonen kan endres», heter det i uttalelsen.

Oberst Yurii Ihnat, talsperson for det ukrainske luftforsvaret, forklarte nylig at noen av pilotene som trener på F-16 forventes å fullføre kurset i år, men det er mulig at dette kurset strekker seg inn i 2025. «For Danmark er dette en avansert gruppe. Både jagerfly og piloter vil være de raskeste derfra. Når blir de raskest? Vel, vi regner fortsatt med våren.»

Han forklarte at noen piloter som trener i USA forventes å være forberedt på slagmarken innen slutten av 2024. En tredje gruppe ukrainere som trener på F-16-fly i Storbritannia, forventes ikke å fullføre treningen før neste år.

Etter at president Joe Biden ga godkjenning til en NATO-plan for å trene ukrainske piloter på F-16-fly og deretter overføre de avanserte flyene til Ukraina våren 2023, håpet tjenestemenn i Kiev at krigsflyene ville ankomme innen utgangen av året. Tidslinjen har blitt skjøvet fram flere ganger. 

I fjor sommer sa talsperson for det nasjonale sikkerhetsrådet, John Kirby, til Fox News at F-16-flyene ikke vil endre krigens gang. «Men det er ikke vår vurdering at F-16-flyene alene vil være nok til å snu tidevannet her. Han fortsetter: Kiev trenger «de fire A-ene: artilleri, ammunisjon, airdefence, luftvern og armour, stridsvogner».

Likevel ser Kreml på Natos plan om å overføre F-16-fly til Ukraina som svært provoserende. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov forklarte at Moskvas innvending er basert på det amerikanskproduserte krigsflyets evne til å bære atomvåpen.


Originalen til denne artikkelen finner du her:

F-16 Transfer to Ukraine Delayed Another Six Months

Oversatt for steigan.no av Espen B.Øyulvstad


Om Kyle Anzalone

Kyle Anzalone er nyhetsredaktør for Libertarian Institute, opinionsredaktør for Antiwar.com og medvert for Conflict of Interest sammen med Will Porter og Connor Freeman.


Forrige artikkelNetanyahu ønsker utvidet krig for å overleve politisk
Neste artikkelNorge skal drive gruvedrift på havbunnen etter ordre fra USA
Kyle Anzalone er nyhetsredaktør for Libertarian Institute, meningsredaktør for Antiwar.com og medvert for Interessekonflikter sammen med Will Porter og Connor Freeman.