Netanyahu ønsker utvidet krig for å overleve politisk

0

Amerikanske tjenestemenn tror Netanyahu kan se krig i Libanon som nøkkelen til politisk overlevelse. En etterretningsvurdering fra USAs ulike etterretningsorganisasjoner, inkludert DIA, fant at Israel sannsynligvis ikke ville være i stand til å slå Hezbollah om det blir en betydelig eskalering i Libanon.

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 8. januar 2024.

Noen amerikanske tjenestemenn er bekymret for at Israels statsminister Benjamin Netanyahu kan se en utvidet krig i Libanon som nøkkelen til hans politiske overlevelse, rapporterte The Washington Post søndag.

USA har i dag det største etterretningssamfunnet i verden, bestående av hele 17 ulike byråer, blant dem Central Intelligence Agency (CIA), Federal Bureau of Investigations (FBI), National Security Agency (NSA) og Defense Intelligence Agency (DIA). CIA har ansvar for etterretning utenfor USAs grenser, samt hovedansvar for menneskelig etterretning og dekkoperasjoner. FBI har det primære ansvaret for etterretning innenfor USAs grenser og har myndighet både som politi og etterretningsbyrå. NSA driver primært med signaletterretning og DIA håndterer militær etterretning. (Store norske leksikon)

Meningsmålinger viser at flertallet av israelerne ønsker at Netanyahu skal trekke seg så snart kampanjen i Gaza er over, noe som gir ham insentiv til å fortsette nedslaktingen og eskalere situasjonen til en regional konflikt som trekker til seg USA.

Hezbollah og deres leder Hasan Nasrallah søker derimot ikke en større krig, ifølge amerikanske tjenestemenn som har snakket med The Post. Men de to sidene fortsetter å utveksle betydelig ildgivning over grensen, som har økt siden Israel eskalerte situasjonen med å lansere et droneangrep i Beirut, i forrige uke, som drepte en høytstående Hamas-tjenestemann.

På mandag drepte et israelsk luftangrep i Libanon Wissam Hassan Tawil, en toppkommandant i Hezbollah, og eskalerte situasjonen ytterligere. Israelske tjenestemenn fortsetter også å true med en storkrig i Libanon hvis Hezbollah ikke trekker seg tilbake fra den israelske grensen.

I sin siste trussel sa Israels forsvarsminister Yoav Gallant at Israel kunne «kopiere og lime» ødeleggelsene i Gaza inn i Beirut. Gallant har sagt at Israel er åpen for diplomati, men amerikanske tjenestemenn innrømmer at en avtale med Hizbollah er usannsynlig så lenge Israel fortsatt slakter palestinere i Gaza.

En etterretningsvurdering fra Pentagons Defense Intelligence Agency (DIA) fant at hvis situasjonen i Libanon eskalerer, vil Israel ha vanskelig for å bekjempe Hezbollah. Post-rapporten lyder: «En ny hemmelig vurdering fra [DIA] fant at det vil være vanskelig for Israels forsvarsstyrker (IDF) å lykkes fordi landets militære våpen og ressurser ville bli spredt for tynt gitt konflikten i Gaza.»

Rapporten sa at USA legger press på Israel for ikke å trappe opp situasjonen, og det vil være en del av utenriksminister Antony Blinkens samtaler mens han besøker Israel på tirsdag. Men Biden-administrasjonen bruker ikke sin innflytelse, da den fortsatt forsyner Israel med betingelsesløs militærhjelp og støtte i regionen.

Amerikanske tjenestemenn fortalte HuffPost at de tror president Bidens politikk med betingelsesløs militærhjelp til Israel kan oppmuntre Israel til å ekspandere i Libanon og lede USA inn i en stor Midtøsten-krig. «Hvert scenario viser at dette ville eskalere til noe forferdelig … enten det gjelder antiterrorisme eller krig med Iran,» sa en tjenestemann, med henvisning til Pentagons krigsspill.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War.

US Officials Think Netanyahu Might See War in Lebanon as Key to Political Survival

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Forrige artikkelErna Solberg – kronisk antidemokratisk
Neste artikkelOverføringen av F-16 til Ukraina er forsinket i ytterligere seks måneder
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.