Oppgjørets dag for Israel

0
Sør-Afrikas justisminister Ronald Lamola åpnet saka mot Israel for den internasjonale domstolen i Haag.

Den internasjonale domstolen (ICJ) utstedte sin kjennelse i 26. januar 2024 om den sørafrikanske saken mot Israel som involverer mulig folkemord i Gaza.

Av John J. Maersheimer.

28. januar 2024

Forutsigbart nok har dekningen av kjennelsen i mainstream media i Vesten som mål å spinne historien på måter som er mest gunstige for Israel, noe som betyr å minimere eller utelate de elementene i historien som får Israel til å se dårlig ut og understreke at ICJ ikke beordret Israel til å stanse alle militære operasjoner i Gaza.

Knapt noen forventet at ICJ skulle bestemme at Israel måtte stoppe alle militære operasjoner i Gaza, siden landet er i krig med Hamas, og domstolen kan ikke beordre Hamas til å stanse sine militære operasjoner mot Israel. Det ICJ imidlertid fortalte Israel er at de må fokusere sin offensiv på Hamas, og ikke angripe sivilbefolkningen. Folkemordanklagen dreier seg tross alt om hva Israel gjør mot sivilbefolkningen i Gaza, ikke mot Hamas.

Det som virkelig betyr noe i kjennelsen er hva den sier om at Israel begår folkemord. Hvordan kunne det være annerledes? Folkemord er forbrytelsen av alle forbrytelser.

Ordren sier klart at det er: 1) plausible bevis for at Israel har til hensikt å begå folkemord; og 2) det er plausible bevis for at Israel begår folkemord.

Som svar på den alvorlige situasjonen beordret domstolen Israel til å slutte å begå de handlingene som ser ut til å være folkemord, og å bevare alle bevis som har betydning for denne saken, åpenbart for rettssaken som kommer.

Kort sagt, ICJ tok ikke en endelig beslutning om anklagen om folkemord mot Israel, men sa at det er tilstrekkelig bevis på dette punktet til å tro at det er en «reell og overhengende risiko» for folkemord, og derfor må Israel fundamentalt endre sin gjennomføring av krigen i Gaza.

Jeg synes dette er et fantastisk resultat, spesielt når man ser på stemmene blant de 17 medlemmene av ICJ.

Det var seks separate avstemninger om seks midlertidige tiltak som Israel ble instruert til å adlyde.

Fire av avstemningene var 15 mot 2.

To av avstemningene var 16-1.

Utrolig nok stemte den israelske dommeren – som nylig ble utnevnt av statsminister Netanyahu – for to av tiltakene.

Den amerikanske dommeren, som også er leder av ICJ, stemte for alle 6 tiltakene.

Den eneste dommeren som stemte mot alle seks tiltakene, er fra Uganda.

Jeg så ICJ-forhandlingene 11.–12. januar 2024, og de ble gjennomført på en profesjonell og rettferdig måte.

Både israelerne og sørafrikanerne sendte sine A-lag til forhandlingene, og hver av dem brukte over tre timer på å legge frem sine argumenter systematisk og omfattende.

Til slutt, jeg har lest ICJs 27-siders kjennelse, og det er et imponerende dokument, noe som ikke nødvendigvis betyr at man må være enig i alle konklusjonene.

Dette var en seriøs rettssak.

Det synes klart at 26. januar 2024 var en svart dag for Israel, da ICJ-kjennelsen vil etterlate en dyp og varig flekk på landets rykte.


Denne artikkelen er hentet fra John J. Mearsheimers Substack-side.

Israel’s Day of Reckoning – by John J. Mearsheimer

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


John J. Mearsheimer er R. Wendell Harrison Distinguished Service Professor of Political Science ved University of Chicago, hvor han har undervist siden 1982.

Forrige artikkelSlovakias statsminister: – Vi vil avsløre sannheten om Covid, vaksineskader og Pfizer
Neste artikkelNok et etisk og moralsk fall