Minst 103 sivile drept i det dødeligste terrorangrepet mot Iran

0

Store folkemasser var samlet i den iranske byen Kerman 3. januar 2024 for å markere årsdagen til det terrorangrepet som drepte General Qassem Soleimani og hans følge i Irak. Da smalt det to bomber som drepte 103 mennesker og skadet over 180 andre, skriver Tehran Times.

Lederen for den islamske revolusjonen Ayatollah Seyed Ali Khamenei lover et «mektig svar» rettet mot de ansvarlige for denne terroren.

«Det iranske folket har blitt oversvømt av sorg over døden til sine kjære. De hardhjertede kriminelle kunne ikke bære kjærligheten og entusiasmen til menneskene som hyllet helligdommen til martyren Qassem Soleimani,» la han til.

Ayatollah Khamenei fortsatte med å bemerke: «Grusomme kriminelle må forstå at soldatene på Soleimanis vei ikke tolererer deres ondskap og kriminalitet, og de må vite at de vil bli behandlet hardt fra nå av og en rettferdig straff venter dem.» «Denne avskyelige handlingen vil fremprovosere en fast reaksjon,» sa lederen.

En kommandant for Revolusjonsgarden sier at «dette var gjerningen til agenter for USA og Israel».

Det er ennå ikke (4. januar, morgen) avklart hvem som er ansvarlige for terroren, men Irans innenriksminister Ahmad Vahid lover at myndighetene vil finne ut av det og at de ansvarlige kan vente seg en «fast og ødeleggende respons».

Tidligere har organisasjonen Mojahedin-e Khalq (MEK) utført terrorangrep i Iran.

Den iranske skribenten  Massoud Khodabandeh, som tidligere var et ledende medlem av organisasjonen Mojahedin-e Khalq (MEK), mener at nettopp denne organisasjonen kunne spille en slik rolle.

John Bolton satset lenge på nettopp MEK som sitt foretrukne redskap for å utløse et regimeskifte i Iran. I juli 2017 sa han til en delegasjon fra MEK at Trump-administrasjonen ville omfavne deres mål om et regimeskifte i Teheran og anerkjenne dem som et seriøst alternativ.

MEK markedsførte seg i sin tid som marxist-leninistisk. Ifølge en rapport fra US State department fra 2009 er deres ideologi idag en blanding av marxisme, islamisme og feminisme. Mens de tidligere var sterke kritikere av Israel og sionismen, er de nå allierte med Israel. I 1993 ga Bill Clinton i et privat brev til MEKs leder uttrykk for sin støtte til organisasjonen. John Bolton er også en av dem som lenge har støttet MEK.

Se også New York Times og The Guardian om MEKs forhold til Bolton.

Men vi understreker at vi ikke vet hvem som står bak denne gangen. Det kan for den del være den israelske etterretningstjenesten Mossad som ønsker å utløse en rasende overreaksjon fra Iran som så kan brukes som påskudd til å utløse en krig mot Iran for dermed å trekke USA direkte inn i en større regional krig i Midtøsten.

Men dagens regime i Iran er ikke troende til å overreagere. Det de kommer til å gjøre vil være velberegnet og iskaldt.

Forrige artikkelJeffrey Epstein sa at «president Clinton liker dem unge» – skjelettene ramler ut av skapet
Neste artikkelTybring-Gjedde mener USA bør angripe Russland i Ukraina