Iran slår tilbake etter utallige terrorangrep

0
Aerial Image taken earlier today of the Family Home of Peshraw Dizayee, a Kurdish Businessman and Real Estate Investor who was Killed yesterday alongside 4 Members of his Family in an Iranian Ballistic Missile Attack on the City of Erbil in Northern Iraq.

Når USA har etablert presedens for å gå til ensidig militær aksjon for å bekjempe terrorisme, bør ikke onkel Sam bli overrasket når et annet land bestemmer seg for å følge etter, skriver tidligere CIA-analytiker Larry C. Johnson.

Av Larry Johnson.

Iran ble utsatt for et massivt terrorangrep i begynnelsen av januar. Mer enn 100 mennesker ble drept. Iran lanserte et gjengjeldelsesangrep i Syria, Irak og Pakistan (Baluchistan for å være presis), mot radikale sunnigrupper som har en historie med å støtte eller utføre terrorangrep i Iran.

En del av historien som ikke får mye oppmerksomhet i vestlig presse er at gruppene som ble målrettet har bånd til etterretningsorganisasjoner som MI-6, Mossad og CIA. Johnson skrev om dette i et notat publisert av Veteran Intelligence Professionals for Sanity (VIPS) i 2019. Her er et utdrag:

Det siste store terrorangrepet knyttet til Iran var bombingen av en buss med israelske turister i Bulgaria i juli 2012. Dette avviket fra Irans nyere politikk mot terrorisme var gjengjeldelse for hva Iran oppfattet å være Israels rolle i å myrde fem iranske forskere involvert i Irans atomprogram, mellom januar 2010 og januar 2012.

Man kan lett forestille seg raseriet og hevnlysten som ville feie over USA, hvis amerikanerne trodde at et fremmed land sendte operatører inn i USA som igjen myrdet ingeniører og forskere som jobbet med sensitive amerikanske forsvarsprosjekter.

Det har vært andre terrorangrep inne i Iran med støtte fra USA. Forfatter Sean Naylor, Relentless Strike, som beskriver historien om operasjoner utført av US Joint Special Operations Command (JSOC) de siste 30 årene, kaster lys over denne ubehagelige sannheten:

JSOC-personell jobbet også med Mujahideen-e-Khalq (MEK), en militant iransk eksilgruppe som hadde basert seg i Irak etter å ha kommet på kant med ayatollahenes regime i Teheran.

USAs utenriksdepartement hadde MEK på sin liste over utpekte terrororganisasjoner, men det hindret ikke JSOC i å mene at «min fiendes fiende er min venn». «De var en gruppe folk som kunne krysse grensen, og de var villige til å hjelpe oss med hva vi ønsket å gjøre med Iran,» sa en spesialoperasjonsoffiser.

MEK ble klassifisert som en terrorgruppe, inntil USA bestemte seg for at så lenge MEK ville bidra til å drepe iranere i stedet for amerikanere, var de ikke lenger terrorister. MEKs terrorhistorie er ganske klar. Blant mer enn et dusin eksempler de siste fire tiårene er disse fire illustrerende:

  • I løpet av 1970-tallet drepte MEK amerikansk militært personell og amerikanske sivile som jobbet med forsvarsprosjekter i Teheran og støttet overtakelsen i 1979 av den amerikanske ambassaden i Teheran.
  • I 1981 detonerte MEK bomber i hovedkontoret til Det islamske republikkpartiet og statsministerens kontor, og drepte rundt 70 høytstående iranske tjenestemenn, inkludert Irans president, statsminister og høyesterettsjustitiarius.
  • I april 1992 gjennomførte MEK nesten samtidige angrep på iranske ambassader og installasjoner i 13 land, noe som demonstrerte gruppens evne til å iverksette store operasjoner i utlandet.
  • I april 1999 angrep MEK sentrale militære offiserer og myrdet nestsjefen for det iranske forsvarets generalstab.

Til tross for denne historien har en tverrpolitisk parade av fremtredende amerikanske politiske og militære ledere drevet lobbyvirksomhet på vegne av MEK, og har blitt godt kompensert for det.

Liste over iranske forskere myrdet i Iran:

12. januar 2010: Masoud Alimohammadi, iransk fysiker. Drept av bilbombe. Gjerningsmannen skal ha tilstått å ha blitt rekruttert av israelsk etterretning til å utføre attentatet.

29. november 2010: Majid Shahriari, iransk atomforsker. Drept av bilbombe. Ifølge tyske medier var det Israel som var sponsoren.

29. november 2010: Drapsforsøk på Fereydoon Abbasi Iransk atomforsker. Såret av en bilbombe.

23. juli 2011: Darioush Rezaeinejad, iransk elektroingeniør. Drept av ukjente væpnede menn på motorsykkel. Spesialist på høyspentbrytere – en nøkkelkomponent i atomstridshoder. Myrdet av israelsk etterretning, ifølge tysk presse.

11. januar 2012: Mostafa Ahmadi-Roshan, iransk atomforsker. Drept på Natanz urananrikingsanlegg av en magnetisk bombe av samme type som ble brukt i tidligere drap på iranske forskere.

Nå har Iran slått hardt tilbake. Syria protesterer ikke fordi terrorstedet Iran rammet i Syria var hjemmet til opprørere som kjempet mot regjeringen til Bashir Assad. Irak har tilbakekalt sin ambassadør fra Teheran for konsultasjoner, og innkalte Irans chargé d’affaires i Bagdad i protest mot iranske angrep på Nord-Irak som drepte flere sivile over natten.

Johnson tror ikke dette vil eskalere utover diplomatiske protester. Jokeren er Pakistan. Pakistan tilbakekalte også sin ambassadør og sendte sin iranske motpart en skarp note. Men Pakistan har også iverksatt luftangrep mot Baluchi-kontrollerte områder i Iran.

Kilder i de pakistanske væpnede styrker rapporterer at luftvåpenet gjennomførte flere luftangrep på en militant gruppe i Øst-Iran nær byen Saravan, omtrent 3 mil inn i Sistan og Baluchistan fra grensen til Pakistan.

Dette vil neppe eskalere til en krig mellom Pakistan og Iran. Pakistans angrep var mest sannsynlig for å redde ansikt. Stedene som er rammet i Iran og Pakistan er ikke viktige strategiske områder som nødvendiggjør at hver side trapper opp for en bredere konflikt.

Irans angrep på Baluchi-anlegget i Pakistan var en melding til CIA. Amerikansk etterretning har hatt forbindelser med baluchis som dateres tilbake minst til 1979. Baluchi-agenter i USA og i Pakistan spilte en nøkkelrolle i planleggingen og forberedelsene til Operation Eagle Claw, det skjebnesvangre forsøket i 1980 på å redde de amerikanske gislene i Iran.

Dette kan nøre opp under brannen som allerede raser i Gaza, Vestbredden, Sør-Libanon og Syria. Hvis USA bestemmer seg for å gå til militær aksjon mot Iran som svar på Teherans handlinger, går vi inn i en ny og farlig fase som kan føre til full krig.


Denne artikkelen er publisert på bloggen til Larry Johnson:

What’s Good for the Goose is Good For the Gander, Iran Plays the Terrorist Card

Oversatt og litt forkortet av Jan Herdal.

Forrige artikkelHvordan Vesten ble beseiret
Neste artikkelVesten på tiltalebenken 
Larry C. Johnson er en veteran fra CIA og utenriksdepartementets kontor for bekjempelse av terrorisme. Han er grunnlegger og administrerende partner av BERG Associates, som ble etablert i 1998. Larry drev opplæring for USAs spesialstyrker i 24 år. Han har blitt utskjelt av både høyre og venstre.