Hvorfor Joe Biden er en utenrikspolitisk fiasko

0
Joe Biden holder en utenrikspolitisk tale

Bare en eksepsjonell president kunne motstå denne enorme krigsmaskinens endeløse krigsprofittering; men akk, Biden prøver ikke engang.

Av Jeffrey Sachs.

Common Dreams, 15. januar 2024

Når det gjelder utenrikspolitikk, har USAs president to viktige roller. Den første er å tøyle det militærindustrielle komplekset, eller MIC, som alltid presser på for krig. Den andre er å tøyle USAs allierte som forventer at USA skal gå til krig på deres vegne. Noen få kunnskapsrike presidenter lykkes, men de fleste mislykkes. Joe Biden er absolutt en fiasko.

En av de skarpeste presidentene var Dwight Eisenhower. På slutten av 1956 konfronterte han to samtidige kriser. Den første var en katastrofalt misforstått krig lansert av Storbritannia, Frankrike og Israel for å styrte den egyptiske regjeringen og ta kontroll over Suezkanalen etter Egypts nasjonalisering. Eisenhower tvang de allierte til å stoppe sitt skamløse og ulovlige angrep, blant annet gjennom en USA-støttet resolusjon fra FNs generalforsamling. Den andre krisen var det ungarske opprøret mot sovjetisk dominans over Ungarn. Mens Eisenhower sympatiserte med opprøret, holdt han klokelig USA ute av Ungarn og unngikk dermed et farlig militært oppgjør med Sovjetunionen.

Eisenhowers historiske avskjedstale til det amerikanske folket i januar 1961, varslet offentligheten om MICs voksende makt:

I statlige råd må vi være på vakt mot at det militærindustrielle komplekset tilegner seg uberettiget innflytelse, enten den er søkt eller ikke søkt. Potensialet for en katastrofal fremvekst av feilplassert makt eksisterer og vil vedvare.

Vi må aldri la vekten av denne kombinasjonen true våre friheter eller demokratiske prosesser. Vi skal ikke ta noe for gitt. Bare en årvåken og kunnskapsrik befolkning kan tvinge riktig sammenblanding av det enorme industrielle og militære forsvarsmaskineriet, med våre fredelige metoder og mål, slik at sikkerhet og frihet kan blomstre sammen.

Selv Eisenhower tøylet ikke fullt ut det militærindustrielle komplekset, spesielt Central Intelligence Agency. Ingen president har gjort det helt. CIA ble opprettet i 1947 med to forskjellige roller. Den første og gyldige var som et etterretningsbyrå. Den andre og katastrofale var som en skjult hær for presidenten. I sistnevnte kapasitet har CIA ledet den ene katastrofale fiaskoen etter den andre, fra Eisenhowers tid til nå, inkludert kupp, mord og iscenesatte «fargerevolusjoner», som alle har produsert endeløst kaos og ødeleggelser.

Etter Eisenhower løste John F. Kennedy briljant Cubakrisen i 1962, og unngikk så vidt kjernefysisk Armageddon ved å nedkjempe sine egne krigshissende rådgivere for å nå en fredelig løsning med Sovjetunionen. Året etter forhandlet han med hell frem den delvise prøvestansavtalen med Sovjetunionen, mot Pentagons innvendinger, og vant deretter ratifiseringen fra Senatet, og trakk dermed USA og Sovjetunionen tilbake fra randen av krig. Mange tror at Kennedys fredsinitiativer førte til at han ble myrdet i hendene på lovløse CIA-tjenestemenn. Biden har føyd seg inn i den lange rekken av presidenter som har beholdt tusenvis av dokumenter graderte eller sensurerte, som ville kaste mer lys over attentatet.

Seksti år senere har MIC et jerngrep om amerikansk utenrikspolitikk. Som jeg nylig har beskrevet, har utenrikspolitikk blitt en innsidesvindel, med MIC i kontroll over Det hvite hus, Pentagon, utenriksdepartementet, Kongressens forsvarskomiteer, og selvfølgelig CIA, alt i en tett omfavnelse med de store våpenentreprenørene. Bare en eksepsjonell president kunne motstå denne enorme krigsmaskinens endeløse krigsprofittering.

Men akk, Biden prøver ikke engang. Gjennom sin lange politiske karriere har Biden blitt støttet av MIC og har i sin tur entusiastisk støttet kriger etter eget for godt befinnende, massive våpensalg, CIA-støttede kupp og NATO-utvidelse.

USAs utenrikspolitikk er uten styring, med en president hvis eneste utenrikspolitiske oppskrift er krig.

Bidens militærbudsjett for 2024 slår alle rekorder, og når minst $ 1,5 billioner i utlegg for Pentagon, CIA, hjemlandssikkerhet, atomvåpenprogrammer utenfor Pentagon, subsidierte salg av våpen til utlandet, andre militærtilknyttede utlegg og rentebetalinger på tidligere krigsrelatert gjeld. På toppen av dette fjellet av militærutgifter, søker Biden ytterligere $ 50 milliarder i «tilleggsfinansiering av nødssituasjoner» for USAs «forsvarsindustrielle base» for å fortsette å sende ammunisjon til Ukraina og Israel.

Biden har ingen realistiske planer for Ukraina, og avviste til og med en fredsavtale mellom Russland og Ukraina i mars 2022, som ville ha avsluttet konflikten basert på ukrainsk nøytralitet ved å avslutte Ukrainas nytteløse forsøk på å bli med i NATO (nytteløst fordi Russland aldri vil akseptere det). Ukraina er big business for MIC – titalls og muligens hundrevis av milliarder dollar i våpenkontrakter, produksjonsanlegg over hele USA, muligheten til å utvikle og teste nye våpensystemer – så Biden holder krigen gående til tross for ødeleggelsen av Ukraina på slagmarken, og de tragiske og unødvendige dødsfallene til hundretusener av ukrainere. MIC, og dermed Biden, fortsetter å unngå forhandlinger, selv om direkte forhandlinger mellom USA og Russland om NATO og andre sikkerhetsspørsmål (som plasseringer av amerikanske missiler i Øst-Europa), kan avslutte krigen.

I Israel vises Bidens fiasko enda tydeligere. Israel ledes av en ekstremistisk regjering som forakter tostatsløsningen, den som sier at israelere og palestinere skal leve side om side i to suverene fredelige og sikre stater, eller faktisk enhver løsning som gir palestinerne deres politiske rettigheter. Tostatsløsningen er dypt forankret i folkeretten, inkludert resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd og generalforsamlingen og angivelig i amerikansk utenrikspolitikk. De arabiske og islamske lederne er forpliktet til å normalisere og sikre trygge forbindelser med Israel i sammenheng med tostatsløsningen.

Likevel ledes Israel av voldelige fanatikere som kommer med den messianske påstanden at Gud har gitt Israel hele landet i dagens Palestina, inkludert Vestbredden, Gaza og Øst-Jerusalem. Disse fanatikerne insisterer derfor på politisk dominans over de millioner av palestinere som er i deres midte, eller deres utslettelse eller fordrivelse. Netanyahu og hans kolleger skjuler ikke engang sine intensjoner om folkemord, selv om de fleste utenlandske observatører ikke fullt ut forstår de bibelske referansene som de israelske lederne påberoper seg for å rettferdiggjøre sin pågående masseslakting av det palestinske folket.

Israel står nå overfor svært troverdige anklager om folkemord i Den internasjonale domstolen, i en sak anlagt av Sør-Afrika. Dokumentasjonen av hendelsene som presenteres av Sør-Afrika og andre er like tydelig som den er skremmende. Israelsk politikk er ikke pragmatismens politikk og absolutt ikke fredens politikk. Det er den bibelske apokalypsens politikk.

Biden forsyner likevel Israel med ammunisjon til å utføre sine massive krigsforbrytelser. I stedet for å opptre som Eisenhower og presse Israel til å avslutte nedslaktingen, som er i strid med folkeretten, inkludert folkemordskonvensjonen, fortsetter Biden å sende ammunisjon, og omgår til og med Kongressens gjennomgang i den maksimale grad han kan. Resultatet er amerikansk diplomatisk isolasjon fra resten av verden, og det økende engasjementet til det amerikanske militæret i en krig som raskt og altfor forutsigbart utvider seg over Libanon, Syria, Irak, Iran og Jemen. I den nylige avstemningen i FNs generalforsamling som støttet politisk selvbestemmelse for folket i Palestina, sto USA og Israel alene med unntak av to stemmer: Mikronesia (bundet av avtale om å stemme med USA) og Nauru (befolkning 12.000).

USAs utenrikspolitikk er uten styring, med en president hvis eneste utenrikspolitiske oppskrift er krig. Med USA allerede opp til halsen i krigene i Ukraina og Midtøsten, har Biden også til hensikt å sende flere våpen til Taiwan, til tross for Kinas sterke innvendinger om at USA dermed bryter langvarige amerikanske forpliktelser til ett-Kina-politikken, inkludert forpliktelsen som ble gjort for 42 år siden i USA-PRC Joint Communique, at den amerikanske regjeringen «ikke søker å gjennomføre en langsiktig politikk for våpensalg til Taiwan». Eisenhowers dystre profeti har blitt bekreftet. Det militærindustrielle komplekset truer vår frihet, vårt demokrati og vår overlevelse.


Artikkelen er hentet fra Common Dreams

Why Joe Biden Is a Foreign Policy Failure

Vårt arbeid er lisensiert under Creative Commons (CC BY-NC-ND 3.0). Føl deg fri til å publisere og dele mye.

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Se også Jeffrey Sachs utdype denne artikkelen i dette intervjuet:

Jeffrey D. Sachs er universitetsprofessor og direktør for Center for Sustainable Development ved Columbia University, hvor han ledet The Earth Institute fra 2002 til 2016. Han er også president for FNs nettverk for bærekraftige utviklingsløsninger og kommisjonær for FNs bredbåndskommisjon for utvikling. Han har vært rådgiver for tre generalsekretærer i FN, og er for tiden pådriver for bærekraftsmålene under generalsekretær António Guterres. Sachs er forfatter av A New Foreign Policy: Beyond American Exceptionalism (2020). Andre bøker inkluderer: Building the New American Economy: Smart, Fair, and Sustainable (2017) og The Age of Sustainable Development, (2015) med Ban Ki-moon.

Forrige artikkelIsrael og kolonialkrigens tilbakekomst
Neste artikkelHydrogen – et utdatert vidundermiddel?
Jeffrey D. Sachs, professor i bærekraftig utvikling og professor i helsepolitikk og ledelse ved Columbia University, er direktør for Columbias senter for bærekraftig utvikling og FNs utviklingsnettverk for bærekraftige løsninger. Han har vært spesialrådgiver for tre generalsekretærer i FN. Hans bøker inkluderer The End of Poverty, Common Wealth, The Age of Sustainable Development, Building the New American Economy, og senest, A New Foreign Policy: Beyond American Exceptionalism.